Martti Ahtisaari: Acehissa hyväksytty šaria-laki on poliittista kiusantekoa

Aceh
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Šaria on paikallisparlamentin viimeisen istunnon hyväksymä, varsinainen jäähyväislahja.

Nainen saa bambukepin iskuja
Nainen, jota syytettiin oleskelusta talon sisällä poikaystävän kanssa sai bambukepiniskuja moskeijan pihalla Banda Acehissa 2006. Kuva Binsar Bakkara / AP / Lehtikuva

Acehin paikallisparlamentti hyväksyi viime viikolla yksimielisesti šaria-lain, jonka perusteella naimisissa oleva aviorikkoja voidaan kivittää hengiltä. Niin ikään homoudesta tai sukupuolisuhteesta ilman avioliittoa voi saada jopa 200 bambukepin lyöntiä. Laki koskee myös muita kuin muslimeja.

Šaria on ollut lievempänä voimassa Acehin maakunnassa vuodesta 2001. Tuolloin sitä tarjosi acehilaisille Indonesian hallitus. Aceh sai Helsingissä 2005 käytyjen rauhanneuvottelujen seurauksena poikkeuksellisen laajan itsemääräämisoikeuden, joka mahdollisti arian laajentamisen.

Šarian hyväksyi vuonna 2004 valittu paikallisparlamentti viimeisessä istunnossaan. Paikalla oli vain 37 edustajaa 69:stä. Entisen sissiliikkeen GAMin edustajat eivät ole nykyisessä parlamentissa edustettuina.

Presidentti Martti Ahtisaari, joka toimi Aceh-neuvottelujen välittäjänä, ei ottaisi päätöstä kovin vakavasti.

“Minusta se vaikuttaa pikemminkin kiusanteolta. Täytyy muistaa, että GAM ei šariaa ole halunnut missään vaiheessa, ja heillä on lokakuussa aloittavassa uudessa paikallisparlamentissa enemmistö. Toivon että he ottavat lain uuteen käsittelyyn”, Ahtisaari sanoo SK:lle.

Rauhanneuvotteluja avustanut Juha Christensen, joka työskentelee edelleen Acehissa, pitää päätöstä valitettavana.

“Laki on selkeästi Helsingin rauhansopimuksen vastainen”, Christensen sanoo.

Päätöksen poliittisesta luonteesta kertoo Christensenin mukaan se, että yhtäkään niistä 37 valtuutetusta, jotka nyt päättivät šariasta, ei ole valittu uuteen paikallisparlamenttiin. Istunto oli heidän viimeisensä.

Niin ihmisoikeusjärjestöt kuin Jakartan hallitus selvittävät nyt, onko päätös Indonesian perustuslain vastainen.

“Acehilaisten kannalta tärkeintä olisi nyt saada lisää työpaikkoja. Vaikea keksiä, mikä tehokkaammin estäisi uudet investoinnit maakuntaan kuin mielikuva tällaisesta šaria-laista”, Christensen sanoo.

Hän ei usko, että šarian takana olisi ulkomaisia vaikutteita kuten saudiraha.

“Aceh on pieni alue. Jos tällaisia voimia liikkuisi, se tulisi nopeasti julki. Esimerkiksi Turkki on ollut paljon suurempi jälleenrakentamisen rahoittaja kuin saudit.”

Maltillisena pidetty Indonesia on kuitenkin hiljalleen siirtynyt kohti entistä konservatiivisempaa islamia. Heinäkuussa presidentinvaalit voittanut istuva presidentti Bambang Yudhoyono on ottanut uuteen hallitukseensa kolme islamilaista puoluetta.