Norsunluurannikko: Luovuttaako Laurent Gbagbo vihdoin - kyse enää tunneista?

Norsunluurannikon entinen, vallankahvassa yhä roikkuva presidentti Laurent Gbagbo on ajettu niin ahtaalle, että hän näkee antautumisen jo mahdollisuutena. Nyt YK ja Gbagbo neuvottelevat eron ehdoista.

Abidjanilaiset kävelevät taistelussa kuolleen ohi Abidjanissa. Kuva Issout Sanogo / AFP / Lehtikuva.


”Armeija on vaatinut väkivaltaisuuksien lopettamista ja neuvottelee tällä hetkellä tulitauosta. Poliittisella tasolla päätöksiä ei ole vielä tehty”, Laurent Gbagbo muotoili ranskalaiselle LCI-televisiokanavalle antamassaan puhelinhaastattelussa tiistaina.

Marraskuisissa presidentinvaaleissa tappiolle jäänyt Gbagbo ei ole vieläkään tunnustanut häviötään eikä haastajansa Alassane Ouattaran voittoa. Kansainvälinen yhteisö pitää Ouattaraa Norsunluurannikon oikeana presidenttinä. Gbagbo on puolestaan väittänyt Ouattaran harjoittaneen vaalivilppiä.

Gbagbo ei ole antautunut virallisesti – vielä. Neuvottelut YK:n kanssa ovat käynnissä, ja Gbagbo on jo ehtinyt pyytää apua turvallisuutensa takaamiseksi.

Viimeisimpien arvioiden mukaan Gbagbon antautuminen saattaa olla enää muutamien tuntien päässä. Tällä hetkellä suuri kysymys lienee se, mihin maahan Gbagbo poistuisi. Toisaalta on mahdollista, että presidentti muuttaa mieltään jälleen kerran. Viime päivinä Gbagbon antautuminen on ollut lähellä jo ainakin kertaalleen, kunnes tämä tuli yllättäen toisiin ajatuksiin.

YK:n mukaan Gbagbo on tällä hetkellä linnoittautunut Abidjanin kaupungissa sijaitsevan palatsinsa kellariin. Rakennus on vastustajien piirittämä. Joidenkin lähteiden mukaan Ouattaran joukot olisivat tunkeutuneet palatsiin.

”Laurent Gbagbo saatetaan vastuuseen teoistaan”, Alassane Ouattaran edustaja kertoi tv-kanava CNN:lle keskiviikkona. ”Vaikuttaa siltä, että hän on menettänyt järkensä. Hänessä on jotain vialla.”

Mitä jää jäljelle?

Alassane Ouattaran kannattajat Duekouen laitamilla. Kuva Zoom Dosso / AFP / Lehtikuva.

Jos Gbagbo luopuu virastaan, tilalle astuu kansainvälisen yhteisön hyväksynnän saanut Alassane Ouattara. Mitä hän saa vallan lisäksi?

Kahteen leiriin jakautuneen maan, taistelujen runteleman talouden sekä väkivallan jäljet.

Duekouen kaupungista löytyi eilen arviolta 200 ruumiin joukkohauta. Alassane Ouattaran tukijat valtasivat kaupungin viime viikolla Gbagbon joukouilta. Ouattara on kieltänyt joukoillansa olevan mitään osuutta joukkomurhaan ja on suostunut tapauksen tutkintaan.

Sekä YK:n että entisen isäntämaa Ranskan sotilaat iskivät maanantaina Gbagboa vastaan Abidjanissa, jossa kahden presidentin joukot ovat ottaneet rajusti yhteen lähes viikon ajan. Väliintulon tavoitteena oli riisua Gbagbon joukot aseista ja säästää siten siviilejä.

Vielä virassaan olevan Gbagbon syrjään sysääminen tuskin ratkaisee Norsunluurannikon levotonta tilannetta. Vaikka tämä lähtisi ja armeija laskisi aseensa, Gbagboa kannattavat myös erilaiset puolisotilaalliset joukot, joilla ovat myös osaltaan syyllisiä maassa tapahtuvaan väkivaltaan.

Jo kuukausia kestänyt konflikti on tehnyt hallaa Norsunluurannikon viennille, joka koostuu suureksi osaksi kaakaosta, puutavasta, kahvista ja öljytuotteista.

Kansainväliset pankit vetäytyivät Abidjanista alkuvuodesta, ja monen ulkomaisen yrityksen toiminta on lopetettu. Liike-elämän uusi nousu voi viedä vuosia.

Norsunluurannikon konfliktissa on tähän mennessä kuollut satoja ihmisiä. Jopa miljoonan on arvioitu jättäneen kotinsa.

Lähteet: BBC News, AFP, CNN, Reuters