Rikas, liberaali, vihollinen

Miljardööri George Soros on kansallismielisen oikeiston maalitaulu kaikkialla maailmassa.

ulkomaat
Teksti
Milka Valtanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

“Kaikki, mikä voi mennä pieleen, on mennyt pieleen.”

Miljardööri George Soros antoi kesäkuussa 2018 harvinaisen haastattelun Washington Postille.

Hillary Clinton hävisi kahden vuoden takaiset vaalit Donald Trumpille, joka on Sorosin mukaan “valmis tuhoamaan maailman”.

Britannia päätti erota Euroopan unionista, jonka jäsenvaltioissa nationalisti-konservatiivit nousivat valtaan.

He inhoavat Sorosia yli kansallisvaltioiden rajojen. Hän tietää sen erittäin hyvin.

“Kun katsoo vihollisia, joita minulla on ympäri maailmaa – minun on täytynyt tehdä jotakin oikein”, liikemies sanoi haastattelussa.

“Olen ylpeä vihollisistani.”

 

George Soros on Itä-Euroopan oikeistojohtajien perivihollinen. Rikas, vaikutusvaltainen, liberaali, juutalainen.

Sorosin entisessä kotimaassa, Unkarissa, Fidesz-hallituspuolue kasvattaa suosiotaan häntä mustamaalaamalla.

Eikä Sorosia suuresti rakasteta nykyisessäkään kotimaassa, Yhdysvalloissa.

Lähes 165 000 Yhdysvaltain kansalaista allekirjoitti vuonna 2017 vetoomuksen: Julistakaa George Soros terroristiksi ja jäädyttäkää kaikkien hänen organisaatioidensa varat järjestäytyneen rikollisuuden kieltävän lain ja kansallisen turvallisuuden nimissä.

Allekirjoittajat syyttävät Sorosia kansankiihotuksesta ja Yhdysvaltain järjestelmän horjuttamisesta.

Heidän mielestään Sorosin rahoittamat organisaatiot käyttävät terrorin keinoja maan hallinnon tuhoamiseksi, joten Soros on luokiteltava terroristiksi ja hänen omaisuutensa on takavarikoitava.

Itä-Euroopassa nationalistis-konservatiiviset hallitukset ovat jo säätäneet lakeja Sorosin “pysäyttämiseksi”. Niillä kielletään kansalaisjärjestöiltä ulkomaiset avustukset, Sorosin myöntämät avustukset.

Unkarilainen parlamentaarikko perusteli syksyllä 2017:

“Kristityn velvollisuus on taistella saatanan/Sorosin suunnitelmaa vastaan.”

 

Sorosin perustama Open Society Foundations -säätiö käyttää vuosittain 940 miljoonaa dollaria sananvapauden ja vapaiden vaalien tukemiseen sadassa maassa.

Yhdysvalloissa säätiö on tukenut ruohonjuuritason ihmisoikeisjärjestöjä 150 miljoonan dollarin vuotuisilla lahjoituksilla.

Tänä vuonna Soros käyttää demokraattien tukemiseen välivaaleissa yli 9 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain konservatiivioikeisto on syyttänyt Sorosia Antifa- ja Black Lives Matter -liikkeiden perustamisesta, Charlottesvillen mellakoiden ja protestien aloittamisesta amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa, Las Vegasin joukkoampumisen järjestämisestä ja salaliitosta maailman valuuttamarkkinoita vastaan.

Sorosia on epäilty jopa turvallisuusneuvonantaja H.R. McMasterin lahjomisesta, jotta tämä erottaisi vaihtoehto-oikeiston kannattajat Trumpin hallinnosta.

 

Sorosin ensiesiintyminen Yhdysvaltain politiikassa johtui George W. Bushista. Soros vastusti presidentti Bushin uudelleenvalintaa vuoden 2004 vaaleissa.

Tavallisesti Wall Streetillä tehty raha haluaa republikaanipuolueen luo, mutta Soros alkoi tukea demokraatteja. Hänen mielestään Bushin aloittama Irakin sota tarkoitti, että Yhdysvalloista oli tulossa sortava järjestelmä.

Hän oli vastustanut kommunismia ja kannattanut Ronald Reagania, joka teki hänen mielestään hyvää työtä Neuvostoliiton purkamisessa.

Bushista Soros ei kuitenkaan pitänyt, eikä siitä, miten paljon Yhdysvaltain eliitti rahoitti republikaaneja.

Bush oli hänestä liian uskonnollinen. Sorosin mielestä valtio ja kirkko eivät kuulu yhteen. Bush ei suostunut myöntämään virheitään, kun taas Soros piti itsekritiikkiä viisauden alkuna.

Soros tunnetaan eksentrisenä ajattelijana, jota on vaikeaa sijoittaa oikealle tai vasemmalle.

Hänen poliittinen kantansa on avoin yhteiskunta.

“En vastusta mitään näkemyksiä, edes äärioikeistolaisia. Avoimessa yhteiskunnassa täytyy kuulla monenlaisia mielipiteitä”, Soros kertoi New Yorkerille vuonna 2004.

Kaksi kolmasosaa Unkarin juutalaisista kuoli toisessa maailmansodassa. Sorosin perhe pelastui.

György Schwartz syntyi keskiluokkaiseen juutalaisperheeseen Budapestissa vuonna 1930. Niihin aikoihin Unkarissa oli parempi esiintyä kristittynä, ja vuonna 1936 isä vaihtoi perheen sukunimen Sorosiksi.

Se oli esperanton innoittama palindromi. Isä-Soros oli selvinnyt ensimmäisestä maailmansodasta ja Siperian vankileiristä ja tullut kiihkeäksi kansainvälisyyden kannattajaksi.

Maaliskuussa 1944 Saksan joukot tulivat. Unkarin viranomaiset karkottivat kuukaudessa lähes 440 000 juutalaista, valtaosan Puolaan.

Joka kolmas Auschwitz-Birkenaussa tuhotusta juutalaisesta oli unkarilainen.

Kaksi kolmasosaa Unkarin juutalaisista kuoli toisessa maailmansodassa.

Sorosin perhe pelastui. George Soros muutti Lontooseen 1947.

Hän opiskeli rahoitusta London School of Economicsissa ja haaveili filosofin ammatista. Opinnoissaan Soros törmäsi itävaltalaisen filosofin Karl Popperin kehittämään avoimen yhteiskunnan käsitteeseen.

“Avoimessa yhteiskunnassa erilaiset mielipiteet ja mielenkiinnon kohteet elävät rinnakkain rauhassa”, Soros kuvaili Financial Timesissa vuonna 2009.

“Olin elänyt natsien ja kommunistien miehittämässä Unkarissa, ja ajatus avoimesta yhteiskunnasta tuntui minusta äärimmäisen houkuttelevalta.”

 

Sorosista ei tullut filosofia.

Hänestä tuli mies, joka “rikkoi Englannin pankin“.

Hän oli aloittanut uransa valuuttameklarina New Yorkissa vuonna 1956 ja kymmentä vuotta myöhemmin perustanut Quantum Fund -sijoitusyhtiön. Siitä tuli yksi maailman menestyneimmistä hedgerahastoista, eli rahastoista, jotka sijoittavat osakkeiden ja korkojen lisäksi laajasti myös muihin kohteisiin, kuten valuuttoihin tai raaka-aineisiin.

Vuonna 1992 Soros veikkasi valuuttamarkkinoilla Englannin puntaa liian kalliiksi suhteessa Saksan markkaan, osui oikeaan ja tienasi vuorokaudessa yli miljardi dollaria.

Hän spekuloi menestyksekkäästi myös Ruotsin kruunulla ja Italian liiralla.

Aasian finanssikriisikin oli tuottoisa. Malesian pääministeri syytti Sorosia maan finanssijärjestelmän romahduttamisesta ja katastrofilla rikastumisesta.

Valuutat menettivät arvoaan, Soros kasvatti omaansa.

Nyt hänen nettovarallisuutensa on noin 8 miljardia dollaria.

Quantum -rahasto on kasvattanut vuotuista tuottoaan yli 30 prosenttia joka vuosi 30 vuoden ajan.

“En ole niitä, jotka teeskentelevät etteivät ole rikkaita”, Soros kertoi New Yorkerin haastattelussa.

Soros ei vain koreile varakkuudellaan.

Kerran hän osti Paul Kleen abstraktin maalauksen, ripusti sen, muttei kyennyt näkemään seinällä muuta kuin 40 000 dollarin šekin. Kaupat purettiin.

Soros käyttää varansa mieluummin “vielä abstraktimpiin asioihin”.

 

Katalin Miklóssy työskentelee vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Kun hän muutti Unkarista 1988, Sorosin tunsi vasta pieni liberaalien piiri.

Sorosin Open Society Foundations -säätiö oli aloittanut Budapestissa neljä vuotta aiemmin. 1980-luvun jälkipuoliskolla säätiö pääsi vauhtiin.

“Järjestelmä alkoi hajota ja liberalisoitua, media ja lainsäädäntö vapautuivat vähitellen”, Miklóssy sanoo. 

Open Society Foundations rakensi verkostoa, rahoitti kansalaisjärjestöjä ja -aktiiveja jotka pyrkivät vapauttamaan maan autoritaarisesta kommunistihallinnosta.

“Se oli kommunismin loppuaikaa, mutta se oli monilla tavoilla vapaampaa kuin Unkarissa on nyt”, Miklóssy sanoo.

Viime keväänä Open Society Foundations ilmoitti siirtävänsä Budapestin-toimistonsa Berliiniin. Viktor Orbánin hallinto oli ajanut sen Unkarissa liian ahtaalle.

Budapestin oikeustieteellisessä opiskellut Viktor Orbánkin sai Sorosin säätiön stipendin.

Ilman George Sorosia Orbánin Fidesz-puoluetta ei ehkä olisi. Ainakaan se ei olisi nykyisen kokoinen, Miklóssy sanoo.

Sorosin säätiö myönsi 1980-luvun lopulla stipendejä Itä-Euroopan opiskelijoille, matkalippuja Länsi-Euroopan huippuyliopistoihin.

Budapestin oikeustieteellisessä opiskellut Viktor Orbánkin sai sellaisen.

Vuonna 1988 hän perusti muiden lakia opiskelevien kanssa uuden puolueen.

Jäseneksi otettiin vain alle 36-vuotiaita. Perustajat olivat maalta muuttaneita konservatiivisia nuoria, jotka tarvitsivat tuekseen Budapestin edistyksellisiä. Fidesz vaikutti lupaavalta, nuorelta ja jokseenkin liberaalilta.

Soros tuki toimintaa.

Sitten konservatiivit vuonna 1993 potkaisivat vapaamieliset puolueesta. Se alkoi vetää kovaa nationalistis-konservatiivista linjaa ja irrottautui kaikesta, mitä Soros edusti.

“Sijoittajat ottavat riskejä ja joskus tekevät huteja. Fidesz oli huti”, Miklóssy sanoo.

Open Society -säätiö levittäytyi 1990-luvun alkuun mennessä Romaniaan, Bulgariaan, Tsekkoslovakiaan, Puolaan, Neuvostoliittoon.

Itä-Euroopan kommunistiset maat olivat Sorosille suljettujen yhteiskuntien ääriesimerkkejä. Niitä avaamalla hän uskoi voivansa osoittaa, että riittävä rahoitus voi heikentää hirmuvaltaa rauhanomaisesti.

Neuvostovalta mureni ja Itä-Eurooppa kääntyi kohti länttä. Se ei ollut Sorosin ansiota, mutta hän edesauttoi kehitystä, Miklóssy sanoo.

 

Todellinen tekijä Sorosista tuli vasta yliopiston myötä.

Keski-Euroopan yliopisto Central European University (CEU) alkoi kasvattaa uutta liberaaliälymystön sukupolvea Budapestissa vuonna 1991.

“Siinä Sorosin vaikutus Itä-Euroopassa on ollut valtava. CEU:n kasvatit, vahva liberaali älymystö, on häirinnyt konservatiivisia autoritaarisia johtajia”, Miklóssy sanoo.

Nyt Unkarin pääministeripuolue Fidesz on päättänyt hankkiutua CEU:sta eroon. Se on alkanut pitää yliopiston ulkomaisia yhteyksiä epäilyttävinä.

Fideszin rahoittamat päivälehdet ovat alkaneet julkaista nimilistoja ihmisistä, joilla oletetaan olevan kytköksiä Sorosiin: taiteilijoita, opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajia, koko CEU:n opettajakunta.

Heitä syytetään Sorosin kätyreiksi ja isänmaan pettureiksi.

Toimet heikentävät Orbánin oppositiota, kuten tarkoitus onkin, Miklóssy sanoo.

 

Soros saavutti tavoitteensa vuonna 2004: Baltian maat, Tsekki, Unkari, Puola ja Slovakia liittyivät Euroopan unioniin. Romania ja Bulgaria seurasivat niitä kolme vuotta myöhemmin.

Sitten maailmanmarkkinoiden käyrä kääntyi alas, pankkeja kaatui ja euromaat syöksyivät velkasyöveriin. Euroopan unioni näytti äkkiä kovin heikolta.

Se vahvisti Euroopan EU-vastaisia puolueita.

Osasta unkarilaisia oli tullut väliinputoajia jo 1990-luvun puolivälissä.

“Jo silloin alettiin haikailla takaisin: ‘Diktatuuri on diktatuuri, mutta kommunismissa kaikilla oli töitä, ilmainen koulu ja terveydenhuolto, taattu eläke ja asuminen.’ Kunhan et puhunut kriittisesti, sait elää aivan mukavaa elämää”, Miklóssy sanoo.

Liberaali demokratia oli pettänyt unkarilaiset, mutta Orbánin Fidesz lupasi kaikille töitä ja parempaa sosiaalipolitiikkaa. Se voitti parlamenttivaalit 2010.

Uusi konservatiivihallinto aloitti pitkäaikaistyöttömien työllistämisohjelman, tuki lapsiperheitä, tuki asumisessa. Vuoden 2010 jälkeen Fidesz on voittanut kaikki Unkarissa järjestetyt vaalit.

Se on muuttanut perustuslakia, vaalilakia, oikeusjärjestelmää, heikentänyt oppositiota ja rajoittanut median ja kansalaisjärjestöjen toimintaa niin, että pysyy vallassa myös jatkossa.

“Suurin osa kansasta on nyt samassa tilanteessa kuin kommunismin aikana: vain yksi puolue, vain yksi media, vain yhdenlaista tietoa”, Miklóssy sanoo.

Hän ei usko, että Unkaria voi enää palauttaa demokraattiseksi demokraattisin keinoin.

“Demokratia rakennetaan pikku askelin. Autoritaarisia järjestelmiä muutetaan kerralla.”

 

Soros vietti heinäkuun Euroopassa. Tavallisesti hän olisi käynyt Budapestissa, mutta ei tänä vuonna. Se olisi ollut “liian myrkyllistä.”

Sen sijaan hän tapasi Euroopan johtajia Pariisissa.

“Seison periaatteideni takana, voitin tai hävisin”, Soros sanoi.

“Valitettavasti häviän juuri nyt liian monessa paikassa.”