Lähettiläs Bruce Oreck: Obama aikoo onnistua ilmastoasioissa

Barack Obama
Teksti
Jukka Ukkola

Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck vakuuttaa, että Obama johtaa ilmastoasioita tosissaan.


Sk.fi
Presidentti Barack Obamalla on suurlähettiläs Bruce Oreckin (oik.) mukaan selvä näkemys siitä, että Yhdysvallat ottaa johtoroolin uusien energiaratkaisujen luomisessa. Kuvat Manuel Balce Ceneta / AP / LK, Petri Kaipiainen

Kööpenhaminan ilmastokokousta pohjustanut Barcelonan kokous jäi vaisuksi, mutta ainakin Yhdysvaltain hallinnossa uskotaan, että Kööpenhaminassa voidaan edistyä merkittävästi ja Yhdysvallat ottaa paikkansa ilmastokeskustelun johtajana.

”Uskon siihen ehdottomasti”, sanoo Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, aktiivinen ilmastonmuutosasiantuntija.

Hän tyrmää epäilyt, että presidentti Barack Obama ei pystyisi täyttämään niitä toiveita, joita häneen kauden alussa asetettiin.

Obama on jo nimittänyt energiaministeriksi ilmastokeskustelun johtavan tiedemiehen Steven Chun, kongressi on osoittanut 80 miljardia dollaria uusiutuvien energiamuotojen kehittelyyn, liittohallituksen oma energiansäästöohjelma ulottuu kaikkeen toimintaan autoilusta vedenkäyttöön, Oreck listaa.

”Presidentti todella johtaa ilmasto- ja energia-asioita.”

Oreckin mielestä maailma on jo matkalla kohti energian määrän ja käyttötapojenperusteellista muutosta, joka pyyhkii pois sellaiset energiarakenteet, jotka eivät enää palvele meitä.

”Olemme nähneet teollisesta vallankumouksesta, tietokonevallankumouksesta ja internetvallankumouksesta, että kun tällaiset muutokset alkavat, ne voimistuvat nopeasti, eivät pelkästään hallitusten toimien vaan yrittäjien ja kuluttajien tuella.”

Oreck vakuuttaa, että presidentti Obama ja amerikkalaisten enemmistö on sitoutunut kokonaan uudenlaiseen energiatulevaisuuteen.

”Presidentin, monien osavaltioiden ja yksittäisten ihmisten johdolla Yhdysvallat ottaa johtoaseman sellaisten uusien energiateknologioiden luomisessa ja käyttöönotossa, jollaisia maailma nyt tarvitsee”, Oreck lupaa.

”Amerikka on aina ollut parhaimmillaan silloin, kun haasteet ovat suurimpia.”

Viime viikolla Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi Obaman terveysuudistuksen, joka on vienyt sisäpoliittisen huomion. Oreck muistuttaa, että edustajainhuone on jo aiemmin osaltaan hyväksynyt ilmastolainsäädännön. Kun nämä molemmat suuret asiat ovat nyt läpäisseet edustajainhuoneen, Valkoinen talo voi keskittyä entistä tiiviimmin hankkimaan lakiesityksille myös senaatin tuen.

Suomen tuoretta tulevaisuusselontekoa, jossa tähdätään kasvihuonekaasujen vähentämiseen 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, suurlähettiläs pitää mainiona ja panee saman tien paremmaksi: ”Obaman suunnitelma Amerikan varalle johtaa päästöjen pudottamiseen 83 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.”