Meksikonlahti: Kongressi murehtii turvallisuutta, BP vedenalaisia öljylauttoja

Barack Obama
Teksti
Netta Vuorinen
Öljyläikkiä veden alta kuvattuna Louisianan rannikolla. Kuva Rich Matthews / AP / Lehtikuva.

Yhdysvaltain sisäministeri Ken Salazar aikoo antaa senaatille lausunnon rannikolla tapahtuvan öljynporauksen turvallisuudesta. Kongressi kokoontuu tänään keskustelemaan Meksikonlahden öljykatastrofin tilanteesta sekä öljynporausalan tulevaisuudesta.

Mielipidemittausten mukaan kansa on turhautunut kongressin hitaaseen reaktiokykyyn öljyvuotoa koskevissa asioissa. Presidentti Barack Obama onkin tiukentanut linjaansa ja antanut kovaa kritiikkiä öljy-yhtiö BP:n epäonnistuneista pelastusyrityksistä. Kongressi kuulee BP:n toimitusjohtaja Tony Haywardia aiheesta ensi viikolla.

Eilen presidentti kertoi vierailevansa Meksikonlahden alueella jo neljättä kertaa.

Uusia vaatimuksia

Sisäministeri Salazar ilmoitti eilen aikeestaan pönkittää matalissa vesissä tapahtuvan öljynporauksen turvallisuusvaatimuksia.

Deepwater Horizon -öljynporauslautta räjähti ja upposi huhtikuun lopulla. Öljyvuodosta ei kuitenkaan olisi tullut yhtä valtavaa, mikäli öljytaskun suuaukon venttiililaitteisto olisi toiminut. Niin kutsutun blow-out preventerin tulisi sulkeutua onnettomuuden tai poikkeustilanteen sattuessa. Meksikonlahden tapauksessa näin ei kuitenkaan käynyt.

Yhdysvaltain aluevesillä toimivien öljynporauslauttojen on nyt tarkastettava turvalaitteistonsa ja toimitettava todistus tuloksista.

BP:n tuorein pelastusyritys, vuotavan öljyputken päälle asennettu kupu on onnistunut keräämään osan vuotavasta öljystä. Yhtiön mukaan öljyä saatiin talteen maanantain aikana noin 2,3 miljoonaa litraa ja tiistaina 1,2 miljoonaa litraa.

Yhdysvaltain hallitus arvioi, että öljyä vuotaa päivässä 2,2-4,5 miljoonaa litraa. Mikäli BP:n luvut pitävät paikkansa, parhaimmillaan päivän öljysatsista saadaan talteen noin puolet.

BP on ilmoittanut, että vuotokohdasta kerätyn öljyn tuotot menevät tästä lähin hyväntekeväisyyteen. Yhtiö lupaa lahjoittaa rahat Louisianan, Mississippin, Alabaman ja Floridan rannikon puhdistamiseen ja luonnon pelastamiseen.

Yhtiö ei ole kuitenkaan kertonut, kuinka suuren osan talteen saadusta öljystä se on onnistunut prosessoimaan.

Samaan aikaan testit ovat osoittaneet, että vedenalaiset öljyläikät ovat matkanneet ainakin 64 kilometrin päähän vuotokohdasta. Aikaisemmin BP on ollut varma, ettei suuria määriä öljyä pääsisi leviämään vedenalaisesti.

Lue kaikki SK:n jutut ja katso kuvat Meksikonlahden öljykatastrofista täältä.

Lähteet: BBC News, CNN