Mitä kuului vuoteen 2011? Kansannousuja, kuninkaalliset häät ja poikkeuksellista säätä

Tahririn aukio
Tahririn aukio. Kuva Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva.

Mitä tapahtui Suomessa ja maailmalla vuonna 2011?

Ensimmäisenä mieleen tullee Arabikevät kansannousuineen, joista kenties mieleenpainuvin oli libyalaisten taistelu Muammar Gaddafia vastaan. Lokakuun lopulla 42 vuotta hallinnut diktaattori saatiin vihdoin kiinni. Gaddafin pako – ja elämä – päättyi lopulta tämän synnyinkaupunki Syrtiin.

Suomessa on tänä vuonna kirjoitettu paljon säästä: viime talvi oli erityisen kylmä ja luminen, kesä poikkeuksellisen lämmin ja kuluva talvi varsin lumeton sekä leuto.

Huhtikuussa lehdet täyttyivät Japanin maanjäristystä, tsunamia ja ydinturmaa koskevista uutisista.

Samoihin aikoihin Suomessa järjestetyt eduskuntavaalit olivat täynnä yllätyksiä. Perussuomalaisten jytkyvoitto yllätti monet. Keskusta taas kärsi hurjan tappion ja menetti 16 edustajanpaikkaa. Hallitusneuvottelut tuntuivat kestävän iäisyyden.

Huhtikuussa prinssi William ja Catherine Middleton vihittiin Westminster Abbeyssa.

Toukokuussa Suomi pokkasi jääkiekon MM-kullan. Saavutusta juhlittiin pitkään ja hartaasti. Mikael Granlundin kuuluisa ilmaveivi päätyi jopa postimerkiksi saakka.

Anders Behring Breivik murhasi kymmeniä ihmisiä Norjassa heinäkuussa.

Hellekesän jälkeen perussuomalaisten joukossa sattui muutamia lipsahduksia. Syyskuussa eduskuntaryhmä erotti Jussi Halla-ahon kahdeksi viikoksi. Halla-aho ehdotti Facebookissa, että Kreikassa valtaan pantaisiin sotilasjuntta.

Seuraavaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä antoi varoituksen Teuvo Hakkaraiselle tämän ehdotettua Suomessa asuvien somalien ja homoseksuaalien siirtämistä Ahvenanmaalle. Viimeisimpänä James Hirvisaari sai Kouvolan hovioikeudessa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyskuussa käynnistyi myös rahavaltaa vastustava Occupy Wall Street -mielenosoitus, joka on kasvanut maailmanlaajuiseksi liikkeeksi.

Joulukuussa Suomessa on jälleen puhuttu säästä. Suuressa osassa maata ei ole lunta. Vain pohjoisimmat järvet ovat jäätyneet, nekin heikommin kuin tavallisesti.

Tapaninpäivänä alkanut myrsky riepotteli muun muassa eteläistä ja läntistä Suomea. Suurin osa tuhoista on jo korjattu, mutta joitakin kymmeniä tuhansia kotitalouksia on yhä ilman sähköä.

Mikä oli mielestäsi merkittävin uutistapahtuma ulkomailla vuonna 2011? Entä Suomessa? Katso kaksi kuvakertomusta, kommentoi ja keskustele: