Kiina: Öljyvuoto tekee hallaa Keltaisenjoen heikolle ekosysteemille

diesel
Teksti
Netta Vuorinen
Kiinassa tehdään kovasti töitä, jotta Keltaiseenjokeen vuotanut dieselöljy saataisiin padottua. Kuva Du Jie / AP / Lehtikuva

Viime viikolla Pohjois-Kiinassa sattunut öljyvuoto on saastuttanut Keltaisenjoen – yhden maan merkittävimmistä vesivarannoista.

Noin 150 000 litraa dieselöljyä valui alunperin Wei -jokeen Shanxin maakunnassa. Pelastustoimista huolimatta öljy on kuitenkin päässyt valumaan Keltaiseenjokeen ja sitä myöten yhä etelämmäs Kiinaan.

Suunnilleen 107 miljoonaa ihmistä ottaa juomavetensä Keltaisestajoesta. Shanxin naapurimaakunnat ovat suositelleet joen lähistöllä asuvia hankkimaan vettä muualta.

Keltaisestajoesta peräisin olevaa hanavettä testataan jatkuvasti myös niillä alueilla, joille öljylautat eivät ole näkyvästi ehtineet levitä. Myös luontoa pyritään säästämään niin paljon kuin mahdollista.

Dieselöljyn etenemistä on pyritty estämään kelluvilla padoilla. Viranomaisten mukaan patoaminen on ollut tehokasta – hankalampaa onkin öljyn poistaminen luonnosta.

”Tämä vuoto tekee epäilemättä yhä enemmän hallaa Keltaisenjoen ekosysteemille. Joki on alunperinkin yksi Kiinan saastuneimmista hillittömän teollisen kasvun vuoksi”, sanoo paikallinen Greenpeacen edustaja Jamie Choi.

Lähteet: Bloomberg, BBC News