Korkea USA:n virkamies SK:lle: Osama kohtasi oikeuden

Osama bin Laden
Teksti
Pekka Ervasti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvaltalaisen iskuryhmän tarkoitus ei ollut nimenomaisesti tappaa tai vangita al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenia. “Me halusimme, että hänen kohdallaan oikeus tapahtuu”, kertoi korkea Yhdysvaltain hallituksen virkamies SK:lle.

Paikalliset pojat kapusivat muurille Osama bin Ladenin asuinpaikan edustalla Abbottabadissa Pakistanissa 4. toukokuuta. Kuva Aamir Qureshi / AFP / Lehtikuva.

Terroristijärjestö al-Qaidan johtaja ammuttiin yhdysvaltalaisten erikoisjoukkojen iskussa Pakistanissa maanantaina. Iskun jälkeen on noussut keskustelu, olisiko Osama pitänyt yrittää vangita ja tuoda oikeuden eteen eikä ampua teloituksenomaisesti operaation yhteydessä. Epäselvää on edelleen, tekikö terroristijohtaja henkilökohtaisesti aseellista vastarintaa tai oliko hänellä edes asetta.

SK:n perjantaina tapaama korkea yhdysvaltalainen hallituksen edustaja pitää spekulaatiota akateemisena. Hänen mielestään erikoisjoukkojen iskun kaltaisessa operaatiossa ratkaisut tehdään silmänräpäyksessä ja ankaran toiminnallisen paineen alla. Osaman ampuminen oli hänen mielestään joka tapauksessa oikeutettua.

“Me halusimme, että hänen kohdallaan oikeus tapahtuu ja se tapahtui”, nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain hallituksen edustaja sanoo.

Saman hallituslähteen mukaan Yhdysvallat tiesi Osaman olinpaikasta jo viime elokuussa. Tai oikeammin: piilopaikka löytyi Pakistanista, mutta yhdysvaltalaiset eivät olleet varmoja siitä, olisiko Osama linnoitetussa rakennuksessa.

“Tiesimme, että siellä joku piileskelee ja tiesimme, että siellä jotakin piilotellaan. Olimme 60-80-prosenttisesti varmoja, että kyseessä oli Osama. Kun henkilöllisyys varmistui, isku käynnistyi nopeasti.”

“Presidentti Barack Obama teki rohkean päätöksen ja otti suuren riskin valtuuttaessaan sotilaallisen iskun. Tällaisessa operaatiossa on vain kaksi mahdollisuutta, joko onnistutaan tai epäonnistutaan. Jos operaatio olisi epäonnistunut, samalla olisivat menneet presidentti Obaman mahdollisuudet uudelleenvalintaan”, toinen SK:n haastattelema yhdysvaltalaislähde arvioi.

Yhdysvallat ei kertonut etukäteen iskusta esimerkiksi Pakistanille, jonka maaperällä terroristijohtaja piileksi. Tähän oli amerikkalaislähteen mukaan selvä syy: “Me halusimme varmistaa, että nappaamme hänet.”

SK:n haastattelema korkea hallituslähde uskoo vankasti siihen, että al-Qaidan legendaarisen johtajan kuolema on omiaan helpottamaan tilannetta muun muassa Afganistanissa. Hän arvelee, että Afganistanissa toimivat talebanit harkitsevat entistä vakavammin sitä, kannattaako edelleen sitoutua kovan iskun saaneeseen terroristijärjestöön vai pyrkiäkö neuvotteluihin Afganistanin hallituksen kanssa.

Sama henkilö arvioi myös Naton operaatiota Libyassa. Hän myönsi, että sotilasliiton arviot Libyan johtajan Muammar Gaddafin armeijan vahvuudesta ja iskukyvystä olivat epätarkkoja.

Gaddafi on pystynyt johtamaan armeijansa sotatoimia Tripolista, eivätkä libyalaiset oppositiojoukot ole pystyneet syöksemään häntä vallasta.

Amerikkalaisvirkamiehen mukaan Naton ilmaiskut ovat pystyneet estämään siviilien joukkosurmat, jotka maassa uhkasivat. YK:n antama mandaatti ei kuitenkaan oikeuta maaoperaatioihin, eikä Natolla näyttäisi niihin olevan haluakaan. Opposition ja länsimaiden edustajat tapasivat eilen Roomassa ja suunnittelevat yhdessä, millä keinoin Gaddafi saadaan syrjäytettyä.

“Realistisesti katsoen Libyan kriisiin ei ole muuta ratkaisua kuin se, että Gaddafi syrjäytetään”, SK:n haastattelema virkamies summaa.