Korruptio Venäjällä: Putinin lähipiiri kahmii omaisuuksia

Boris Nemtsov
Teksti
Teppo Tiilikainen

Entinen varapääministeri Boris Nemtsov syyttää pääministeri Vladimir Putinia laajamittaisesta korruptiosta.

Boris Nemtsov

Venäjän opposition kärkipoliitikkoihin kuuluva Boris Nemtsov, 50, pistäytyi viime viikonloppuna Helsingissä ja Turussa esittelemässä pamflettiaan Putinismi ja Venäjän rappio, joka ilmestyi suomeksi Liken kustantamana.

Nemtsov väittää, että pääministeri Vladimir Putinin lähipiiri on kaapannut haltuunsa Venäjän luonnonvarat sekä merkittävän osan suurista valtionyhtiöistä. Samalla Venäjälle on syntynyt uusi, entistä vaikutusvaltaisempi oligarkkiryhmä.

Nemtsovin mukaan Putinin suojatteihin kuuluu lukuisia miljardöörejä, mutta turvallisuuspoliisi FSB pitää huolen siitä, että tiedot heidän kaappaamastaan varallisuudesta pysyvät salassa. Putinin henkilökohtaisen omaisuuden on arvioitu nousevan 20-30 miljardiin dollariin.

Nemtsovin mukaan esimerkiksi öljyn vienti on kokonaan Putinin lähipiirin käsissä. Lähes kolmasosa öljystä kulkee Gunvor-nimisen yhtiön kautta. Yhtiön omistaja Gennadi Timtšenko on Putinin työtoveri Pietarin ajoilta. Hän Suomen kansalainen ja hän asui Helsingissä 1990-luvulla.

Paljastusten painoarvoa lisää se, että kirjoittajat ovat entisiä ministereitä, joilla on hyvät tietolähteet. Nemtsov toimi Boris Jeltsinin kaudella varapääministerinä ja häntä pidettiin tämän mahdollisena seuraajaehdokkaana. Kirjan toinen kirjoittaja Vladimir Milov on entinen energia-asioiden varaministeri.

Nemtsov suhtautuu Putiniin kriittisemmin kuin hänen entinen puoluetoverinsa Anatoli Tšubais, jonka haastattelu julkaistiin Suomen Kuvalehdessä pari viikkoa sitten (SK39/2009).

Miehet perustivat 1990-luvun lopulla länsimaista markkinataloutta kannattavan Oikeistovoimien liiton. Puolue on sittemmin menettänyt merkityksensä, mutta Tšubais on edelleen keskeisissä tehtävissä Venäjän talouselämässä. Nemtsov on ajautunut marginaaliin, hän perusti vuosi sitten oppositioliike Solidaarisuuden yhdessä šakkimestari Garri Kasparovin kanssa.

Nemtsov ja Tšubais ovat edelleen ystäviä, vaikka ovatkin valinneet erilaisen strategian Venäjän uudistamiseksi.

”En ukso, että järjestelmään voi vaikuttaa sisältäpäin kuten Tšubais”, Nemtsov sanoo. ”Se on ollut meidän keskeinen kiistanaiheemme jo vaikka kuinka kauan.”

Nemtsov ennustaa, että Putinin kausi Venäjän johdossa voi jatkua vuoteen 2024, jos tämä asettuu ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa ja jatkaa sen jälkeen kaksi kuusivuotiskautta.

”Olen silti optimisti”, Nemtsov sanoo. ”Meidän on yritettävä nopeuttaa Putin kauden loppumista.”

Kuva Mikko Stig / Lehtikuva