Kreikkalainen journalismivaje - media vastuussa maan taloustilanteesta?

journalismi
Teksti
Susan Heikkinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Ateena
Mielenosoittajat heittivät mellakkapoliisia liikennemerkeillä Ateenassa. Kreikan talouskriisin poikima säästökuuri ei innosta kansaa. Kuva Thanassis Stavrakis / AP / Lehtikuva

Miksei kreikkalainen media paljastanut maan talouden katastrofaalista kehitystä?

Sitä miettii myös kreikkalainen media itse. Kathimerini-lehden päätoimittaja Alexis Papahelas kirjoittaa lehtensä verkkosivuilla journalismivajeesta. Hänen mielestään kreikkalaisille journalisteille on syytäkin olla vihainen.

“Vuosiin emme ole tehneet työtämme eli paljastaneet nimiä, osoitteita ja pankkitilejä, jotka liittyvät suuriin skandaaleihin sopimusten hankinnassa, asekaupoissa ja niin edelleen”, Papahelas kirjoittaa.

“Isoimmat skandaalit tulivat julkisiksi, koska ulkomaiset viranomaiset alkoivat tutkia niitä. Emme aivan ole osanneet tehdä tutkivaa journalismia.”

Papahelasin mukaan media on osaltaan vastuussa Kreikan tilanteesta, koska osalle media-alasta bisnesvaikuttimet ovat tärkeämpiä kuin ammatillinen velvollisuus kutsua asioita niiden oikeilla nimillä.

“Media on kasvanut neljänneksi valtiomahdiksi sumentamalla journalismin ja politiikanteon rajat. Emme enää voineet pitää yllä välttämätöntä etäisyyttä. Lisäksi valtion ilmoittelusopimukset ja tukiaiset muodostivat medialle kultakaivoksen, joka loi yhä enemmän keskinäistä riippuvuutta.”

Papahelas muistuttaa, että journalistit ovat vastuussa myös julkisen keskustelun laadusta.

“Kun ‘vakavat’ tv-asemat alkoivat kutsua esiintyjiksi ketä tahansa, jolla on mielipide, vakava keskustelu korvautui populistisella höpötyksellä. Sen hinta oli, että kriittisissä asioissa tunne ja populismi voittivat järjen.”

Nyt Kreikassa pitäisikin hänen mielestään keskustella paitsi budjetin, myös mediakulttuurin vajeesta.