Kiina valloittaa Afrikkaa pala palalta

Afrikka
Teksti
Teppo Tiilikainen

Kiina investoi valtavia summia Afrikkaan ja kilpailee vaikutusvallasta perinteisten siirtomaavaltojen kanssa.

Afrikan luonnonvarat
Afrikan luonnonvarat. Kun klikkaat kuvaa, se avautuu suurempana. Lähde: Le Monde diplomatique, Maailmanpolitiikan atlas

Kiina juhli lokakuussa kommunistihallinnon 60-vuotista taivalta vahvempana kuin koskaan. Kiinasta on tullut koko maailmantalouden veturi, jonka vauhtia ei pysäytä edes lama. Talouskasvu on hidastunut kahdeksaan prosenttiin, mutta sekin on kova vauhti muuhun maailmaan verrattuna.

Kiina on rahoittanut jo vuosia Yhdysvaltojen kulutusta ja kerännyt siinä sivussa holveihinsa maailman suurimmat valuuttavarannot. Niiden arvo nousee jo 2 300 miljardiin dollariin.

Viime vuosina Kiina on etsinyt USA:lle vaihtoehtoisia sijoituskohteita muun muassa Afrikasta. Kiinalaiset ovat investoineet miljardeja dollareita afrikkalaisiin öljykenttiin ja kaivoksiin.

Kiinalaiset ostavat öljyä Angolasta, kuparia Sambiasta, rautaa ja platinaa Etelä-Afrikasta sekä puuta Gabonista. He ovat rakentaneet maanteitä Etiopiaan, öljyjalostamoja Sudaniin, voimaloita Ghanaan ja rautateitä Nigeriaan. Suunnitteilla on tuhansien kilometrien rata Angolasta mantereen poikki Tansaniaan, josta öljyä laivattaisiin kätevästi Kiinaan.

”Kiina pyrkii maailman toiseksi supervallaksi, mutta sillä ei ole omia raaka-aineita. Se etsii niitä Afrikasta, jossa kilpailu on vähäisempää”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Matti Nojonen.

Investoidessaan ulkomaille Kiina tuo paikalle omat asiantuntijansa ja työntekijänsä. Eri puolilla Afrikkaa toimii yli 900 kiinalaista yritystä, joissa työskentelee epävirallisten arvioiden mukaan yli miljoona kiinalaista.

Siinä sivussa Kiina rahoittaa Afrikan unionin toimintaa ja kouluja, joissa opiskellaan kiinaa. Siitä on tullut poliittinen voimatekijä kaikkialla Afrikassa.

Lue lisää Kiinan Afrikan valloituksesta SK:sta 48/2009 (ilm. 27.11.)