Oikeussalisurmaaja palasi tapahtumapaikalle naamioituna Saksassa

henkirikokset
Teksti
Juho Salminen
Syytetty Alex W. saapuu oikeuden eteen maanantaina 26. lokakuuta. Kuva Matthias Rietschel / AP / Lehtikuva.

Dresdeniläisessä oikeussalissa Saksassa alkoi tänään harvinainen käsittely. Samaisessa tilassa puukotettiin viime heinäkuussa kuoliaaksi 31-vuotias nainen, joka oli oikeudessa todistamassa. Syytetty on sama. Heinäkuussa häntä syytettiin solvauksesta, nyt hänelle luettiin syytteet murhasta.

Näin tapahtumat kulkivat: Kesällä 2008 egyptiläinen farmaseutti Marwa Sherbini pyysi leikkipuistossa 29-vuotiasta Alex W:tä antamaan tilaa lapselleen. Mies kimpaantui ja kutsui naista muun muassa terroristiksi. Tapaus eteni oikeuteen, jossa mies tuomitiin 780 euron sakkoihin. Syytetty valitti ja asia otettiin uudelleen käsittelyyn. Heinäkuun 1. Alex W onnistui kuljettamaan oikeuteen veitsen, jolla hän surmasi Sherbinin.

Tapaus aiheutti kuohuntaa muslimimaailmassa. Uhri oli egyptiläissyntyinen, ja syyttäjän mukaan Alex W:n motiivi on viha ”ei-eurooppalaisia ja muslimeita kohtaan”. Egyptin hallitus maksaa uhrin perheen asianajajan ja on ilmoittanut ajavansa syytetylle maksimirangaistusta eli elinkautista vankeutta.

Sherbinin surma herätti kesällä muslimimaissa voimakasta liikehdintää, muun muassa mielenosoituksia Saksaa vastaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel päätyi pahoittelemaan tapahtunutta Egyptille. Saksassa on eurooppalaisittain merkittävä muslimiväestönosa, noin neljä miljoonaa islaminuskoista. Kaikkiaan heitä on Euroopassa yli 50 miljoonaa.

Nyt alkanut oikeudenkäynti on turvattu tiukasti. Oikeustaloa vartioi noin kaksisataa poliisia, ja itse oikeussaliin on kuljettava tiukkojen tarkastusten läpi.

Tänään oikeudessa syytetty ei ollut yhteistyöhaluinen. Hän sai jo sakkoja, kun ei suostunut riisumaan aurinkolasejaan eikä vahvistamaan nimeään ja syntymäpaikkaansa.

Lähteet: AP, BBC, The Times