Libya: Sairaalalaiva evakuoi loukkaantuneita, kapinalliset kaipaavat taistelukoulutusta

kapinalliset
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Sairaalalaiva Ankara saapui eilen Misratasta Bengasiin. Kuvat Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva.


“Meillä ei ole vettä, lääkkeitä eikä sähköä. Tarkka-ampujia on kaikkialla”, kiteytti eräs haavoittunut libyalainen Misratassa.

Misrata on ainoa Libyan länsipuolella sijaitseva kaupunki, joka on oppositiojoukkojen hallussa. Diktaattori Muammar Gaddafin joukot ovat piirittäneet aluetta viikkoja, ja sitä on pommitettu raskaasti.

Turkkilainen sairaalalaiva Ankara nouti Misratasta sunnuntaina yli 250 loukkaantunutta. Alus toi mukanaan lääkkeitä kaupungissa työskenteleville lääkäreille. Aluksen saapumista satamaan turvasi kymmenen turkkilaista F16 -hävittäjää ja kaksi laivaston fregattia.

Loukkaantuneet siirrettiin laivaan raskaasti aseistettujen turkkilaisten erikoisjoukkojen valvonnassa. Alus lähti Misratasta etuajassa, kun suuri joukko siviilejä pyrki sitkeästi nousemaan laivaan paetakseen maasta.

Misratassa olevien ihmisten tilanne on tukala. Paikallisten lääkärien mukaan työskentelyolosuhteet ovat puutteelliset. Tiedot loukkaantuneiden ja kuolleiden määrästä vaihtelevat. Erään arvion mukaan pelkästään Misratassa olisi kuollut viime viikon aikana 160 ihmistä.

Misratasta Bengasiin

Misratasta Bengasiin sunnuntaina seilannut Ankara on oikeasti risteilyalus. Nyt se palvelee sairaalana.

Misratasta lähdettyään sairaalalaiva pysähtyi myös Bengasissa. Kun laiva saapui satamaan, laiturialueella oli satoja opposition kannattajia iloitsemassa avun saapumisesta.

BBC:n toimittaja Jon Leyne oli paikalla, kun Ankara saapui kaupungin edustalle. Tämän mukaan suuri osa laivalla olleista potilaista oli loukkaantunut vakavasti.

Kolmetoistavuotias poika kertoi joutuneensa tarkka-ampujan luotien kohteeksi. Eräs mies menetti jalkansa matkalla sairaalaan, jonne hän oli viemässä puolisoaan. Toinen pikkupoika puolestaan oli saanut kranaatinsirpaleita kasvoilleen.

Osa loukkaantuneista kertoi, kuinka Gaddafin joukot käyttävät väkivaltaa väkivallan vuoksi ja aiheuttaakseen tuhoa. Toisaalta kuolonuhreja on aiheuttanut myös Nato, jonka ilmaisku surmasi ainakin kolmetoista kapinallista ja siviiliä perjantaina. Ilmeisesti kapinalliset olivat ampuneet ilmaan juhliakseen, jolloin lentokone ampui kohti joukkiota.

Koulutusta kapinallisille

Iso osa kapinallisten joukoista koostuu siviileistä, joita nyt koulutetaan taistelemaan muun muassa Bengasissa.

Nyt kapinallisten johtohahmot pyrkivät kouluttamaan joukkojaan taisteluun muun muassa vastaavanlaisten onnettomuuksien välttämiseksi. Etulinjan tuntumaan on ainakin Bregassa viritetty tiesulkuja, joiden ohi päästetään vain ne sotilaat, joilla on takanaan edes jonkinlainen sotakoulutus. Kapinalliset ovat maanantaina pyrkineet sitkeästi saamaan Bregan, tärkeän öljykeskuksen, takaisin valtaansa.

Bengasissa sijaitsevassa tukikohdassa oppositiojohtajat kouluttavat uusia tulokkaita kovaa vauhtia. Nämä oppivat muun muassa käyttämään kranaatinheitintä ja ampumaan rynnäkkökiväärillä.

Monet tukikohdassa harjoittelevista alokkaista eivät ole koskaan laukaisseet asetta tai olleet lähelläkään taistelua.

Esimerkiksi BBC:n haastattelema Salam bin Fayed on siviilissä insinööri.

“Olen tullut tänne kouluttautumaan. Tavallisesti vastustan kaikkea sotimista ja väkivaltaa, mutta minun on taisteltava puolustaakseni kotiani.”

Viesti Libyasta

Libyan varaulkoministeri vieraili Kreikassa sunnuntaina. Kreikan pääministeri George Papandreoun vastaanottaman Abdelati Obeidin mukaan Muammar Gaddafi toivoo taistelujen loppuvan.

“Libyan lähettilään puheista päätellen Gaddafin hallinto yrittää etsiä ratkaisua”, Kreikan ulkoministeri Dimitris Droutsas totesi tiedotusvälineille.

Mitään konkreettista ehdotusta ei kuitenkaan ole putkahtanut ilmoille. Libyan varaulkoministeri jatkaa maanantaina matkaansa ensin Turkkiin ja sitten Maltalle hoitamaan maidenvälisiä diplomaattisuhteita.

Lähteet: BBC News, Reuters