Nato-sotilaat marssivat Moskovan Punaiselle torille ensimmäistä kertaa

Nato
Teksti
Jyrki Karvinen
Venäjän bolševikkipuolueen edustajat osoittivat mieltään Moskovassa 5. huhtikuuta 2010. He vastustavat Nato-sotilaiden tuloa Punaisen torin paraatiin. Kuva Sergei Ponomarev / AP / Lehtikuva.

Vaikka Venäjä uhittelee Natolle, maan puolustusministeriö on kutsunut amerikkalais-, britti- ja ranskalaissotilaita marssimaan Voitonpäivän juhlissa 9. toukokuuta Punaisella torilla Moskovassa – ensimmäistä kertaa yhdessä Venäjän armeijan kanssa.

Maat ovat myös hyväksyneet kutsun.

Tiedon vahvisti maanantaina Venäjän apulaispuolustusministeri, kenraali Alexander Kolmakov.

Aiemmin vieraiden valtojen sotilasjohtoa on voinut osallistua Voitonpäivän juhlintaan Kremlin porteilla vain tarkkailijoina.

Voitonpäivänä juhlistetaan natsiarmeijan lyömisen 65. vuosipäivää.

Ilman soraääniä Nato-sotilaat eivät kuitenkaan Punaiselle torille ilmesty, sillä Venäjän kommunistinen puolue, joka ei kuitenkaan kuulu enää valtapuolueisiin, ei hyväksy Nato-maiden sotilaiden kutsumista mukaan Voitonpäivän marssille Moskovaan.

”He ovat sotilaita maista, jotka ovat aggressiivisen sotilasliitto Naton jäseniä. He unelmoivat päästä Punaiselle torille. Se on heille symbolinen ele, eikä meidän pidä olla auttamassa heitä toteuttamaan unelmaansa”, jyrähti Ivan Melnikov kommunistipuolueen johdosta.

Venäläiskutsu lienee kuitenkin mieleen Naton tanskalaispääsihteeri Anders Fogh Rasmussenille, joka on asettanut Naton ja Venäjän suhteiden tiivistämisen sotilasliiton strategisten tavoitteiden joukkoon.

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ”johto on arvostanut Venäjän elettä ja nimennyt joukkoja osallistumaan paraatiin”, kenraali Kolmakov sanoi.

Kolmakov ei vahvistanut tiedotustilaisuudessaan voitonparaatiin osallistuvien Nato-sotilaiden määrää. Mutta hän kertoi, että myös Nato-sotilaiden askelia Punaisella torilla tahdittaa venäläinen sotilasmusiikki.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ranskaa edustaisivat paraatissa joukkue kuulun Normandia-Niemen-laivueen lentäjiä. He palvelivat itärintamalla toisen maailmansodan loppuhyökkäyksissä.

Yhdysvallat on lähettämässä juhlaparaatiin 2. rintamalla Elbe-joen taisteluihin osallistuneita veteraaneja.

Venäläisten mukaan juuri Afganistanista palanneet Welshin 1. pataljoonan brittisotilaat yhdessä Britannian Royal Air Force-soittokunnan kanssa osoittavat Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin silmien alla Punaisella torilla kunniaa Voitonpäivälle.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Voitonpäivän paraati on viime vuoden juhlallisuuksia mahtipontisempi. Siihen on osallistumassa yhteensä noin 100 000 sotilasta yli 60 kaupungissa Venäjällä.

Lähde: Russia Today