Moldova viivyttää vaaleja kommunistipuolueen voiton pelossa

kommunismi
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Länsimielinen hallitus yrittää selviytyä kansanäänestyksellä perustuslaillisesta kriisistä.


Mielenosoitus Chininaussa
Eläkeläiset osoittivat helmikuun lopulla Chininaussa mieltään hallituksen toimeenpanemia hinnankorotuksia jan budjettileikkauksia vastaan. Kuva Dumtru Domu / EPA / All Over Press

Moldovan ulkoministeri Iurie Leanca kävi viime viikolla Helsingissä hakemassa Suomen ja EU:n tukea maansa uudistuspyrkimyksille.

Takapajuinen Moldova ei ole juurikaan kiinnostanut EU:ta. Tilanne muuttui viime kesänä, kun länsimieliset liberaalipuolueet syrjäyttivät maata koko 2000-luvun hallinneet kommunistit vallasta.

EU aloitti tammikuussa Moldovan kanssa neuvottelut liitännäissopimuksesta. Leancan mukaan Moldova tavoittelee myös viisumivapautta.

“On tärkeää, että voimme tarjota moldovalaisille eurooppalaisen tulevaisuuden”, hän sanoo.

Ongelmana on se, ettei uusi hallitus ole pystynyt vakiinnuttamaan kunnolla asemaansa. Moldova on perustuslaillisessa kriisissä, sillä maahan ei ole pystytty valitsemaan uutta presidenttiä. Siihen tarvittaisiin 61 äänen enemmistö 101-paikkaisessa parlamentissa, mutta länsimielisen hallituksen takana on vain niukka 53 edustajan enemmistö.

Hallitus on vaikeassa tilanteessa. Moldova on kommunistien valtakauden jäljiltä Euroopan köyhin valtio, ja hallitus on joutunut tekemään erittäin epäsuosittuja päätöksiä talouden tasapainottamiseksi. Budjettileikkaukset ovat johtaneet jo kommunistien masinoimiin mielenosoituksiin.

“Meidän on ollut pakko leikata julkisen sektorin palkkoja ja nostaa energian hintaa. Budjetti oli viime vuonna 16,5 prosenttia alijäämäinen”, Leanca sanoo.

Kommunistit boikotoivat

Perustuslain mukaan Moldovassa pitäisi järjestää nyt uudet vaalit. Hallitus yrittää kuitenkin välttää ne viimeiseen asti, sillä vaalit antaisivat kommunisteille mahdollisuuden koota rivinsä ja palata valtaan. Kommunistipuolueella on parlamentissa 48 paikkaa ja se on yhä maan suurin puolue.

“Olisimme naiiveja, ellemme pelkäsi kommunistien vaalivoittoa. Moldovalla ei ole varaa siihen, että he palaavat valtaan”, Leanca sanoo.

Hallitus yrittää nyt laukaista kriisin muuttamalla perustuslain sellaiseksi, että presidentti voitaisiin valita yksinkertaisella enemmistöllä. Hallitus kysyi asiassa neuvoa Euroopan neuvoston alaiselta Venetsian komissiolta, joka suositteli pari viikkoa sitten, että perustuslakiuudistuksen yhteydessä järjestettäisiin uudet vaalit.

Hallitus päätti kuitenkin viime viikolla, ettei vaaleja järjestetä. Uusi perustuslaki aiotaan hyväksyttää kansanäänestyksessä viimeistään 16. kesäkuuta.

Päätös yllätti Leancan, sillä se tehtiin hänen Helsingin-vierailunsa aikana. Hänen mielestään Moldovassa olisi pitänyt järjestää uudet vaalit silläkin uhalla, että ne päättyisivät kommunistien voittoon.

“On erittäin tärkeää, että toimimme olemassa olevien lakien mukaan. Emme saa vaarantaa Euroopan yhdentymiskehitystä toimimalla väärin”, hän korosti Suomen Kuvalehdelle.

Kommunistit arvostelivat tuoreeltaan hallituksen päätöstä. He uhkasivat boikotoida toistaiseksi parlamentin työskentelyä.