Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan vanhempien asianajaja: "Tiedämme murhaajien nimet"

huumeet
Teksti
Susanna Niinivaara
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomalainen ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola ja meksikolainen Bety Cariño surmattiin Meksikon Oaxacassa, kun he matkasivat autosaattueessa kohti triqui-intiaanien asuttamaa San Juan Copalan kylää. Karavaanin kimppuun hyökänneiden epäillään olevan aseistetun Ubisort-järjestön miehiä. Miten tästä voi olla varma, asianajaja David Peña Rodriguez?

“Ubisortin johtajat uhkasivat rauhankaravaania jo aiemmin kertomalla, ettei se päästä autoja hallinnoimaansa San Juan Copalan kylään. Tämän lisäksi meillä on todistajia, jotka ovat tunnistaneet hyökkääjät. Me tiedämme murhaajien nimet. Myös liittovaltion tasolla on todettu, että murhaajat ovat Ubisortin jäseniä.”

Miksi heitä vastaan ei ole nostettu syytteitä?

“Avaintodistajamme ovat pyytäneet suojelua itselleen ja perheelleen, sillä muuten he eivät uskalla todistaa. Heitä uhataan, jos he todistavat. Liittovaltio lupasi ensimmäisen kerran 17 kuukautta sitten, että suojelu järjestetään.”

Miksi suojelua ei ole järjestetty?

“Joko hallituksemme on äärimmäisen kyvytön tai sitten he suojelevat tiettyjä poliitikkoja. Toivomme, että Suomi entistä vahvemmin painostaisi Meksikoa takaamaan suojelun todistajille.”

Kerroit, että rikospaikkaa käytiin sotkemassa rikoksen tapahduttua ja tämän vuoksi todistajien lausunnot ja rikospaikkakuvaus eivät täsmää. Kuka kävi järjestelemässä rikospaikkaa uudelleen?

“Ensimmäisenä paikalle tulivat Oaxacan viranomaiset, joten luultavasti he myös sotkivat rikospaikan. Rikospaikan järjestely vaikeuttaa tutkintoja valtavasti. Emme voi rekonstruoida tapahtumia.”

Ubisort on triqui-intiaanien järjestö, joka perustettiin 1994 silloisen valtapuolueen tuella. Tarkoituksena oli estää zapatistien esimerkin mukainen kansannousu intiaanien keskuudessa. Nyt valta on vaihtunut. Tukeeko hallinto yhä Ubisortia?

“Vuoden 2010 vaalien jälkeen Oaxacan hallinto ei ole tukenut Ubisortia, mutta joidenkin kaupunkien ja kylien hallinnot tukevat sitä yhä.”

Olet yhdessä kollegasi Karla Micheel Salas Ramírezin kanssa sitä mieltä, että Jyri Jaakkolan murhaan liittyen rikossyyte voitaisiin nostaa myös Suomessa. Kenet Suomessa voitaisiin asettaa syytteeseen?

“Suomessa haluamme oikeudenkäynnin Oaxacan senhetkistä hallintoa vastaan. Se on joko antanut käskyt hyökätä rauhankaravaania vastaan tai ainakin sallinut sen tapahtua. Oikeutta käytäisiin Suomessa, sillä rikos on tehty Suomen kansalaista kohtaan ulkomailla. Haluamme nyt tietää, kuinka halukkaasti Suomen viranomaiset lähtevät tähän prosessiin mukaan.”

Onko teillä tiedossa niiden viranomaisten nimet, jotka mielestänne pitäisi asettaa syytteeseen Suomessa?

“Kyllä, me tiedämme heidät nimeltä. Hallinnon sen hetkinen johto ja sen lähipiiri.”

Miksi karavaani lähti matkaan 27. huhtikuuta 2010, vaikka Ubisort oli jo uhannut sitä?

“Ensinnäkin: San Juan Copalan kylän humanitaarinen tilanne oli vaikea, eli karavaaniin osallistujat pitivät avun perille vientiä välttämättömänä. Toiseksi: Ubisort oli uhkaillut ennenkin. Kolmanneksi: Karavaaniin osallistujat olivat sopineet tarkkaan turvallisuussäännöistä. He olivat päättäneet, että jos tie on tukittu, autoista ei tulla ulos vaan lähdetään takaisin. Näin karavaanissa myös toimittiin, kun tiesululle tultiin. Mutta Ubisort ei antanut karavaanin perääntyä, vaan hyökkäsi.”

Kuva Petri Kaipiainen.