Näin ohenevat maapallon jäätiköt - katso animaatiot

jäätiköt
Teksti
Jukka Ukkola
Indonesian itäosassa sijaitsevista jäätiköistä ei ole paljoa jäljellä. Kuva AP / Lehtikuva.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn kaukokartoitussatelliitti Envisatin lähettämistä tiedoista on koottu kuvasarjoja, jotka osoittavat jääpeitteen ohentuneen useita metrejä Etelämantereella ja Grönlannissa vuosina 2003-2010.

Animaatiot on koottu Envisatin tutkakorkeusmittari RA2:n tiedoista, jotka on koottu 35 päivän jaksoissa vuosittain. Kartan värit kuvaavat pinnan korkeutta eli jään paksuutta tammikuisin verrattuna ajankohdan keskiarvoihin. Tammikuussa Etelämantereella on kesä, Grönlannissa talvi.

Monet jäätiköt läntisellä Etelämantereella ja Grönlannin rannikoilla ovat havaintokauden alussa punaisia ja sen lopussa syvän sinisiä, mikä merkitsee sitä, että ne ovat ohentuneet dramaattisesti – tosin jonkin verran vuosittain vaihdellen.

Näkyvimpiä muutokset ovat olleet Etelämantereen Amundseninmeren rannikoilla, missä jää oli tarkastelujakson alussa noin metrin keskimääräistä paksumpaa ja tämän vuoden tammikuussa saman verran ohuempaa. Grönlannissa talviset muutokset olivat samanlaisia, metreissä mitattuna vielä suurempia – kolme metriä keskiarvon molemmin puolin.

Jäämassojen havainnoinnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen tutkimuksessa. Maapallon jäätiköistä 90 prosenttia on Etelämantereella, missä keskimäärin 2,2 kilometrin paksuinen jää peittää noin 12 miljoonan neliökilometrin pinta-alan. Jos se sulaisi, valtamerten pinta nousisi jopa 70 metriä. Grönlannin keskimäärin puolitoista kilometriä paksut jäätiköt ovat nekin valtavia, mutta massaltaan vain noin kymmenesosa Etelämantereen jäistä.