Nälänhätä jatkuu Somaliassa - avustustyö takkuaa

Al-shabaab
Teksti
Hannu Pesonen
äiti jas lapsi Mogsdishun leirillä
Kolme viikkoa sitten kotoaan nälkää ja taisteluja paennut nainen on löytänyt perheelleen turvapaikan tilapäisleiriltä Mogadishusta. Kuva Hannu Pesonen.

Al-Shabaabin polttavin sisäinen kiistanaihe on, pitäisikö sen epäislamilaisiksi tuomitsemien läntisten avustusjärjestöjen toiminta sallia Etelä-Somalian pahimmilla nälkäseuduilla. Toistaiseksi avunantajien mahdollisuudet ovat kavenneet, vaikka nälänhätä on kiihtynyt.

Muuriin on repeytymässä aukkoja. Kansainvälinen Punainen Risti on pystynyt vastikään käynnistämään avustusruoan kuorma-autokuljetukset eräille nälkäalueille neuvoteltuaan sisäänpääsyn al-Shabaabin paikallisjohdon kanssa. Kirkon Ulkomaanavun paikallinen yhteistyökumppani Bani’Adam on onnistunut luomaan hauraan tasapainon, joka mahdollistaa avunjakelun, lääkinnän ja rokotukset eri puolilla Etelä-Somaliaa – samoin tekee Unicef eri somalialaisjärjestöjen kautta.

Apumäärät ovat silti yhä täysin riittämättömiä. Vaikka syksyn lyhyet sateet alkaisivatkin lähiviikkoina, satoa korjataan vasta tammikuussa. Monin paikoin pellot ovat lisäksi jääneet kylvämättä ihmisten paettua taisteluja ja kuivuutta. Ainakin 40 000 ihmistä on jo kuollut Somaliassa nälkään, heistä puolet lapsia. Suuri osa heistä on menehtynyt viikkojen pakotaipaleella.

Epätoivoa kuvaa, että lähes puoli miljoonaa pakolaista on viime kuukausina hakeutunut maailman vaarallisimpiin kaupunkeihin kuuluvaan Mogadishuun. Rauniot ovat täynnä tyhjästä nousseita epävirallisia risumajaleirejä.

Avustusjärjestöjen ote ohjelmistaan on yhä hento. Viiden päivän aikana en nähnyt viidellä eri pakolaisleirillä Mogadishussa ja sen lähistöllä ainuttakaan läntistä avustustyöntekijää. Hankkeita johdetaan Kenian pääkaupungista Nairobista, josta vetäjät poikkeavat hetkeksi Mogadishuun ja tapaavat silloinkin yhteistyökumppaneitaan lähinnä hotellissaan. Vain Turkin Punaisen Puolikuun edustajat työskentelivät itse Hayatin pakolaisleirillä.

Itä-Afrikan pahin kuivuus 60 vuoteen uhkaa jo 13 miljoonaa ihmistä. Tappavaksi nälänhädäksi se on kärjistynyt vain Somaliassa. Vaikka kuivuus on ajanut jo noin 900 000 ihmistä kotoaan Afrikan sarven alueella, eivät Etiopian ja Kenian paimentolais- ja karjankasvattajayhteisöt ole liukuneet samanlaiseen ahdinkoon. Suuri osa heistä on pystynyt pysymään kotiseuduillaan ja pitämään osan karjastaan hengissä. Sota ja sekasorto tekevät kuivuudesta kuolemantaudin.