Malaria: Lääkkeet eivät pure Kambodžan tautimutaatioon

Kambodža
Teksti
Netta Vuorinen
Kambodžassa maaseudulla asuva yhdeksäntoistavuotias Sen Srev on sairastanut malarian useita kertoja elämänsä aikana. Kuva David Longstreath / AP / Lehtikuva.

O’trengin kylä Kambodžassa ei ole juuri muuta kuin mutainen tienpätkä, muutama bambumaja sekä pieni maissipelto. Thaimaan ja Kambodžan rajaseudun kylissä piilee kuitenkin vakavampi ongelma kuin vaatimattomat olot: malaria.

Vuosien varrella malarialoiset ovat selättäneet lääkkeen toisensa perään. Nyt tutkijat ovat vahvistaneet, että viimeinenkin edullisista lääkeaineista, artemisiini, alkaa menettää tehoaan.

Jos malarialoiset tulevat täysin vastustuskykyiseksi artemisiinille, lääketieteellä ei enää ole tarjota tilalle korvaavaa lääkettä. Kansainväliset lääkintäviranomaiset julistivat vastustuskykyisen malarian terveydelliseksi hätätapaukseksi Kambodžassa.

”Tässä ei ole kysymys liiketoiminnasta, vaikka niin voisi luulla. Malaria on omalaatuinen sairaus ja taistelu sitä vastaan vaati erityistä sinnikkyyttä”, sanoo lääkäri Nick White Mahidolin yliopistosta Bangkokista. White on malaria-asiantuntija, joka on jo vuosikymmenten ajan pyrkinyt tuhoamaan sairauden lopullisesti Kaakkois-Aasiasta.

Vuosikymmeniä jatkunut antibioottien liika- ja väärinkäyttö on aiheuttanut mutaatioita sairauksissa kuten malariassa, tuberkuloosissa ja stafylokokissa. Siksi tautien sijaan kuolevatkin lääkkeet.

Nick Whiten mukaan lähes jokainen hänen Kambodžassa kohtaamansa malariapotilas paranee hetki hetkeltä hitaammin, mikäli ollenkaan. Malariasääsket levittävät tautia nopeasti majasta majaan, kylästä kylään ja lopulta maasta toiseen.

Tällä hetkellä malariaan kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä. Toistaiseksi on mahdotonta arvioida, kuinka käy tulevaisuudessa.

Lähde AP