Kun Katla-tulivuori purkautuu Islannissa, "on parasta juosta"

Eyjafjallajökull
Teksti
Jukka Ukkola
Tutkijat saivat torstaina käyttöönsä Islannin rannikkovartioston Eyjafjallajökullin purkaksesta ottamat tutkakuvat, joissa kraatterit näkyvät kuin silmäkuopat pääkallossa. Kuva AP / Lehtikuva.

Katso uutiskuvat Islannista SK:n kuvaseinällä.

Islannin tulivuorenpurkaus ja siitä syntynyt tuhkapilvi saattavat olla pieni murhe siihen verrattuna, mitä voi tapahtua, jos Eyjafjallajökull-tulivuoren lähellä sijaitseva isosisko, Katla, purkautuu.

Katla on vuorista hieman matalampi, mutta tilavuudeltaan ja magmamäärältään huomattavasti suurempi ja aktiivisempi. Joka kerta, kun Eyjafjallajökullin tiedetään purkautuneen, sitä on melko pian seurannut myös Katlan purkaus, mutta Katla on sen lisäksi purkautunut ”omin päin” useita kertoja.

Katla ei ole ainakaan vielä osoittanut aktivoitumisen merkkejä, mutta sen on havaittu käyttäytyneen hieman levottomasti vuodesta 1999 lähtien. Geologit ovat siitä lähtien odottaneet sen purkautumista enemmänkin kuin Eyjafjallajökullia. Aiemmin kahden vuoren purkausten välillä on voinut kulua muutamia viikkoja.

Vuonna 1918 Katla syöksi vulkaanista tuhkaa ilmakehään neljän viikon aikana noin kuutiokilometrin eli 1000 miljoonaa kuutiometriä. Katlan päästömäärät voivat kuitenkin vaihdella suuresti: vuonna 1823 tuhkaa tuli vain kymmenesosa vuoden 1918 määrästä, 100 miljoonaa kuutiota.

Eyjafjallajökullin tämänkertaisen purkauksen tuhkamääräksi on arvioitu 24 miljoonaa kuutiometriä. Pinatubon jättipurkauksesta vuonna 1991 laskettiin lähteneen tuhkaa peräti kymmenen kuutiokilometriä, mikä aiheutti muun muassa happosateita ja ilmaston jäähtymisen noin puolella asteella pariksi vuodeksi.

Jos kuutiokilometri tuhkaa sataisi maahan, se riittäisi peittämään koko Euroopan maapinta-alan noin 0,1 millimetrin, eli tuskin havaittavalla kerroksella, laskee Geologian museon yli-intendentti Arto Luttinen. Tietysti tuhka ei käytännössä jakautuisi tasan, ja suuri osa siitä laskeutuisi myös meriin.

Kuin samppanjapullon korkki

Siitä ei ole varmuutta, toimiiko Eyjafjallajökull todella jonkinlaisena Katlan purkauksen liipaisimena, ja jos toimii, miten se tapahtuu. Luttinen arvioi, että syy voi olla mekaaninen. Kun Eyjafjallajökull purkautuu, sen tuottama tärinä saattaa laukaista myös Katlan, vähän kuin samppanjapullon korkin, varsinkin jos painetta on kertynyt pitkään jo ennestään.

Islantilainen jäätikkötutkija Helgi Björnsson on samaa mieltä: pieni tönäisy saattaa riittää. Katlan ja Eyjafjallajökullin välillä on hänen mukaansa purkauskanavia, joita pitkin tällainen magmasysäys saattaa tulla. Muuta suoraa yhteyttä tulivuorten välillä ei ole. Niiden kivisula on peräisin eri lähteistä ja niitä ympäröivät erilliset jäätiköt.

Jos Katla purkautuu, purkaus kestää mahdollisesti noin kuukauden, kuten parilla aiemmalla kerralla. Eyjafjallajökull – ja sen perässä Katla – on purkautunut aiemmin kolmesti, vuosina 920, 1612 ja yli vuoden ajan 1821-1823.

Katla on Islannin aktiivisimpia tulivuoria, ja se on purkautunut tuhannen vuoden aikana parikymmentä kertaa, siis useimmiten ilman Eyjafjallajökullin esipurkausta. Vuoden 1918 purkauksen jälkeen Katla on mahdollisesti purkautunut lievästi vuonna 1955. Keskimääräiseksi purkautumistiheydeksi on laskettu 40-80 vuotta.

Suurtulva uhkana

Katlan huippu kohoaa 1512 metriin, ja sen kraatterin läpimitta on kymmenen kilometriä. Jos vuoren valtava magmavarasto Mýrdalsjökull-jäätikön alta lähtee purkautumaan, ensimmäisenä seurauksena on luultavasti jään sulamisesta aiheutuva suurtulva, jota erityisesti lähiseudun maanviljelijät ja muutkin pelkäävät.

Vettä saattaa tulla hetkessä niin paljon, että se pyyhkii kaiken tieltään. Vuonna 1755 Katlan aiheuttaman tulvan voimakkuudeksi on arvioitu 200 000 – 400 000 kuutiometriä sekunnissa, mikä on samaa suuruusluokkaan kuin Amazonissa, Mississipissä, Niilissä ja Jangtsessa yhteensä.

Björnssonin mukaan Katlan purkauksen aiheuttama tulva voisi olla 50-100 kertaa voimakkaampi kuin Eyjafjallajökullin tulva. ”Kun se tulee, on parasta juosta”, Björnsson kehottaa.

Video: Islantilaisen nettikameran kuvaa Eyjafjallajökullin purkausalueelta.

Katso Britannian ilmatieteen laitoksen karttakuvia tuhkan leviämisestä.

Lue SK:n jutut Islannin tulivuorenpurkauksesta.

Katso uutiskuvat Islannista SK:n kuvaseinällä.