Kosovon albaani Fatbardhe Hetemaj: "Miksi Shkupollia ei karkotettu Suomesta?"

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kosovon albaani Fatbardhe Hetemaj valittiin vuoden 2009 pakolaisnaiseksi Suomessa. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva


Viime vuoden “vuoden pakolaisnainen”, Kosovon albaani ja suomalainen vaikuttaja Fatbardhe Hetemaj, 24, on sydänjuuriltaan järkyttynyt kosovolaisalbaani Ibrahim Shkupollin, 43, tekemästä viidestä uudenvuodenaaton ampumasurmasta, joiden päätteeksi surmaaja riisti hengen myös itseltään.

Shkupollin surmatyöt voivat kaikki olla murhia.

“Tätä puidaan koko kosovolaisyhteisössä. Olemme ihan tenkkapoo, tää on hirveetä”, Hetemaj huokaa.

Hän löi itsensä julkisuuteen viime keväänä rohkealla, maahanmuuttajien oma-aloitteisuutta ja suomalaisten avoimuuden tarvetta korostaneella esiintymisellään tasavallan presidentti Tarja Halosen Muutosten Suomi -presidenttifoorumissa.

Hetemaj oli surmatyön tekijän nimen kuultuaan arvannut, että ampuja voisi olla kotoisin Kosovosta. Hän tiesi, että “siellä on tuon nimisiä”.

“Tämä on yksilökohtainen tapaus”, Hetemaj käsittää.

“Yksilönvastuu koskee myös jokaista pakolaista Suomessa, eikä kaikki ole aina yhteiskunnan syytä. Hän oli ollut Suomessa jo pitkään.”

“Mutta jos miehellä oli tuollainen tausta, niin miksei häntä karkotettu? Miksi joidenkin syyttömien pakolaisten luo mennään yöllä ja karkotetaan maasta?” Hetemaj murahtaa, vaikka ymmärtääkin, ettei surmaajan karkottamiseen olisi ollut laillista perustetta.

“Mustasukkaisuutta on kaikkialla. Ero on vain siinä, onko se sairaalloista vai ei”, Hetemaj erittelee Sello-tragediaan johtaneita syitä.

Ilo itsenäisyydestä, itku tyrmistyksestä

Kosovolaisia on Suomessa noin 5000.

He juhlivat ja itkivät ilosta Helsingin Senaatintorilla 17. helmikuuta 2008, kun Kosovo itsenäistyi.

Tänään he itkevät tyrmistyksestä.

Hetemajn vihaa Sellon tapahtumia kohtaan ei yhtään vähennä se, että surmatöiden tekijän etnis-uskonnollinen tausta on sama kuin hänellä.

“Se on päinvastoin, kasvaa vain”, Hetemaj puuskahtaa.

Hetemajn perheen Suomeen muuton syyt ovat 1980-1990-lukujen vaihteen tapahtumissa Länsi-Balkanilla.

Serbijohtaja Slobodan Milosevic jyrähti serbien tueksi kuuluisat albaaneille suunnatut sanansa Kosovo Poljessa kesäkuussa 1989: “Kukaan ei lyö teitä.”

Syksyllä 1989 murtui Berliinin muuri. Pian sen jälkeen entinen Jugoslavia hajosi, Länsi-Balkanilla puhkesivat sisällissodat ja pakolaisaallot vyöryivät sieltä Eurooppaan.

Hetemajn perhe sai vaarallisesta vihanpidosta tarpeekseen vuonna 1992 ja muutti Suomeen.

Shukupolli saapui Suomeen jo vuonna 1990.

poliisin tiedotustilaisuus 311209
Poliisin tiedotustilaisuus Espoossa 31. joulukuuta 2009. Ylikomisario Pekka Penttilä esittelee epäillyn. Kuva Hannu Lindroos / Suomen Kuvalehti

Hetemaj on kuitenkin muiden Suomen kosovolaisten kanssa täysin varma, että Shkupollin tausta ja lähtö Kosovosta 20 vuotta sitten eivät voi olla enää syy tapahtumiin Sellossa. Syyt ovat surmaajan viime vuosien elämässä Suomessa, myös Hetemaj uskoo.

Hetemaj pyrkii realistiseen yksilönvastuuta ja yhteiskunnan vastuuta korostavaan asennoitumiseen pakolaisia ja maahanmuuttajia kohtaan.

Hankenin kauppakorkeakoulussa Helsingissä kansainvälisella maisterilinjalla opintojaan jatkava kauppatieteiden kandidaatti Hetemaj on siitä itse huippuesimerkki.

Poliisit Selloon 311209
Poliisit tulevat Espoon Selloon 31. joulukuuta 2009. Kuva Hannu Lindroos / Suomen Kuvalehti

Lisää Länsi-Balkan-taustoista: Nina Suomalainen-Jyrki Karvinen: Suomalaisten kovat paikat – Länsi-Balkan 1992-2008, Tammi 2008.