Opiskelijat menestyivät huonosti - kaikille opettajille potkut

Irtisanominen
Teksti
Netta Vuorinen
Opiskelijat pitivät eilen hiljaisen mielenosoituksen Central Fallsin puolesta. Koko koulun henkilökunta erotettiin, jotta opiskelijat menestyisivät paremmin. Kuva Michael Dwyer / AP / Lehtikuva

Central Fallsin yläkoulu Rhode Islandilla ei varsinaisesti kuulu amerikkalaisten oppilaitosten kermaan. Viime vuonna ylimmän luokan opiskelijoista valmistui alle puolet.

Päättäjien ratkaisu ongelmaan oli erikoinen: koko koulun henkilökunta saa potkut opiskelijoiden kehnon menestyksen vuoksi.

Irtisanominen alkaa siinä vaiheessa, kun kouluvuosi päättyy. Opettajat voivat hakea virkaansa takaisin, mutta vain puolet pääsevät takaisin liitutaulun ääreen seuraavana lukukautena.

Presidentti Barack Obama kommentoi tilannetta viime viikolla: ”Lapsemme saavat koulutuksen vain kerran, ja sen pitää olla kunnollista.”

Obaman kannanotto kiristi Rhode Islandin asukkaiden tunnelmia entisestään.

”En voi uskoa, että presidentti hyväksyy tämän”, sanoo Ashley Delgado, joka valmistui Central Fallsista vuonna 2008. ”Opettajien irtisanominen on pelkkä päättäjien naurettava oikku.”

Noin 70 nuorta kokoontui eilen Central Fallsin edustalle hiljaiseen mielenosoitukseen. Suurin osa protestoijista oli koulun entisiä opiskelijoita.

Central Fallsin koulussa opiskelee tällä hetkellä noin 800 nuorta. Heistä 65 prosenttia on syntyperältään latinalaisamerikkalaisia. Harvan opiskelijan äidinkieli on englanti. Noin puolet nuorista reputtaa kaikki kouluaineensa.

Koulun puolustajat sanovat, että parannuksia on yritetty tehdä. Heidän mukaansa tilastot vääristävät totuutta, koska koulun opiskelijat vaihtuvat tiuhaa tahtia.

Central Fallsin opintojenohjaaja George MaLaughlin toivoo, että presidentti Obama kutsuisi koulun henkilökunnan saman pöydän ääreen päättäjien kanssa.

”Kukaan ei ole kuullut henkilökunnan perusteluja ja mielipiteitä opiskelijoiden huonosta koulumenestyksestä.”

Lähde CNN