Mielenvikainen vai täysjärkinen? Breivikin tuomio huomenna - joukkosurmaaja kirjoittaa elämäkertaansa

Tämänkaltaisessa sellissä Anders Behring Breivik pääsee tietokoneelle Ilan vankilassa. Kuva Ila Prison / Glefs AS / AP / Lehtikuva.


Norjalaisen joukkosurmaajan Anders Behring Breivikin oikeudenkäynti saa päätöksensä perjantaina, hieman yli vuosi Utøyan iskujen jälkeen.

Oikeuden istunto alkaa huomenna kello yhdeltätoista Suomen aikaa. Tilaisuus kestää kaikkiaan kuusi tuntia, mutta varsinainen tuomio luetaan poikkeuksellisesti heti aluksi. Sen jälkeen oikeus esittää perustelunsa tuomiolle.

Breivik itse on pyytänyt oikeudelta puheenvuoroa tuomion lukemisen jälkeen, mutta vielä ei tiedetä, suostuuko oikeus pyyntöön. Osa huhtikuussa alkaneesta oikeudenkäynnistä televisioitiin niin, että istuntoja saattoi seurata internetistä suorassa lähetyksessä. Tuolloin monet norjalaiset kritisoivat ratkaisua ja pitivät sitä mahdollisuutena Breivikille saada haluamaansa julkisuutta. Sitä Breivik tavoittelee edelleen. Keskiviikkona hän kertoi asianajajiensa välityksellä kirjoittavansa elämäkertaa, jossa kertoo yksityiskohtaisesti tekemistään surmatöistä.

Lukkojen taa loppuiäksi

Alusta alkaen on ollut selvää, että Anders Behring Breivik pysyy lukkojen takana pitkään, kenties koko loppuelämänsä. Paikaksi on varmistunut Ilan vankila, jonka sellissä joukkosurmaaja on jo istunut vuoden verran. Epäselvää on ollut se, tuleeko Breivikistä vanki vai pakkohoitopotilas.

Puolustuksen mielestä Breivik tulee tuomita syyntakeisena vankeuteen. Myös surmaaja itse haluaa tulla vangituksi täydessä ymmärryksessä toimineena. Breivikin mukaan pakkohoitotuomio olisi ”kuolemaakin pahempaa”.

Joidenkin uhrien omaiset ja iskuista selvinneet ovat sitä mieltä, ettei tärkeintä ole tuomion laatu, kunhan Breivik vain suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle loppuiäkseen.

Breivik oikeudessa 17. huhtikuuta 2012. Kuva Hakon Mosvold,Larsen / AP / Lehtikuva.


Eriävät arviot

Ennen oikeudenkäynnin alkua Breivikistä tehtiin kaksi psykologista arviota. Viime vuoden marraskuussa julkistetun mielentilatutkimuksen mukaan Breivikille oli kehittynyt pitkän ajan kuluessa paranoidi skitsofrenia. Huhtikuussa julkistettu toinen mielentilatutkimus taas totesi Breivikin toimineen täydessä ymmärryksessä.

Utøyan saarella kuoli 69 ihmistä. Sitä ennen Oslon keskustassa menehtyi 8 henkilöä pommi-iskussa. Breivik on tunnustanut tekonsa, mutta kiistää tehneensä rikoksen ja vetoaa itsepuolustukseen. Hänen mielestään Utøyan saarella kesäleiriä viettäneet, Norjan sosiaalidemokraattisen työväenpuoleen nuorisojäsenet olivat aivopestyjä kulttuuri-marxilaisia, jotka uhkasivat norjalaisten etnistä puhtautta tukemalla muslimien maahanmuuttoa.

Anders Behring Breiviksiä syytetään terroriteosta, josta tuomio on teoriassa enintään 21 vuoden mittainen. Norjan lainsäädäntö ei tunne elinkautista vankeusrangaistusta. Käytännössä ihminen voidaan kuitenkin pitää vangittuna loppuikänsä, jos tämän katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle.

Lähteet: AFP, Reuters, Dagens Nyheter