Kohteena äärioikeiston viholliset, FBI tutkii outoja paketteja – Tämä Yhdysvaltain kirjepommeista tiedetään

Valkoinen talo on tuominnut teot. Presidentti Donald Trump kehotti kampanjatilaisuudessaan mediaa ”sivistyneeseen äänensävyyn”.

Barack Obama
Teksti
Milka Valtanen

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi tutkii kirjepommeja, joita Yhdysvaltain äärioikeiston vihollisinaan pitämät tahot ovat vastaanottaneet viime päivinä.

Maanantain 22. lokakuuta ja keskiviikon 24. lokakuuta välisenä aikana ainakin Hillary ja Bill Clinton, Michelle ja Barack Obama, uutiskanava CNN, miljardööri George Soros, sekä kalifornialainen senaattori Maxine Waters ja floridalainen kongressiedustaja Debbie Wasserman Schultz ovat saaneet postinsa seassa epäilyttäviä kirjeitä.

Kaikki kohteena olleet poliitikot edustavat demokraattipuoluetta. Soros tunnetaan demokraattien merkittävänä tukijana ja rahoittajana.

Epäilyttävä kirje yritettiin lähettää myös Yhdysvaltain entiselle oikeusministerille Eric Holderille. Lähetyksen osoite oli kirjoitettu väärin, joten paketti palautettiin lähetysosoitteeseen, joka oli kaikissa kuorissa sama: Debbie Wasserman Schultz.

Viranomaiset epäilevät, että myös Yhdysvaltain entiselle varapresidentille, Joe Bidenille, olisi lähetetty kirjepommi.

 

Yksikään paketti ei räjähtänyt. Kukaan ei vahingoittunut.

Ainoastaan Sorosille osoitettu paketti päätyi tämän kotiin asti. Muut pysähtyivät postinlajittelussa.

Kaikki paketit on lähetetty ruskeissa manilla-kirjekuorissa, joihin on kiinnitetty kuusi ikimerkkiä. Kustakin löytyi yksinkertainen, mutta toimiva itserakennettu putkipommi. Lauetessaan se olisi lennättänyt ympäriinsä lasinsiruja.

Pakettien lähettäjää tai motiivia ei toistaiseksi tiedetä. Poliisi epäilee, että paketit on lähettänyt sama henkilö tai ryhmä.

Sekin on epäselvää, miksi lähetysten paluuosoitteeksi oli merkitty demokraattipuolueen edustaja Wasserman Shultz.

Floridalaisedustaja työskenteli vuonna 2008 Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan johdossa. Hän on ensimmäinen Floridasta valittu juutalainen edustaja. Wasserman Schultz erosi vuonna 2016 demokraattien kansallisesta komiteasta puolueen sähköpostikohun vuoksi.

Kaikki lähetysten vastaanottajat ovat amerikkalaisen äärioikeiston vihan kohteita.

Keskiviikkoiltana Suomen aikaa New Yorkin pormestari Bill de Blasio ja hetkeä myöhemmin myös presidentti Donald Trump kutsuivat lähetyksiä kotimaiseksi terroriksi.

 

Ensimmäisenä ruskean kirjekuoren sai George Soros.

Se saapui maanantaina 22. lokakuuta hänen osoitteeseensa Bedfordissa, New Yorkin osavaltion koillisosassa. Pakettia ei todennäköisesti lähetetty postitse, vaan se toimitettiin vastaanottajalle henkilökohtaisesti.

Soros ei ollut kotona. Paketin avasi hänen työntekijänsä, joka vei paketista löytyneen pommin ulos ja soitti poliisilaitokselle.

Poliisin pommiryhmä teki räjähteen vaarattomaksi.

Soros on äärioikeiston salaliittoteorioiden vakituinen kohde. Viime aikoina hänen on väitetty esimerkiksi rahoittaneen Meksikon läpi kulkevaa siirtolaiskaravaania.

Tiistaina 23. lokakuuta salainen palvelu huomasi epäilyttävän lähetyksen Clintonin pariskunnalle saapuvan postin joukossa. Salainen palvelu lajittelee entisten presidenttien postin Washingtonissa.

Hillary Clinton oli tapahtuma-aikaan demokraattipuolueen kampanjatilaisuudessa Floridassa. Hänen miehensä, Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton oli kotona.

Varhain keskiviikkona samanlainen paketti havaittiin Michelle ja Barack Obaman saamien kirjeiden seassa.

Edustajainhuoneen jäsenten postia seuraavassa Capitol Heightsin lajittelukeskuksessa huomattiin epäilyttävä Debbie Wasserman Schultzille osoitettu paketti, jonka oli alun perin tarkoitus mennä entiselle oikeusministeri Holderille.

”Näettekö miten hyvin käyttäydyn tänään”, presidentti Trump kysyi yleisöltään.

Seuraavaksi evakuoitiin Time Warner Center.

Rakennuksessa sijaitsevan CNN-kanavan johtaja Jeff Zucker ilmoitti henkilökunnalleen, että toimitus olisi tyhjennettävä, sillä rakennuksen kellarissa sijaitsevasta postin lajittelukeskuksesta oli löytynyt mahdollisesti tuhoisa esine.

CNN:n osoitteeseen oli saapunut kaksi epäilyttävää lähetystä. Ne oli osoitettu Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n entiselle johtajalle John Brennanille.

Kuuden ikimerkin alapuolella luki Brennanin nimi väärin kirjoitettuna, Brenan.

Myös tämän kirjeen lähetysosoitteeksi oli merkitty demokraattiedustaja Debbie Wasserman Schultz.

Ohuemmassa kuoressa oli valkoista jauhetta, joka tunnistettiin myöhemmin räjähdysaineeksi. Paksummassa oli putkipommi, jonka New Yorkin poliisilaitos kuljetti purettavaksi Bronxiin.

Toimituksensa ulkopuolelta raportoiva CNN ehti kertoa myös Valkoiseen taloon saapuneesta epäilyttävästä lähetyksestä, mutta hälytys paljastui vääräksi.

 

Viimeiset kaksi pakettia löytyivät keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Ne oli osoitettu pitkän linjan demokraattisenaattori Maxine Watersille.

Kalifornialainen Waters on tällä hetkellä kongressin kokenein afroamerikkalainen naisedustaja. Hän on kritisoinut äänekkäästi teekutsuliikettä ja presidentti Trumpia.

Keskiviikon aikana uutisoitiin myös demokraattisenaattori Kamala Harrisin San Diegon -toimiston evakuoinnista. Toimisto sijaitsee samassa rakennuksessa kuin San Diego Union-Tribune -lehden toimitus. Viranomaiset korjasivat myöhemmin, etteivät Harris tai Union-Tribunen toimitus olleet joutuneet kirjepommin kohteeksi.

Samoin viranomaiset kiistivät huhut New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomon saamasta epäilyttävästä lähetyksestä.

 

Valkoinen talo tuomitsi tapahtumat keskiviikkona 24. lokakuuta.

”Nämä järkyttävät teot ovat halveksuttavia. Tekijä joutuu vastuuseen lain edessä”, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi.

Myös muun muassa varapresidentti Mike Pence ja puhemies Paul Ryan tuomitsivat iskuyritykset.

Presidentti Trump kehotti tiedotustilaisuudessaan maata yhtenäisyyteen.

Kampanjatilaisuudessaan Wisconsinissa presidentti kehotti mediaa käyttämään ”sivistynyttä äänensävyä” ja ”lopettamaan jatkuvan vihamielisyyden ja negatiivisuuden” sekä ”väärät hyökkäykset ja uutiset”.

”Näettekö miten hyvin käyttäydyn tänään?”, presidentti kysyi yleisöltään.

”Oletteko koskaan nähneet tällaista? Me kaikki käyttäydymme oikein hyvin!”

Trump on kutsunut CNN-kanavaa toistuvasti kansan viholliseksi.

”CNN on syvältä” on usein kuultu veisu hänen kampanjatilaisuuksissaan.

CNN:n johtaja Jeff Zucker syytti Trumpia toimittajien demonisoinnista.

”Presidentin ja etenkin Valkoisen talon tiedottajan tulisi ymmärtää, että heidän sanoillaan on merkitystä.”

 

Lähetykset saapuivat alle kaksi viikkoa ennen kongressin välivaaleja.

Aiemmin lokakuussa 2018 viranomaiset ovat löytäneet useita  paketteja, joiden epäillään sisältäneen tappavaa risiiniä.

Pakettien vastaanottajiksi oli merkitty presidentti Trump sekä kaksi Pentagonin korkea-arvoista viranomaista.

Myös presidentti Trumpin lapset, Donald Trump Jr ja Eric Trump, ovat saaneet jauhekirjeitä. Kirjeiden sisältö todettiin tutkinnassa vaarattomaksi.