Madridin huippukokous meinasi lässähtää - Hondurasin presidentti pelasti Espanjan nöyryytykseltä

huippukokoukset
Teksti
SK:n toimitus

Ensi viikolla Madridissa pidettävä EU:n ja Latinalaisen Amerikan huippukokous oli lässähtää viime metreillä, kun moni alueen maa ilmoitti boikotoivansa kokousta, jos Hondurasin presidentti Porfirio Lobo Sosa on läsnä.

Porfirio Lobo Sosa

Brasilian lisäksi muun muassa Ecuador, Bolivia ja Venezuela ovat kieltäytyneet tunnustamasta Lobon hallitusta.

Lobo reagoi boikottiuhkaan nopeasti ja ilmoitti jättävänsä väliin varsinaisen huippukokouspäivän 18. toukokuuta. Lobo osallistuu ainoastaan 19. päivä järjestettävään EU:n ja Keski-Amerikan väliseen kokoukseen.

EU ja kuusi Keski-Amerikan maata pyrkivät kokoukseen mennessä pääsemään sopuun uudesta assosiaatiosopimuksesta, joka määrittää alueiden välistä kauppaa, poliittista dialogia ja kehitysyhteistyötä. Sopimuksessa ovat mukana Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica ja Panama.

Sopimusneuvottelut ovat saaneet runsaasti huomiota Keski-Amerikassa. EU:ta on syytetty joustamattomasta neuvotteluasenteesta ja alueiden välisten rakenteellisten erojen ylenkatsomisesta. Espanjan aktiivinen rooli neuvotteluissa on kirvoittanut puheita uuskolonialismista.

”Poliittinen dialogi ja kehitysyhteistyö ovat jääneet neuvotteluissa pelkäksi retoriikaksi. Kyseessä on lähes puhdas vapaakauppasopimus”, kauppa-asiantuntija Tania Vanegas nicaragualaisesta Centro Humboldt -järjestöstä kritisoi.

Vielä viimeisellä neuvottelukierroksella väännettiin kättä Keski-Amerikalle tärkeiden maataloustuotteiden, kuten sokerin, riisin ja naudanlihan, tuontikiintiöistä. Närää herätti myös EU:n vaatimus saada tuoda Keski-Amerikkaan 4 500 tonnia maitojauhetta vuodessa.

EU:n erityisasiantuntijan Nicolas Bultén mukaan on luonnollista, että kauppaneuvottelut ovat saaneet eniten huomiota, sillä se on tuorein elementti kahden alueen välisissä suhteissa.

”EU on lähes kolmenkymmenen vuoden ajan tukenut Keski-Amerikan maiden rauhanprosesseja ja taloudellista elpymistä sotien ja kriisien jälkeen.”

Teksti Katriina Kettunen

Kuva Moises Castillo / AP / Lehtikuva