Liittokansleri Merkel kouluammuskelusta: "Surun päivä koko Saksalle"

Angela Merkel
Teksti
SK:n toimitus

Saksalaiset hiljentyivät suremaan 16 ihmisen hengen vaatinutta ampumatragediaa. Kouluammuskelu muuttui panttivankidraamaksi ja päättyi lopulta poliisin ja ampujan tulitaisteluun Baden-Württembergin osavaltiossa Lounais-Saksassa. Liittokansleri Angela Merkel ilmaisi koko hallituksen järkytyksen tapahtumista. ”Tämä on hirvittävä rikos ja surun päivä koko Saksalle”, Merkel sanoi.

Muut maat ottivat osaa Saksan suruun. Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso tuomitsi ”silmittömän väkivallan”. Myös presidentti Tarja Halonen esitti Suomen surunvalittelut kaikille, joita tragedia koskettaa.

 

Tapahtumasarja käynnistyi keskiviikkoaamuna, kun 17-vuotias mustiin pukeutunut nuorukainen hyökkäsi Albertvillen reaalikouluun Winnendenin kaupungissa. Poliisin mukaan ampuja marssi sisälle kouluun ja avasi tulen kahdessa luokkahuoneessa.

Silminnäkijät kertoivat, että ampuja ei sanonut sanaakaan, vaan ryhtyi tulittamaan ympäriinsä silmittömästi.

”Hän vain alkoi tulittaa raivoisasti. Sitten joku huusi lääkäriä”, eräs koulun oppilaista kuvaili.

Ampuja käytti hyökkäyksessä ilmeisesti konepistoolia. Silminnäkijöiden mukaan hän ei vaikuttanut valitsevan kohteitaan.

Koulussa kuoli yhteensä 12 ihmistä, joista yhdeksän oli oppilaita ja kolme opettajia. Surmansa saaneiden oppilaiden kerrottiin olleen 14- ja 15-vuotiaita. Lisäksi useat oppilaat haavoittuivat vakavasti.

Pakomatka päättyi kuolemaan

Koululta ampuja ehti ennen poliisin tuloa läheiselle psykiatriselle klinikalle, jossa hän tappoi yhden klinikan työntekijöistä. Poliisilähteiden mukaan ampuja otti tämän jälkeen panttivangin, jonka hän pakotti ajamaan pakoautoaan. Hän kuitenkin vapautti panttivangin myöhemmin.

Ampuja ehti paeta lähes 40 kilometrin matkan kaappaamallaan autolla ennen kuin poliisi sai hänet kiinni. Ampuja sai lopulta surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa tavaratalon parkkipaikalla. Tulitaistelussa kuoli myös kaksi sivullista ja kaksi poliisia haavoittui vaikeasti.

Ampujan kuolinsyystä liikkui keskiviikkona kahdenlaista tietoa. Toisten lähteiden mukaan ampuja tappoi itsensä, kun poliisi oli saartanut hänet.

”Tavallinen ja harmiton oppilas”

Ampuja oli 17-vuotias koulun entinen oppilas, jota luonnehdittiin tavalliseksi ja harmittomaksi.

”Mikään hänen taustassaan ei viittaa siihen, että hän olisi kantanut kaunaa koulua kohtaan”, sanoi Baden-Württembergin osavaltion sisäministeri Heribert Rech.

Saksan television mukaan hyökkäyksessä käytetty ase oli ampujan vanhempien. Saksalaisviestimien mukaan poliisit löysivät ampujan vanhempien kotoa vajaat parikymmentä luvallista asetta.

Mieliala noin 27000 asukkaan Winnendenissä oli hyökkäyksen jälkeen järkyttynyt.

”Kukaan ei voi ymmärtää tätä. Sen voi nähdä myös poliisien kasvoilta. Kaikki ovat shokissa”, kuvaili lähellä koulua työskentelevä Roberto Seifert.

Koulussa oli hyökkäyshetkellä noin 580 oppilasta. Hyökkäyksen jälkeen poliisi eristi koulualueen, kunnes tieto ampujan kuolemasta varmistui.

Lue taustaksi SK:n juttuja koulusurma-aiheesta.

Teksti SK:n toimitus ja STT, AFP, DPA, Reuters

Aiheesta lisää
Spiegel Online (saksaksi)
Bild.de (saksaksi)
BBC (englanniksi)