Norjan joukkomurhaepäillyllä "äärioikeistoyhteyksiä"

äärioikeisto
Teksti
Jarmo Raivio
Haavoittuneita tuodaan maihin Utøyan saarelta (takana). Kuva Svein Gustav Wilhelmsen / AFP / Lehtikuva.

Utøyan saaren joukkomurhasta epäillyllä norjalaismiehellä on yhteyksiä äärioikeistoon, Norjan TV 2:n poliisilähteet arvioivat. Yhteyksien tarkemmasta luonteesta ei ole tietoa. 32-vuotias oslolaismies otettiin kiinni perjantaina Utøyan saarelta sen jälkeen kun viranomaiset saivat tiedon ampumavälikohtauksesta. Saarella oli käynnissä työväenpuolueen nuorisoleiri.

Tilanteen järkyttävyys on selvinnyt yön aikana: ainakin 80 kesäleiriläistä on kuollut, ja viranomaisten mukaan uhriluku voi vielä nousta, koska osa saarelta evakuoiduista uhreista on vakavasti haavoittuneita. Silminnäkijöiden mukaan poliisiksi pukeutunut mies ilmoitti tekevänsä saarella turvatarkastusta Oslossa aiemmin perjantaina sattuneen pommi-iskun takia. Hän pyysi leiriläisiä kokoontumaan yhteen ja avasi sitten tulen.

Utøyan saarelle pääsee vain venellä, joten pakeneminen oli vaikeaa. Osa leirinuorista piiloutui saarelle, osa taas yritti paeta uimalla. Asemies ampui silminnäkijöiden mukaan pakoon uivia nuoria. Poliisi löysi saarelta myös ainakin yhden räjähtämättömän pommin.

Viranomaisten mukaan näyttää todennäköiseltä, että ampuja toimi yksin. Hänellä oli lupa ainakin kahteen aseeseen.

Poliisin mukaan on erittäin todennäköistä, että 32-vuotias epäilty oli sekaantunut myös Oslon perjantain pommi-iskuun, jossa kuoli ainakin kahdeksan ihmistä. Oslon keskustan hallintokorttelissa räjähti perjantaina iltapäivällä ainakin yksi voimakas pommi.

Poliisin mukaan epäilty oli rekisteröinyt maatalousalan yrityksen, jonka kautta pystyi tarvittaessa ostamaan suuria määriä myös pommin raaka-aineeksi kelpaavia lannoitteita. Oslon pommin koostumuksesta ei kuitenkaan vielä ole tietoa.

Utøyan saaren ampumisessa haavoittunutta kuljetetaan sairaalaan Oslossa perjantaina 22. heinäkuuta. Kuva Hakon Mosvold Larsen / AFP / Lehtikuva.

Arviot 32-vuotiaan äärioikeistolaisuudesta perustuvat ainakin osittain hänen Facebook-päivityksiinsä. Oslon vt. poliisipäällikkö Sveinung Sponheim kertoi tiedotustilaisuudessa, että epäillyllä on ”sekä äärioikeistolaisia että muslimivastaisia mielipiteitä”, mutta on liian aikaista sanoa, ovatko ne myös perjantain tekojen motiivi.

The New York Timesin mukaan epäillyllä on myös Twitter-viestipalvelun tili, jonka kautta oli lähetetty vain yksi viesti. Sunnuntaina 17. heinäkuuta lähetetty viesti kuului: ”Yksi ihminen, joka uskoo, on yhtä voimakas kuin 100 000 ihmistä, jotka ovat vain kiinnostuneita.”