Laivalla apua Gazaan - Israel uhkaa pysäyttää vaikka väkivalloin

Gaza
Teksti
SK:n toimitus

Israelin hallitus on uhannut pysäyttää rauhanaktivistien pääsyn meritse Gazaan vaikka väkivalloin.

Rahtialus Sofia
Rahtialus Sofia lähti maanantaina Pireuksen satamasta kohti Gazaa. Kuva Dror Heiler

Tunnelma Sofia-rahtialuksella oli päättäväinen ja rauhallinen, kun alus lähti alkuviikosta Ateenasta kohti määränpäätään Gazaa.

Kyse on ympäri Eurooppaa järjestettävästä tempauksesta Gazan auttamiseksi. Matkalla on kahdeksan laivan saattue Euroopan eri satamista Palestiinaan, ja niiden on määrä saapua Gazan rannikolle vielä tämän viikon aikana. Matkan on järjestänyt joukko eurooppalaisia kansalais- ja ihmisoikeusjärjestöjä.

Ateenasta maanantaina matkansa aloittaneella Sofialla on vain 15 matkustajaa, mukana on muun muassa ruotsalaisia poliitikkoja, kirjailija Henning Mankell ja rauhanaktiivi, ”Ship to Gaza”- aloitteentekijä, taiteilija Dror Feiler.

Lasti on sitäkin painavampaa. Ruumassa on 1 500 tonnin painosta tarvikkeita Gazan jälleenrakentamiseen; hitsausaggregaatteja, joita käytetään pommituksissa tuhottujen vesi- ja likaviemä-rien korjaukseen ja suolanpoistolaitoksia juomaveden saannin turvaamiseksi.

Ruumassa riittää myös sementtiä. Sitä tarvitaan gazalaisten sairaaloiden, koulujen ja asuntojen kunnostukseen. Ruotsalaisia kehotettiin muun muassa lahjoittamaan tonni sementtiä 50 eurolla. Yhteensä järjestö sai lahjoituksina 200 000 euroa Ruotsista.

Mukana lastissa on myös lääkkeitä ja koulukirjoja.

Israel on yli vuoden ajan estänyt muun muassa rakennustarvikkeiden kuljettamisen pahoin tuhottuun Gazaan.

Israelin hallitus on ilmaissut vakavan vastalauseensa toimenpiteelle ja uhannut jopa väkivalloin estää laivueen pääsyn Gazaan. Laivan ruotsalaiset vihreät parlamentaarikot ovatkin kysyneet ulkoministeri Carl Bildtiltä ja EU:n instansseilta, miten laivamatkustajien turvallisuus taataan. Nämä eivät ole vastanneet, sen sijaan Turkin pääministeri Tayyib Erdogan on antanut tukensa hankkeelle.

”Tietysti me pelkäämme, mutta emme anna periksi Israelin uhkauksille. Heidän mahdollinen väliintulonsa ei ole laillista. Kuljemme kansainvälisillä vesillä, emme purjehdi israelilaisilla alueilla”, sanoo taiteilija Dror Feiler puhelinhaastattelussa laivan moottorien paukkeessa ja meren kohistessa taustalla.

Hän on itsekin juutalaista alkuperää.

”Jos tulee selkkaus, teemme korkeintaan passiivista vastarintaa. Kahlehdimme itsemme laivan koneisiin. Emme halua provosoida israelilaisia. Mitään kynsiviilaa terävämpää meillä ei ole mukana.”

Teksti Kirsti Kajanne