Medvedev voitti: Kremlissä muuttuu ainakin tyyli

liberalismi
Teksti
Raimo Valkama
Putin ja Medvedev 2.3.2008

Venäjän uusi presidentti Dmitri Medvedev puhuu sananvapauden puolesta ja arvostelee oikeuslaitosta ”nihilismistä”.

Nykyinen presidentti Vladimir Putin (vas.) ja tuleva presidentti Dmitri Medvedev tervehtivät kannattajiaan rock-konsertissa Punaisella torilla Moskovassa myöhään sunnuntai-iltana.

Venäjän presidentinvaalit kuuluivat historian kummallisimpiin. Tulos oli etukäteen niin selvä, ettei voittaja, varapääministeri Dmitri Medvedev, 42, viitsinyt edes kampanjoida. Hän kieltäytyi osallistumasta vaalikeskusteluihin vetoamalla työkiireisiin.

Vaalit kertovat paljon nyky-Venäjän ilmapiiristä. Politiikka ei kiinnosta venäläisiä, mutta he hyväksyvät Medvedevin presidentikseen ”suvereenin demokratian” hengessä, koska nykyinen presidentti Vladimir Putin, 55, haluaa niin. Ja ne, jotka eivät hyväksy, eivät saa ääntään kuuluviin.

Medvedev nousee presidentiksi hyvin erilaisessa tilanteessa kuin Putin kahdeksan vuotta sitten. Sekasortoisesta ja konkurssikypsästä Venäjästä on kehittynyt vakaa ja vauras mutta autoritaarinen ja herkkänahkaisesti voimaansa korostava valtio. Ylimääräisiä öljytuloja on ohjattu 110 miljardia euroa niin sanottuun vakautusrahastoon. Osaa niistä voi nyt käyttää uuden teollisuuden, infrastruktuurin ja koulutuksen kehittämiseen.

Medvedev vannoo virkavalansa toukokuussa, ja Putin siirtyy samalla pääministeriksi. Yleisesti arvellaan, että Putin on tosiasiallinen johtaja jatkossakin, sillä Medvedev on ollut hänen uskollinen aseenkantajansa jo 17 vuotta.

Pari viikkoa sitten Medvedev korosti kuitenkin lehtihaastattelussa, että presidentti on Venäjän ykkösjohtaja myös hänen kaudellaan.

”Ei voi olla kahta, kolmea tai viittä valtakeskusta. Presidentti on vastuussa Venäjästä, ja perustuslain mukaan Venäjällä on vain yksi presidentti”, hän sanoi.

Yllättävää kritiikkiä

Medvedev esitti vaalien lähestyessä näkemyksiä, jotka voi tulkita kritiikiksi nyky-Venäjää kohtaan. Puhuessaan helmikuussa Krasnojarskin talousfoorumissa hän kuulosti suorastaan länsieurooppalaiselta liberaalilta korostaessaan vapauden merkitystä. Hänen mukaansa riippumaton lehdistö on nykyaikaisen valtion perusedellytys.

”Vapaus on parempi kuin vapauden puute”, Medvedev sanoi. ”Tarkoitan vapautta kaikissa muodoissaan – henkilökohtaista vapautta, taloudellista vapautta ja ilmaisun vapautta.”

Medvedev sanoo haluavansa kaventaa valtion roolia talouselämässä. Viime vuosina kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan. Energiavarat on palautettu kansalliseen valvontaan oikeusvaltion periaatteista piittaamatta, ja suuria valtionyhtiöitä on luotu myös muille aloille.

Medvedev


Dmitri Medvedev matkalla vaimonsa Svetlanan kanssa äänestyspaikalle sunnuntaina Moskovassa.

Medvedev on ollut itse keskeinen valtion edusmies kaasujätti Gazpromin hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän puhuu kuitenkin yksityisen sektorin merkityksestä ja arvostelee viranomaisia yritysten ahdistelusta.

”Laajalle levinneet laittomat yrityskaappaukset, niin sanotut ratsiat, osoittavat, ettei omistusoikeutta ja muiden työtä arvosteta. Kuinka voimme rohkaista aloitekykyä ja motivaatiota, jos yrittäjät tietävät, että ketkä tahansa rosvot voivat kaapata heidän yrityksensä”, Medvedev sanoi Krasnojarskissa.

Kyseenalaisista yrityskaappauksista ylivoimaisesti tunnetuin on öljy-yhtiö Jukos, joka ajettiin talousrikossyytteillä valtion syliin. Medvedev ei kuitenkaan maininnut Jukosia nimeltä.

Medvedevin kovin kritiikki kohdistuu oikeuslaitokseen. Hänen mukaansa tuomioistuimet pitää irrottaa poliitikkojen vaikutusvallasta ja tuomareita pitää kouluttaa, jotta he pystyvät torjumaan ulkopuolisen painostuksen.

”Liioittelematta voi sanoa, että Venäjä on nihilistisen oikeusjärjestelmän maa. Yksikään eurooppalainen valtio ei voi ylpeillä samanlaisella lain halveksunnalla”, hän sanoi tammikuussa kansalaisjärjestöjen kokouksessa.

Medvedev korostaa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, mutta muuten hän myötäilee ulkopolitiikassa Kremlin yleislinjaa. Hän tukee serbien näkemyksiä Kosovosta ja puolustaa Venäjän viranomaisten päätöstä sulkea brittiläisen kulttuurijärjestön British Councilin toimistot Pietarissa ja Jekaterinburgissa.

Nuori ja nykyaikainen

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkimusohjelman johtaja Arkadi Mošes on seurannut Medvedevin esiintymisiä ”varovaisen toiveikkaana”. Hän pitää merkittävänä sitä, että Medvedev puhuu avoimesti oikeuslaitoksen ongelmista.

”Itse asiassa Medvedev tunnustaa, että Putin on epäonnistunut. Oikeusvaltion rakentamisesta on puhuttu vuosia, ja nyt Medvedev sanoo suoraan, ettei Venäjä ole oikeusvaltio.”

Medvedevin näkemykset taloudesta eivät sisällä Mošeksen mielestä varsinaisesti mitään uutta. Hän muistuttaa, että myös Putin on puhunut samoista ongelmista – korruptiosta, byrokratiasta sekä huonosta hallinnosta. Medvedevin sävy on kuitenkin toisenlainen.

”En luonnehtisi Medvedeviä liberaaliksi, hän on Kremlin johtoryhmän lojaali jäsen. Mutta hän on nuorempi ja nykyaikaisempi kuin Putin ja avoimempi hyväksymään markkinatalouden mekanismit. Neuvostoliitto ei jättänyt häneen yhtä voimakasta jälkeä”, Mošes sanoo.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen uskoo, että Medvedevin liberaalimpi sävy johtuu siitä, että hänellä on erilainen tausta kuin Putinilla. Molemmat ovat koulutukseltaan juristeja, mutta Medvedev tuli politiikkaan yliopistomaailmasta ja Putin KGB:stä.

Kivisen mielestä myös Putin on länsimielisempi kuin venäläiset keskimäärin. Hän muistuttaa, että Putin on joutunut kamppailemaan koko virkakautensa ajan kansallismielisiä ja isänmaallisia konservatiiveja vastaan, jotka pyrkivät ratkaisemaan ongelmat lisäämällä kontrollia. Sama kohtalo odottaa nyt Medvedeviä.

”Suurin haaste on se, pystytäänkö uudistuksia toteuttamaan johdonmukaisesti. Vanhat rakenteet ja viranomaisten mielivalta jarruttavat niitä”, Kivinen sanoo.

Teksti Teppo Tiilikainen
(SK netti 2.3.2008, SK 9/2008)
(pdf)

Kuvat Vladimir Rodionov / AP / Lehtikuva ja Dmitri Astakov / AP / Lehtikuva


Lue lisää:
Medvedev odotetusti Venäjän vaalien voittajaksi (STT 2.3.2008)
Arto Luukkanen: Medvedev tarvitsee vahvan valtakirjan (STT 2.3.2008)
Putin onnitteli Medvedeviä (STT 2.3.2008)
Presidentinvaalista pudonnut Kasjanov kehotti äänestysboikottiin (SK netti 28.1.2008)