Merirosvot hyökkäsivät vahingossa EU-joukkojen sotalaivaa vastaan Somaliassa

Euroopan unioni
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
EU:n merirosvo-operaatioon osallistuva ranskalainen sotalaiva FS Nivose ja merirosvojen jollia Somalian rannikon edustalla. Kuva AP / Lehtikuva.

EU:n merirosvouden vastainen operaatio Adeninlahdella on onnistunut torjumaan ja hajottamaan 11 merirosvojoukkoa viimeisen kahden viikon aikana.

Tuorein tapaus sattui eilen. Siinä joukko merirosvoja valitsi epäonnekseen kohteeksi hollantilaisen sotalaiva HNLMS TROMPIN. Joukkio ei ilmeisesti tiennyt, millaista alusta yritti kaapata.

Rosvot lähestyivät sota-alusta kovaa vauhtia kahdella jollalla. TROMP ampui ensin varoituslaukauksia, jonka jälkeen aluksen helikopteri esti hyökkääjien paon. Merirosvot jollineen jäivät kiinni.

EU-joukkojen tiedottaja, komentaja John Harbour sanoi, että hollantilaiset ampuivat muutaman varoituslaukauksen, joka sai nopeasti merirosvot yrittämään pakoa. Hän arvioi, että varoituslaukaukset saivat hyökkääjät tajuamaan, millaisen virhearvion olivat tehneet.

Paikalle saapui myös Ruotsin lentokone, joka jäljitti merirosvojen epäillyn emälaivan.

Kun EU-joukot tarkastivat merirosvojen alukset, niiltä löytyi muun muassa ammuksia ja rakettitoimisia sinkoja. Hyökkääjien jollat tuhottiin.

Hollantilaisia vastaan onneaan koittaneet kymmenen merirosvoa otettiin talteen TROMPILLE, mutta myöhemmin heidät laskettiin vapaaksi.

Sen sijaan ranskalainen FS NIVOSE -sotalaiva nappasi aimmin tässä kuussa 11 piraattia ja luovutti heidät eilen Seychellien saarivaltiolle, jossa he joutuvat syytteeseen.

EU:n merirosvouden vastainen ATALANTA-operaatio on ollut käynnissä vuodesta 2008, ja sen on tarkoitus jatkua näillä näkymin joulukuulle 2010. Operaatiossa ovat mukana Italia, Hollanti, Saksa, Ranska, Espanja, Belgia, Luxemburg ja Kreikka. Lisäksi avustavia voimia on mukana muun muassa Ruotsista, Suomesta ja Irlannista. Suomesta mukana on ollut muutama henkilö lähinnä operaation esikunnassa.

Yksi EU-operaation tärkeimmistä tehtävistä Somalian rannikolla on varmistaa Maailman elintarvikeohjelman ruokalaivojen perillepääsy. EU:n mukaan yhtäkään ruokalaivaa kohti ei ole hyökätty sen jälkeen kun operaatio alkoi.

Lähteet: AP, EU NAVFOR