Kirjailija Ljudmila Ulitskaja: "Venäjä elää totaalisessa valheessa"

kirjailijat
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
ljudmila ulitskaja
Ljudmila Ulitskaja myöntää, että Mihail Hodorkovski saattoi rikkoa lakia uransa alussa. Kuva Petri Kaipiainen.

Mihail Hodorkovskin vankeustuomio on suuri häpeä Venäjälle, sanoo maan suosituimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Ljudmila Ulitskaja.

Palkittu venäläiskirjailija pistäytyi viime viikolla Helsingissä markkinoimassa kirjaansa Naisen valheet, jonka tarinat sijoittuvat Neuvostoliiton loppuvaiheeseen ja nyky-Venäjän villeihin alkuvuosiin.

Uusimmassa, toistaiseksi suomentamattomassa kirjassaan Zeljonyi Šater (Vihreä teltta) Ulitskaja palaa “pysähtyneisyyden aikaan”, jolla tarkoitetaan Neuvostoliitossa 1970-luvun alkupuolelta 1980-luvun puoliväliin kestänyttä ajanjaksoa. Ulitskaja näkee siinä monia yhtäläisyyksiä nyky-Venäjän kanssa.

“Tunnelma on samalla tavalla pelokas kuin silloin”, hän sanoo. “Me elämme taas totaalisessa valheessa, jota joukkotiedotus pitää yllä.”

Ulitskaja on yksi Venäjän menestyneimmistä nykykirjailijoista. Hän kävi pari vuotta sitten tiivistä kirjeenvaihtoa öljy-yhtiö Jukosin perustajan Mihail Hodorkovskin kanssa, joka kärsii pitkää vankeustuomiota talousrikoksista.

Kirjeenvaihto ilmestyi alunperin riippumattomassa Novaja Gazeta -lehdessä. Se julkaistiin viime vuonna myös osana laajempaa Hodorkovski-teosta.

Ulitskajan mukaan kirjeenvaihto ei sujunut ongelmitta. Hän ei paljasta yksityiskohtia, mutta antaa ymmärtää, että viranomaiset vaikeuttivat hanketta alusta alkaen.

“Kirjaa ei ole sensuroitu, mutta monet kaupat eivät uskalla ottaa sitä myyntiin”, hän sanoo. “Pelko toimii Venäjällä myös sensuurin välineenä.”

Hodorkovski ja hänen liikekumppaninsa Platon Lebedev tuomittiin 2005 kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Vuonna 2009 alkanut toinen oikeudenkäynti päättyi joulukuussa. Hodorkovski ja Lebedev saivat 14 vuoden tuomiot lähes sadan miljoonan dollarin kavalluksesta ja rahanpesusta.

Tuomion mukaan he varastivat Jukosilta 218 miljoonaa tonnia öljyä ja myivät sen omaan laskuunsa. Tuomiosta vähennetään vankilassa istutut vuodet, joten he vapautuvat näillä näkymin 2017.

Ulitskaja ja Hodorkovski olivat kirjeenvaihdossa oikeudenkäynnin aikana. Ulitskajan mielikuva Hodorkovskista muuttui tuolloin perusteellisesti. Kommunistisen nuorisoliiton kasvattama miljonääripyrkyri paljastui sivistyneeksi isänmaanystäväksi ja hyväntekijäksi, joka halusi kehittää Venäjästä moniarvoisen yhteiskunnan.

Ulitskaja muistuttaa, että Hodorkovski pani aikoinaan valtavasti rahaa koulutukseen ja perusti muun muassa orpokoteja.

“Tunnen hyvin Moskovan ulkopuolella sijaitsevan orpokodin”, Ulitskaja sanoo. “Suurin osa siellä olleista 180 lapsesta on jatkanut koulun jälkeen opintojaan yliopistossa.”

Ulitskajan mielestä Hodorkovski tuomittiin poliittisista syistä. Kysymys on siitä, että hän uskalsi avoimesti vastustaa Venäjän johtoa.

Toinen oikeudenkäynti järjestettiin, koska Hodorkovski olisi muuten vapautunut vankilasta ensi syksynä juuri ennen vaaleja.

Ulitskaja seurasi tarkasti moskovalaisessa Hamovnikin piirioikeudessa järjestettyä oikeudenkäyntiä.

Hänen mukaansa Hodorkovski tuomittiin periaatteessa samoilla syytteillä kuin ensimmäisellä kerralla – vain summat olivat erilaiset.

“Hodorkovski tuomittiin veronkierrosta ja öljyn varastamisesta. Se on täysin mieletöntä. Miten ihminen voi varastaa öljyä, jonka hän on itse tuottanut omassa yrityksessään?”

Ylhäältä annettu tuomio

Tuomiosta nousi helmikuussa uusi kohu, kun Hamovnikin piirioikeuden avustaja Natalia Vasiljeva paljasti, ettei tuomari Viktor Danilkin päättänyt itse tuomiosta, vaan se annettiin “ylhäältä”. Danilkin on kiistänyt väitteen.

Ulitskaja uskoo, että Vasiljeva halusi auttaa Danilkinia.

“Hän ei ymmärtänyt, että hän aiheuttaisi puheillaan tällaisen skandaalin. Nyt hänen uransa juristina on ohi.”

Ulitskaja myöntää, että Hodorkovski saattoi rikkoa lakia uransa alkuvaiheessa. Mutta hän ihailee tämän toimintaa vankeuden ja oikeudenkäyntien aikana.

“Hodorkovski on säilyttänyt huumorinsa ja omanarvontuntonsa”, Ulitskaja sanoo. “Hän toimii täysin esimerkillisesti.”

Nämä ominaisuudet saattavat olla tarpeen, sillä Hodorkovskia vastaan nostetaan ehkä vielä kolmas syyte. Hänen nimensä on liitetty Neftejuganskin öljykaupungin pormestarin Vladimir Petuhovin murhaan 1990-luvun lopulla.

Jukosin entinen turvallisuusjohtaja Aleksei Pitshugin on tuomittu tästä ja kahdesta muusta murhasta elinkautiseen rangaistukseen. Hodorkovskin puolustus pitää näitäkin tuomioita tekaistuina.

Hodorkovskin tapausta verrataan Neuvostoliiton tunnettuja toisinajattelijoita vastaan käytyihin oikeudenkäynteihin. Ulitskaja hyväksyy rinnastuksen mutta näkee myös eroja. Neuvostoliitossa tuomiot annettiin ideologisista lähtökohdista – nyt kysymys on taloudellisesta ja poliittisesta konfliktista vallanpitäjien kanssa.

“Tämä prosessi on Venäjälle suuri häpeä”, Ulitskaja sanoo.

Kiistelty tuomio

Mihail Hodorkovskin ensimmäinen tuomio hyväksyttiin Venäjällä – hänen katsottiin ryöstäneen kansan omaisuutta samalla tavoin kuin muut superrikkaat oligarkit.

Mutta toinen tuomio on monille liikaa – se nähdään pääministeri Vladimir Putinin kostona kapinalliselle liikemiehelle.

Presidentti Dmitri Medvedevin lainopillinen neuvonantaja, Venäjän välimiesoikeuden puheenjohtaja Veniamin Jakovlev vaatii, että Hamovnikin piirioikeuden tuomarin Viktor Danilkinin toiminta tutkitaan tarkasti.

Jakovlev viittaa tietoihin, joiden mukaan Danilkinia olisi painostettu, kun hän päätti Mihail Hodorkovskin ja Platon Lebedevin rangaistuksista.

“Tuomarina häpeän, että tällaista tapahtuu”, Jakovlev sanoi viime viikolla uutistoimisto Ria Novostille.

Samaan aikaan 55 tunnettua julkisuuden henkilöä syytti avoimessa kirjeessä Hodorkovskin puolustajia “oikeusjärjestelmän horjuttamisesta”.

Allekirjoittajien joukossa olivat muun muassa tv-tähti Tina Kandelaki, entinen jääkiekkomaalivahti ja kansanedustaja Vladislav Tretjak sekä rocklaulaja Nikolai Rastorgujev.

Hodorkovskin asianajaja, arvostettu pietarilainen ihmisoikeusjuristi Juri Šmidt leimaa kirjeen Kremlin tilaustyöksi. Hän epäilee, että hankkeen taustalla on Putinin neuvonantaja Vladislav Surkov, joka tunnetaan putinilaisen “suvereenin demokratian” kehittäjänä.

Šmidt on allekirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, ettei ulkopuolisten pidä horjuttaa oikeusjärjestelmää. Hänen mukaansa oikeusjärjestelmä tekee sen Venäjällä kuitenkin itse, koska se ei ole riippumaton vaan keskeinen osa poliittista valtajärjestelmää.