Korealainen kantasolututkija tuomittiin tiedehuijauksesta

Etelä-Korea
Teksti
Hanna Hihnala
Hwang Woo-suk saapui oikeuteen Etelä-Koreassa maanantaina. Kuva Ahn Young-joon / AP / Lehtikuva

Eteläkorealainen tutkija Hwang Woo-suk tuomittiin kolmen vuoden ehdolliseen vankeuteen petoksesta.

Hwang Woo-suk hämmästytti tiedemaailmaa vuonna 2004, kun hän esitti luoneensa ensimmäisen kantasolulinjan kloonatusta ihmisalkiosta. Tutkimus antoi toivoa uusien hoitomuotojen kehittämisestä vakaviin sairauksiin, esimerkiksi diabetekseen, syöpään ja Alzheimerin tautiin.

Vuonna 2005 paljastui, että Hwang oli käyttänyt tutkimukseen naispuolisen kollegansa munasoluja. Myöhemmin samana vuonna selvisi, että tutkimusten tulokset perustuivat osittain sepitettyyn tutkimusmateriaaliin. Hwang erosi professorin virasta paljastusten myötä. Häneltä on myös kielletty kantasolututkimusten jatkaminen.

Oikeudenkäynti Hwangia vastaan alkoi vuonna 2006 ja tuomio annettiin tänään maanantaina. Oikeus katsoi Hwangin tienneen tutkimustulosten peukaloinnista, mutta päätyi kolmen vuoden ehdolliseen vankeustuomioon. Syyttäjä vaati neljän vuoden vankeutta.

Hwang tiimeineen sai aikaan maailman ensimmäisen kloonatun koiran, Snuppyn. Kloonauksen onnistumisesta ilmoitettiin elokuussa 2005, ja kloonauksen todenperäisyys on varmistettu. Samaa tumansiirtotekniikkaa hyödyntäen on aiemmin kloonattu esimerkiksi Dolly-lammas.

Hwang Woo-suk jatkoi kantasolututkimuksen jälkeen työtä eläinten kloonauksen parissa paikallisessa instituutissa.

Lähde YLE, BBC, CNN