Nuoriso, ympäristö, perustulo, vapaa kannabis – Benoît Hamon on vahvoilla presidenttiehdokkaaksi Ranskassa

Sosialistipuolueen ehdokas ratkeaa ensi sunnuntaina. Muidenkin puolueiden vaaliasetelmat ovat värikkäitä.

Benoît Hamon
Teksti
Anne Kuorsalo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Menton, Ranska – Perustulo, työviikon lyhentäminen 32 tuntiin ja kannabiksen laillistaminen ovat lupauksia, jotka nostivat entisen ministerin Benoît Hamonin yllätysvoittajaksi Ranskan sosialistien äänestäessä presidenttiehdokkaasta.

Kakkoseksi jäänyt, pääministerin paikalta taistoon lähtenyt Manuel Valls on leimannut ehdotukset epärealistisiksi.

Hamon ja Valls ovat vastakkain vaalin toisella, ratkaisevalla kerroksella sunnuntaina 29. tammikuuta, kun sosialistipuolue Parti socialiste eli PS valitsee presidenttiehdokkaansa.

Herrojen toinen televisiotentti keskiviikkoiltana sujui odotettua rauhallisemmin, vaikka etukäteen ennakoitiin suoranaista kukkotappelua.  Heti sen jälkeen tehdyssä gallupissa katsojista 60 prosenttia arvioi Hamonin selvinneen Vallsia paremmin.

Ehdokasvalinnassa ottavat mittaa PS:n kaksi leiriä, joiden eripura selittää osaltaan, miksei presidentti François Hollanden toukokuussa päättyvällä viisivuotiskaudella ole syntynyt tuloksia.

Kun Hollande vaihtoi perinteiseltä vasemmistokaistalta liberaalimmalle, koko puolue ei tullut perässä. Talousuudistukset jumittuivat.

Epäsuosittu Hollande ei ryhtynyt tavoittelemaan jatkokautta.

Sen sijaan pääministerinä keväästä 2014 viime joulukuuhun toiminut Valls sai harteilleen epäonnistumisen perinnön. Nyt on veikkailtu, että edessä on sosialistipuolueen hajoaminen jopa ennen huhtikuun presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta.

Le Monden mukaan Hamon on onnistunut saamaan nuoret taakseen.

Hamonin yllättävää menestystä on selitetty muhkeiden lupausten lisäksi sillä, että hän ilmestyi vaalikentille tuorein voimin. Hamon oli ministerinä syksyyn 2014, mutta häipyi sitten julkisuudesta.

Samaan aikaan hallituksesta lähtenyt ja esivaaleissa kolmanneksi pudonnut Arnaud Montebourg on tähän asti ollut PS:n vasemman laidan näkyvä kärkihahmo. Nyt Montebourg on luvannut tukensa Hamonille, mikä varmistaa Vallsin tappion.

Hamon sai ensimmäisellä kierroksella 36 prosenttia äänistä ja Valls 31 prosenttia, Montebourg keräsi 17,5 prosentin  tuen.

Ikuinen vähemmistöläinen on nyt vahvassa asemassa, luonnehti liberaali Le Monde -lehti tiistaina 24.1. sivun arviossaan Hamonista.

Lehden mukaan Hamon on onnistunut saamaan nuoret taakseen. Opiskelijat olivat protestiliikkeen ytimessä viime vuonna, kun hallitus yritti muuttaa työlainsäädäntöä. Aivan samoin Hamon on hyödyntänyt eliitin ja tavallisen kansan välistä kuilua.

Televisiouutisissa selvitettiin Suomessa alkanutta kokeilua.

Hamon on niin ikään oikeastaan ainoana ehdokkaana painottanut ympäristökysymyksiä.

Ranskaa on jo kuukausia koetellut paha saasteaalto, jonka takia liikennettä on rajoitettu Pariisin lisäksi muun muassa Grenoblessa.

Vihreillä ei ole vetovoimaista omaa ehdokasta, ja puolueen alamäki liittyy osaltaan Hollanden haaksirikkoon, koska puolue on ollut hallituksessa.

Hamon on myös puhunut pakolaisten puolesta ja vaatinut ulkomaalaisille oikeutta äänestää paikallisvaaleissa.

Kuitenkin juuri perustulo on noussut Hamonin tuotemerkiksi. Niinpä Ranskan television kakkoskanavan tiistai-illan pääuutisissa selvitettiin Suomessa alkanutta kokeilua. Onnellisen perustulon saajan lisäksi haastateltiin asiantuntijoita sekä kuultiin tavallisten suomalaisten epäileviä kannanottoja.

Hamon on luvannut 750 euron perustuloa kuukaudessa. Lasku olisi 300–400 miljardia euroa vuodessa. Hamon on niin ikään viitannut kintaalle budjettivajeen rajoittamiselle ja vaatinut elvytystä.

 

Keskiverto sosialistipuolueen äänestäjä ei äänestä omassa puolueessa marginaalissa olevaa Hamonia eivätkä Hamonin kannattajat tule tukemaan Vallsia.

Näin tiivisti PS:n  kriisin tutkija Rémi Lefebvre Nice-Matinin haastattelussa tiistaina 24.1.  Hän uskoo Hamonin voittavan toisella kierroksella ja arvioi puolueen olevan räjähdyksen partaalla.

Monet muutkin katsovat, ettei puolueen sisäinen kiistely ole enää soviteltavissa.

Esivaalia pidettiin niin ikään jo etukäteen välien selvittelynä, jossa  Vallsin kaataminen nähtiin päätavoitteeksi. Televisiokeskustelun yleisökysymyksessä onkin ihmetelty, miksi varman häviäjän paikasta taistellaan näin raivokkaasti.

Sosialistipuolueen riitely sataa suoraan riippumattoman, talousuudistuksia ajavan ehdokkaan, entisen talousministeri Emmanuel Macronin laariin. Hän perusti oman En Marche! -liikkeen eikä ryhtynyt kilpailemaan sosialistien jäsentenvälisissä.

PS:n kansanedustaja ja Macronin tukija Christophe Castaner ehdotti jo tiistaina, että puolueen pitäisi asettua Macronin taakse.

Hän perustelee viittaamalla 2015 lopun aluevaaleihin, jolloin PS veti toiselta kierrokselta oman ehdokkaansa kahdella alueella, jotta estettiin kansallisen rintaman FN:n nousu niiden johtoon.

Castaner ei usko Nice-Matin -lehden haastattelussa puolueensa pystyvän sopimaan sunnuntain äänestyksen jälkeen yhteisestä linjasta, kun se on ollut viimeiset 15 vuotta erimielinen kaikesta.

Myös vuoden 2002 presidentinvaaleissa Nicolas Sarkozylle hävinnyt ympäristöministeri Segoline Royal väläytti keskiviikkoaamuna televisiossa Macronin tukemista. Samalla Royal vakuutti entisen ministerikollegansa Macronin olevan vasemmistolainen.

 

Jotain lohtua PS:lle tuo se, että vaikeuksia on muillakin.

Hamonin ehdokkuus olisi keskustaoikeistolaisille François Fillonille mieluinen, mutta paljastus Fillonin vaimon Penelope Fillonin saamista  parlamenttiavustajan palkkioista on käynnistänyt viranomaistutkinnan. Se uhkaa ainakin tahrata katolisena profiloituneen ehdokkaan siloisen julkisuuskuvan.

Palkkioita on maksettu 1990-luvun lopulta, ja kokonaissumma nousee yli puoleen miljoonaan euroon. Tapahtuma on uutisoitu leikittelemällä sillä, miten Penelopesta on tullut Fillonin filon. Filon tarkoittaa malmisuonta mutta arkikielessä rikastumiskeinoa.

Oikeiston esivaalin aikana Penelope Fillon korosti, ettei ole osallistunut aikaisemmin miehensä poliittiseen toimintaan.

Moskovassa Fillonin puolison palkkioiden esiin ottaminen tulkittiin kostoksi.

Ranskassa kansanedustajat maksavat suoraan avustajiensa palkkiot. Fillonin lähipiiri on todennut, ettei sukulaisten palkkaamisessa ole mitään laitonta. Kysymys koskeekin sitä, onko rouva Fillon tehnyt työtä palkkansa eteen.

Ranskan parlamentin ylähuoneessa, senaatissa, on 348 jäsentä, ja heistä jopa yli sadan on laskettu palkanneen avustajakseen perheenjäsenen, sukulaisen tai muun läheisen. Kansanedustajia on 577, ja heistä jopa lähes 20 prosenttia on toiminut samoin.

Epäselvät palkkioiden maksut ovat varjostaneet muidenkin oikeistopolitiikkojen, kuten ehdokkuuden Fillonille hävinneen Alain Juppen ja presidentti Jacques Chiracin uraa.

Moskovassa Fillonin puolison palkkioiden esiin ottaminen tulkittiin kostoksi siitä, että hän haluaa nykyistä paremmat suhteet Venäjään.

Fillon on jesuiittakoulun kasvatti. Myös Hamon on Le Monden mukaan käynyt katolista yksityiskoulua. Lisäksi hänen puolisonsa työskentelee luksustuotteita valmistavan, Ranskan suurimpiin yrityksiin kuuluvan LVMH:n johtotehtävissä.

 

Räjähdysherkkä tilanne muhii myös kansallisen rintaman FN:n riveissä. Marine Le Pen on veivannut puolueen talouslinjaa vasemmalle, eikä se miellytä osaa perinteisistä, edelleen vaikutusvaltaisista puolueen kannattajista.

Jos Marine Le Pen ei menesty odotusten mukaisesti presidentinvaaleissa, valtataistelu alkaa myös FN:ssä.

Eikä syytöksiltä ole säästynyt Macronkaan. Uusi kirja syyttää häntä talousministeriön edustusvarojen käyttämisestä oman vaalikampanjan pohjustamiseen ennen kuin hän erosi ministerin paikalta.

Macron on kiistänyt syytökset.

Muuten hänellä menee lujaa: vasemmistolainen Libération käytti keskiviikkona aukeaman kertoakseen, miten oikeiston vasen laita vuotaa Macronin riveihin. Skandaali Fillonin vaimon palkkioista lisää tätä virtaa.