Mumbain terrori-iskut: Hyökkääjillä yhä jopa 200 panttivankia hotellissa

Mumbai
Teksti
SKnetin toimitus
An Indian Army soldier takes position outside the Taj Mahal hotel in Mumbai, India, Thursday, Nov. 27, 2008. Teams of gunmen stormed luxury hotels, a popular restaurant, a crowded train station and a Jewish group's headquarters, killing people, and holding Westerners hostage in coordinated attacks on the nation's commercial center that were blamed on Muslim militants. (AP Photo)

Ulkoministeriön mukaan yksi suomalainen on loukkaantunut Mumbain terrori-iskuissa, ei kuollut, kuten aiemmin väitettiin. Loukkaantunutta hoidetaan Mumbain sairaalassa. Lue kooste Mumbain tapahtumista.

Intian armeijan sotilas Taj Mahal -hotellin ulkopuolella Mumbaissa 27. marraskuuta 2008. (Kuva AP / Lehtikuva)

Panttivankiselkkaus on ohi Mumbain Taj Mahal -hotellissa, kertoo poliisi. Oberoi-hotellissa saattaa yhä olla jopa 200 ihmistä terroristien panttivankina, arvioi Maharasthran osavaltion varapääministeri R. R. Patel.

Hänen mukaansa panttivankien määrää on mahdotonta tietää varmasti, sillä monet ovat lukkiutuneet huoneisiinsa.

Varapääministerin mukaan hotellissa on kymmenkunta terroristia. Heidän kanssaan ei käydä neuvotteluja, vaan erikoisjoukot valmistautuvat hyökkäämään hotelliin.

Silminnäkijöiden mukaan nuoret asemiehet olivat etsineet käsiinsä varta vasten ulkomaalaisia, erityisesti brittejä ja amerikkalaisia. Ainakin osan panttivangeista tiedetään olevan loukkaantunut. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös yhtä israelilaista perhettä pidetään panttivankina asuinrakennuksessa.

Ainakin kuusi
ulkomaalaista kuoli

Intian poliisin mukaan eilisissä ammuskeluissa on kuollut yli sata ihmistä, joista ainakin kuusi on ulkomaalaisia. Lisäksi yksitoista ulkomaalaista on saanut vammoja eri puolilla kaupunkia tehdyissä iskuissa. Haavoittuneiden joukossa on sairaalatietojen mukaan ihmisiä Australiasta, Yhdysvalloista, Espanjasta, Norjasta, Kanadasta ja Singaporesta.

Lisäksi miltei 290 on loukkaantunut. Viranomaisten mukaan iskuissa kuoli myös 12 poliisia. Eilisiltaisten aseellisten iskujen kohteena olivat myös Mumbain päärautatieasema ja turistien suosima kahvila.

Poliisi kertoo tappaneensa rynnäköissä neljä aseistautunutta terroristia ja pidättäneensä yhdeksän epäiltyä. Taj Mahal -hotellin kerrotaan olevan tulessa ja terroristien heittelevän katolta kranaatteja.

Suomen suurlähettiläs Asko Numminen Delhissä kertoo, että suomalaisia on asunut ainakin toisessa hotelleista, mutta he olivat poistuneet jo ennen iskuja. Kaikki tähän mennessä tavoitetut suomalaiset ovat kunnossa.

Hyökkääjät
”Intian mujahideeneja”

Hyökkäysten tekijäksi on ilmoittautunut vähän tunnettu ääri-islamilainen ryhmä.

Terroristit ovat sanoneet edustavansa Intian mujahideeneja. Intian poliisin mukaan järjestö on irtautunut kielletystä islamilaisesta opiskelijaliikkeestä SIMIstä.

Poliisi on syyttänyt SIMIä useimmista Intiassa tehdyistä terrori-iskuista. Heidän tiliinsä laitettiin myös kaksi vuotta sitten Mumbaissa tehty verinen hyökkäys paikallisjuniin, missä kuoli lähes 200 ihmistä.

Jäsenet ovat yleensä saaneet koulutuksensa Pakistanissa ja Bangladeshissa.

Terroristit kertovat Intian televisiolle, että he haluavat lopettaa maan muslimiväestön sortamisen.

Yksi terroristeista sanoi ryhmän haluavan vapauttaa Intian mujahideenit. Hänen mukaansa seitsemän islamistitaistelijaa pitää Oberoi-luksushotellin asukkaita panttivankeinaan.

Vasta sen jälkeen kun kaikki Intian vankiloissa olevat muslimitaistelijat on vapautettu, ryhmä suostuu päästämään panttivankinsa vapaaksi, sanoi Sahadullahiksi esittäytynyt mies Intian televisiolle.

Hän ei suostunut sanomaan, kuinka monta panttivankia ryhmällä on Oberoi-hotellissa.

Silminnäkijä: Terroristit
näyttivät ”pojilta”

Australialainen opiskelija Davis Coker, 23, ja hänen tyttöystävänsä Katie Anstee, 24, joutuivat keskelle luotisadetta terroristien iskiessä myöhään keskiviikkona useisiin kohteisiin Mumbaissa.

Nuoripari oli juuri saapunut Mumbaihin juhlimaan valmistumistaan yliopistosta. He olivat syömässä Cafe Leopoldissa, kun ympärillä alkoi räiskyä.

”Aluksi luulimme sitä ilotulitukseksi – ihmiset kirkuivat”, Coker kertoi illan tapahtumista paikalliselle lehdelle.

Todellisuus paljastui, kun Katie Ansteeta ammuttiin jalkaan. Luoti murskasi reisiluun ja tuli ulos lantiosta. Cokeria luodit vain hipaisivat. Anstee yritti ryömimällä päästä ulos ravintolasta. Coker sieppasi hänet mukaansa ja ryntäsi pakoon.

Kiireessä hyökkääjistä jäi vain nopea muistikuva. ”He näyttivät ihan poikasilta – he säntäilivät ympäriinsä”, Coker muisteli.

Pariskunta löysi kadulta taksin, joka vei heidät sairaalaan.

Suomalaisnainen ei
päässyt illalla kotiin

Mumbaissa työskentelevään suomalaisnaiseen terrori-iskut vaikuttivat niin, että keskiviikkoiltana hän ei päässyt kotiin ja torstaina työpäivä jäi väliin.

”Toimisto sijaitsee alueella, jossa näitä pommeja on ollut. Sinne alueelle ei tällä hetkellä pääse tai ei ainakaan suositella menemään”, Finpron Mumbain-toimiston johtaja Anna Erkkilä kertoi Mumbaista STT:lle torstaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Erkkilä oli ollut keskiviikkoiltana illallisella ravintolassa ja lähdössä normaalisti kotiin. Ravintolan henkilökunta kuitenkin kertoi, että olisi turvallisempaa olla menemättä kotiinsa.

”Olenkin ollut yötä yksityiskodissa toisaalla. Täällä olisi nyt sama rauha kuin muinakin päivinä, jollei seuraisi televisiota. En pysty ottamaan kantaa tilanteeseen yleisemmin, koska en ole liikkunut mihinkään sen jälkeen kun illalliselta tänne tulin.”

Ennen puoltapäivää Suomen aikaa Erkkilä oli aikeissa lähteä pikku hiljaa kohti kotia.

”Vältä
väkijoukkoja”

Ulkoministeriö varoittaa Intiaan matkustavia välttämään väkijoukkoja. Myös suurten juhlapyhien aikaan on syytä varoa esimerkiksi vilkkaita markkinapaikkoja, sanoo ministeriö torstaina uusimassaan matkustustiedotteessa.

Intian pääkaupungissa Delhissä on viime vuosina tehty useita pommi-iskuja erityisesti uskonnollisten juhlapyhien aikana.

Ministeriö huomauttaa, että Mumbain hotelli-iskut kiristävät turvatoimia erityisesti suurissa hotelleissa.

Pakistan
tuomitsi iskut

Pakistan on tuominnut naapurimaansa terrori-iskut. Pääministerin Yousaf Raza Gilanin kerrottiin tuomitsevan väkivallanteot jyrkästi ja ilmaisevan syvän surunsa ihmishenkien menetyksen vuoksi.

Pakistanin ja Intian välit ovat ajoittain olleet hyvinkin kireät, ja maat ovat käyneet verisiä sotia erityisesti Kashmirin alueen hallinnasta. Intia on syyttänyt Pakistania myös militanttien islamistien tukemisesta.

Myös muut maailman johtajat ovat yksimielisesti tuominneet hyökkäykset. Yhdysvalloissa Valkoinen talo piti iskuja hirvittävinä, ja seuraava presidentti Barack Obama lupasi tehdä yhteistyötä Intian kanssa juuriakseen terroristiverkostot.

Britannian pääministeri Gordon Brown sanoi lähettäneensä intialaiselle virkaveljelleen Manmohan Singhille surunvalitteluviestin, jossa hän tarjosi Intialle kaikkea mahdollista apua.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon tuomitsi hyökkäykset kauhistuttavana veritekona. EU:n puheenjohtajamaa Ranska sanoi jakavansa Intian surun järkytyksen hetkellä.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
Reuters
STT

Lisää aiheesta
Terroriteko Intiassa: aseistautuneet miehet iskivät ainakin seitsemään kohteeseen (SK netti 26.11.2008)

Muualla verkossa
The Times of India
BBC News
CNN