News of the World - brittien Watergatelta puuttuu yhä vastuunottaja

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Murdochit
James ja Rupert Murdoch. Kuva Parbul TV / Reuters / Lehtikuva.

Kesällä 2010 mediamoguli Rupert Murdoch hiippaili Lontoon Downing Streetin numero kymmeneen takaovesta. Britannian tuore pääministeri David Cameron halusi tarjota mediamogulille kupposen teetä konservatiivipuolueen vaalivoiton kunniaksi. Lokakuussa Cameron juhli syntymäpäiviään Murdochin mediaimperiumin, News Internationalin, toimitusjohtajan Rebekah Brooksin kanssa. Mukana oli toki myös Andy Coulson, Cameronin kaveri ja mediasuhteista vastaava tiedotuspäällikkö.

Nyt pääministeri yrittää epätoivoisesti ottaa etäisyyttä Murdochiin, Brooksiin ja Coulsoniin. Nämä ovat vetäneet Cameronin mediamyrskyyn, joka ei osoita laantumisen merkkejä.

Koko soppa alkoi The Guardianin uutisesta, jossa kerrottiin, miten syvälle Murdochin brittiläisen lehtiperheen tuottoisin tabloidi, News of the World, oli vajonnut.

Toimittaja Nick Davies paljasti, että lehti oli kuunnellut murhatun 13-vuotiaan Milly Dowlerin puhelinvastaajan viestejä. NOTW:n toimittajat olivat myös tuhonneet viestejä – poliisitutkimuksen todistusaineistoa – jotta vastaajaan mahtuisi uusia. Tämä sai teinitytön vanhemmat uskomaan, että Milly oli yhä hengissä.

The Guardian on kaivellut NOTW:n harjoittamaa salakuuntelua ja yksityisetsivien käyttöä jo viiden vuoden ajan, mutta julkkisten ja poliitikkojen puhelimien laiton kuuntelu ei ole nostattanut suurtakaan närkästystä. Moni sivuutti aiheen vasemmistolehden mitättömänä hyökkäyksenä suurta mediakonsernia vastaan.

Vasta Milly Dowlerin tapauksesta nousi niin iso haloo, että jopa skandaalilehtiään rakastavat britit kauhistuivat. Murdoch vastasi lakkauttamalla Britannian myydyimmän sanomalehden, 168-vuotiaan News of the Worldin.

Murdoch ja hänen poikansa James toivoivat, että NOTW olisi riittävä uhrilahja poliitikoille, ja he voisivat yhä ostaa loput osakkeet televisioyhtiö BSkyB:stä. Lopulta he joutuivat luopumaan ostoyrityksestään.

Britanniassa on meneillään niin mediaa, hallitusta kuin poliisilaitosta ravisteleva kriisi. News of the Worldin salakuunteluskandaali on laajentunut demokratian kriisiksi, jonka seurauksia voidaan vain arvailla. Kansalaisten luottamus kaikkiin neljään valtiomahtiin on koetuksella.

Vastuunkantaja hukassa

Tony Blair ja Gordon Brown olivat aivan yhtä riippuvaisia Murdochin mediaimperiumin tuesta kuin David Cameron. Poliitikot ovat pelänneet News Internationalia, sillä sen lehdillä on ollut valta muuttaa vaalituloksia. Brown uskalsi vasta skandaalin puhjettua tuoda julki tiedon, että The Sun ja Sunday Times – Murdochin lehtiä molemmat – olivat urkkineet hänen sairaan poikansa sairaalapapereita ja Brownin omia pankkitietoja.

David Cameron on tavannut News Internationalin johtohahmoja 26 kertaa sen jälkeen, kun hänestä viime vuoden toukokuussa tuli Britannian pääministeri. Toisesta hallituspuolueesta, liberaalidemokraateista, puolestaan kuuluu, että News International pelotteli heidät antamaan luvan BSkyB-ostoyritykselle.

On käynyt ilmi, että niin poliisi kuin poliitikot ovat olleet News Internationalin taskussa. Poliisi ei tutkinut salakuuntelua kovinkaan perusteellisesti ja kieltäytyi sittemmin avaamasta tutkimusta uudelleen. Myös skandaalilehtien poliisille maksamista lahjuksista puhutaan.

Vaikka skandaali on jo vaatinut kahden korkea-arvoisen poliisipäällikön ja kahden sadan NOTW:n toimittajan päät, kukaan ei ole vieläkään ottanut vastuuta puhelinkuunteluiden ja lahjusrahojen hyväksymisestä.

On vaikea uskoa, ettei kukaan itse lehden tai sen emoyhtiön johdosta tiennyt, mitä News of the Worldissa oli meneillään. Rupert Murdochin vuosikymmeniä jatkuneena tapana on soitella lehtiensä päätoimittajille. Parlamentaarisen komitean edessä, suorassa tv-lähetyksessä, Murdoch vanhempi esitti pöytää hakkaavaa ukkoa, joka halusi ohjata kysymykset kaartelevaa lakimieskieltä puhuvalle pojalleen. Todellisuudessa 80-vuotias Murdoch on viekas bisnesmies, joka on aina tiennyt, mitä hänen sanomalehdissään tapahtuu.

Lehdistön säännöt uusiksi

Kenellekään Britannian keltaista lehdistöä seuranneelle ei tule yllätyksenä, että sen moraali on löyhää ja joustavaa sorttia. NOTW-jupakan seurauksena myös laatulehdistö saa tuta itsesääntelyjärjestelmän uudistuksen, jonka muodosta ei ole vielä tietoa. Suomen Julkisen Sanan Neuvostoa vastaava Press Complaints Commission nimittäin oli salakuunteluja käsitellessään ankara kuin kissanpentu.

Nyt tiedetään, että NOTW:ssa salakuuntelu ja muiden epäilyttävien tiedonhankintamenetelmien käyttö oli osa toimituskulttuuria. Uhreja on tuhansia. Puhuessaan juuri irtisanotulle toimitukselle Rebekah Brooks vihjasi, että vuoden kuluttua he ymmärtävät, miksi lehti piti sulkea.

Näyttää myös erittäin todennäköiseltä, ettei NOTW ollut ainoa lehti, joka salakuunteli ja käytti hämäriä yksityisetsiviä. News Internationalin ulkopuolelta ainakin Daily Mail on kirjoittanut skandaalista vähättelevin sanankääntein – varmaankin hyvästä syystä.

Britannian kansanedustajilla on erityinen motiivi laittaa lehdistö kuriin ja järjestykseen. Syynä on kansanedustajien kulukorvausten väärinkäytöksistä syntynyt skandaali, joka on vienyt edustajia jopa vankilaan. Kohun nostatti Daily Telegraph, joka sai tiedot ostamalla varastetun cd:n.

Seuraavaksi Yhdysvaltoihin

Salakuunteluskandaalia on nimitetty Britannian Watergateksi. Uusia paljastuksia tulee varmasti. Mitä useampi niistä koskee News Internationalin ja vallanpitäjien suhteita, sitä syvemmälle hallitus uppoaa pääministerinsä mukana. Jo nyt moni vaatii Cameronin eroa, kun taas Labourin puheenjohtajalle Ed Milibandille skandaali on ollut kehnosti alkaneen uran pelastus.

Seuraavaksi skandaali leviää Yhdysvaltoihin, jossa News Internationalin toimittajien väitetään kuunnelleen WTC-iskun uhrien puhelinvastaajia.

Brittien Watergate murentaa Murdochin perheen valtaa päivä päivältä. Kansanedustajien, hallituksen ja lehdistön on jatkettava jutun kaivelua ja vietävä se loppuun asti. Muuten imperiumi iskee takaisin.

Osapuolet

James ja Rupert Murdoch (kuva yllä), News International -konsernin mediamogulit. Nöyrtyivät kansanedustajien tentattaviksi salakuunteluskandaalin takia. Murdoch yrittää siirtää vallan pojalleen, mutta joutuu nyt selittelemään konserninsa pimeitä reunamia.

David Cameron
Kuva Peter Macdiarmid / Reuters / Lehtikuva.

David Cameron, pääministeri. Palkkasi News of the Worldin entisen päätoimittajan Andy Coulsonin mediapäällikökseen jo oppositioaikoinaan.

Andly Coulson
Kuva Olivia Harris / Reuters / Lehtikuva.

Andy Coulson, News of the Worldin päätoimittaja 2003-2007. Erosi, kun lehden kuninkaallistoimittaja vangittiin salakuuntelusyytteiden takia 2007. Erosi Cameronin mediapäällikön paikalta tammikuussa 2011, jälleen salakuunteluskandaalin vuoksi.

Rebekah Brooks
Kuva Phil Nobel / Reuters / Lehtikuva.

Rebekah Brooks, News of the Worldin päätoimittaja 2000-2003, sittemmin The Sunin päätoimittaja ja News Internationalintoimitusjohtaja. Pääministerin ystävä ja naapuri. Kieltää tiedon, että ystävykset kävisivät viikonloppuisin ratsastamassa.

Glenn Mulcaire
Kuva Toby Melville / Reuters / Lehtikuva.

Glenn Mulcaire, yksityisetsivä, joka työskenteli News of the Worldin palveluksessa. Sai salakuuntelusta puolen vuoden vankeustuomion 2007. News Internationalin epäillään maksaneen Mulcairen oikeudenkäyntikulut aivan viime päiviin asti.

Sir Paul Stephenson
Kuva Andrew Winning / Reuters / Lehtikuva.

Sir Paul Stephenson, Britannian korkein poliisijohtaja, erosi, kun hänen yhteytensä salakuuntelututkimuksessa pidätettyyn Neil Wallisiin tulivat ilmi. Wallis on entinen News of the Worldin toimituspäällikkö, josta tuli 2009 Stephensonin neuvonantaja.