Näin Google-haun tulokset eroavat Kiinassa ja Hongkongissa

Google
Teksti
Karri Kokko
Google-haun tulos vaihtelee suuresti riippuen siitä, mitä mieltä Kiinan hallitus on aiheesta. Kuva AP / Lehtikuva.

Sama Google-haku Pekingissä ja Hongkongissa tuottaa kaksi hyvin erilaista tulosta, jos kyse on Kiinan hallituksen mielestä kiusallisesta aiheesta.

Yllä olevassa kuvakollaasissa on yhdistetty kaksi tietokoneen näytöltä tehtyä ruutukaappausta. Molemmissa tapauksissa Googlen hakukoneelta on etsitty tietoa hakusanalla ”Falun Gong”.

Falun Gong on kiinalainen buddhalaisuutta, taolaisuutta ja kansanuskomuksia yhdistelevä uskonlahko, jonka kannattajat ovat joutuneet Kiinan hallituksen vainon kohteeksi.

Googlen kiinankielinen sivu on molemmissa sama, mutta kuten kuvasta näkyy, hakutulokset vaihtelevat suuresti riippuen siitä, missä haku on tehty.

Vasemmanpuoleinen ruutukaappaus näyttää tulokset, kun haku on tehty Hongkongissa. Oikeanpuoleinen näyttää haun tuloksen Manner-Kiinassa.

Edellisessä tapauksessa hakutulokset listautuvat normaalisti. Jälkimmäisessä tapauksessa selain ilmoittaa, ettei sivustoa voi näyttää.

Hakukoneyhtiö Google lopetti äskettäin toimintansa Kiinassa protestina maan hallituksen pyrkimyksille sensuroida internetin sisältöjä ja estää kansalaisten pääsyn sen kannalta kiusallisiin tietoihin.

Google siirsi toimintansa Hongkongin puolelle, ja tulos nähdään tässä.

Hongkongista käsin tietojen hankinta esimerkiksi Falun Gongista onnistuu vaivatta. Sen sijaan Manner-Kiinan puolella hallituksen sensorit pitävät huolen, etteivät kiinalaiset pääse googlettamaan ihan mitä tahansa.

Lähde AP, Wikipedia