Kirgisian presidentti syrjäyttämisestään: Jos minut vangitaan, seuraa verilöyly

Kirgisia
Teksti
Netta Vuorinen
Kirgisian syrjäytetty presidentti Kurmanbek Bakijev pitää puhetta tukijoilleen Jalal-Abadin alueella eteläisessä Kirgisiassa. Kuva Sergei Grits / AP / Lehtikuva


Kirgisian vallasta syösty presidentti Kurmanbek Bakijev on saanut kannattajansa koolle maan eteläosaan. On kulunut vajaa viikko siitä, kun presidentti pakeni pääkaupunki Biškekistä mellakoiden riistäydyttyä käsistä.

Tänään Bakijev piti tukijoilleen puheen kotikylässään Jalal-Abadin alueella.

”Minä olen presidentti, eikä kukaan voi syöstä minua vallasta”, hän julisti noin kahdelle tuhannelle kuulijalle. ”Kertokaa kaikille paikallisille, että olen edelleen täällä enkä ole paennut mihinkään.”

Presidentti syytti väliaikaishallitusta gangsterimaisesta käytöksestä. Paikalla olleet toimittajat kysyivät Bakijevin mielipidettä myös väliaikaishallituksen aikeista saattaa presidentti oikeuden eteen.

”Yrittäkööt vain kaapata tai tappaa minut. Se johtaa verilöylyyn, jota kukaan ei pystyisi pitämään oikeana.”

Huomenna Kurmanbek Bakijev aikoo tavata kannattajiaan Jalal-Abadin keskusaukiolla, ja myöhemmin myös muissa kaupungeissa. Tämänpäiväisessä tilaisuudessä häntä vartioi kymmenkunta turvamiestä. Joillain Kirgisian alueilla presidentillä on yhä kannatusta.

”Kirgisian eteläosissa asuvat ovat täysin Bakijevin puolella. Hän teki hyvää ja rehellistä työtä”, sanoo Meder, kahdeksantoistavuotias rahatalouden opiskelija.

Bakijev on kieltänyt jyrkästi käskeneensä poliisin ampua kohti kapinoivia siviilejä viikon takaisissa mellakoissa, joissa kuoli ainakin 78 ja 1600 haavoittui. Lisäksi presidentti kertoi joutuneensa tarkka-ampujan tähtäimeen useaan kertaan pakomatkalla ollessaan.

”Oppositio janosi verta, koska ei saanut minua pysäytettyä. Pelastuin auton panssarilasien ansiosta. Muuten olisin kuollut”, Bakijev kertoi kannattajilleen. ”En aio luovuttaa tällaisen varasjoukon edessä.”

Väliaikainen hallitus on ilmaissut, että Bakijevin on luovuttava vallasta virallisesti, tai hänet vangitaan.

Lähteet: BBC News, Reuters