Liettua sulkee Ignalinan ydinvoimalan

energia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Pääministeri Andrius Kubilius uskoo, että ydinsähkö pystytään korvaamaan öljyllä ja kaasulla.

Andrius Kubilius

Liettuan pääministerillä Andrius Kubiliuksella riittää pohtimista. Maailmantalouden kriisi on iskenyt täydellä voimalla Baltiaan, mutta Lietuassa on vaikeita ongelmia myös omasta takaa.

Hankalin niistä liittyy energiaan. Liettua on luvannut EU:lle, että Tšernobyl-tyyppinen Ignalinan ydinvoimala suljetaan tänä vuonna. Se oli yksi tärkeimmistä vaatimuksista, kun Liettua hyväksyttiin EU:n jäseneksi 2004.

Ignalinan voimala rakennettiin 1980-luvulla osaksi Luoteis-Neuvostoliiton energiajärjestelmää. Sen ensimmäinen reaktori suljettiin joulukuussa 2004, mutta kakkosreaktori tuottaa edelleen 70 prosenttia Liettuan käyttämästä sähköstä.

Voimalan sulkemista vastustetaan Liettuassa laajasti, koska se lisää työttömyyttä ja lisää riippuvuutta venäläisestä energiasta.
Pääministeri Kubilius vakuuttaa, ettei voimalan sulkeminen aiheuta energiakriisiä ensi talvena. Syvä taantuma on vähentänyt energiankulutusta, ja hallituksella on valmiit suunnitelmat puuttuvan sähkön korvaamiseksi.

”Ongelma on vakava, mutta ei kriittinen. Voimme lisätä merkittävästi sähkön tuotantoa maakaasulla ja öljyllä. Lisäksi voimme tuoda sähköä Virosta ja Venäjältä”, Kubilius sanoo.

Kubilius on neuvotellut tilanteesta EU:n kanssa. Liettua haluaisi yhdistää sähköverkkonsa Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan lisätäkseen energiaturvallisuuttaan ja luodakseen toimivat sähkömarkkinat. Aika alkaa kuitenkin käydä vähiin.

”Tärkeät strategiset hankkeet ovat valitettavasti viivästyneet. Yritämme nyt kiirehtiä niitä”, Kubilius sanoo.

Liettua on suunnitellut uutta suurta, yli 3 000 megawatin ydinlaitosta Ignalinan viereen yhdessä Viron, Latvian ja Puolan kanssa, mutta hanke uhkaa kaatua rahapulaan.

Teksti Teppo Tiilikainen, Vilna
Kuvassa Anriud Kubilius Kuva Hannu Lindroos