Nepalin vuoristokylien asukkaat IPCC:n virheestä: Ottakaa ilmastonmuutos vakavasti

Himalaja
Teksti
SK:n toimitus

Nepalissa ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut tänäkin talvena vuoristokylien asukkaiden elämään.

Himalaja
Dhampuksen kylän taustalla näkyvät Annapurna South, Annapurna I ja Machapuchare eli Fishtail. Moni korkea huippu, kuten Fishtail, on ollut lähes lumeton tänä talvena. Kuva Heidi Ylitalo

”Talvemme ovat näköjään siirtyneet Eurooppaan”, sanoo katmandulaisen Iceland Travel-vaellusyrityksen omistaja Tendy Sherpa.

Annapurnan vuoristossa talvi on ollut poikkeuksellisen vähäluminen. Kaikki korkeat huiput, kuten Machapuchare eli Fishtail, eivät ole olleet tänä talvena lumen peitossa.

IPCC-ilmastopaneelin virhe on herättänyt keskustelua myös Nepalissa. Aiemmin arvioitiin, että Himalajan jäätiköt sulaisivat vuoteen 2035 mennessä, mutta nyt tulos on todettu liioitelluksi.

Nepalilaisissa uutisissa on näkynyt huoli siitä, että virheen takia Himalajan ilmastonmuutosta ei oteta enää vakavissaan. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa vuoristokylien elämään jo nyt.

”Tämä on ollut todella poikkeuksellinen talvi Annapurnalla”, kertoo vuorilla paljon liikkuva opas Ramji Tamang, joka on itse kotoisin pienestä kylästä.

”Ihmiset ovat täällä todella huolissaan ilmastonmuutoksesta ja sulavista jäätikköjärvistä.”

Tulvien lisäksi myös kuivuus aiheuttaa ongelmia Himalajalla. Annapurnan alueella on ollut tavallista kuivempaa, koska kyliin ei ole valunut vettä vuorilta. Kylien asukkaat kyntävät vesipuhveleidensa avulla rutikuivia peltoja.

Vesipula on todellinen ongelma, ja kuivat talvet lisääntyvät ilmastonmuutoksen takia. Himalajan vuoristokylissä
suurin osa ihmisistä viljelee itse ravintonsa. Lisäksi ihmiset elävät turismilla.

”Muualla Nepalissa on kyllä vettä, mutta hallitus on köyhä, eikä vettä saada vuoristokylien asukkaille”, Ramji Tamang sanoo.

Muualla maassa varaudutaan jo tulviin, jotka uhkaavat esimerkiksi Haljin vuoristokylää. Kylä sijaitsee noin 4000 metrin korkeudessa Humlan alueella Pohjois-Nepalissa, lähellä Tiibetin rajaa. Kylän lähellä oleva jäätikköjärvi alkoi tulvia neljä vuotta sitten.

Paikalliset asukkaat eivät edes tienneet järven olemassaolosta ennen ensimmäistä tulvaa. Asukkaat ovat joutuneet siirtymään neljän vuoden ajan joka kesä pois tulvien alta, joita on odotettavissa jälleen kesäkuussa.

Teksti Heidi Ylitalo