Kiina: Kommunistipuolue valmistautuu vallanvaihtoon

Hu Jintao
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

“Kysymys on keskustelusta, ei vallankumouksesta”, sanoo Richard McGregor.

Kiina
Puoluejohtaja Hu Jintao (oik.), pääministeri Wen Jiabao ja varapresidentti Xi Jinping osallistuivat maaliskuussa Pekingin Suuressa kansanpalatsissa pidettyyn konferenssiin. Viime maanantaina päättynyt keskuskomitean kokous pidettiin suljettujen ovien takana tiedotusvälineiltä piilossa. Kuva Alexander F Yuan / AP.

Varapresidentti Xi Jinping, 57, valittiin Kiinan vaikutusvaltaisen sotilaskomitean varapuheenjohtajaksi maanantaina Pekingissä päättyneessä kommunistipuolueen keskuskomitean kokouksessa. Nimitystä pidetään varmana merkkinä siitä, että Xi nousee Kiinan johtoon, kun nykyinen puoluejohtaja Hu Jintao, 68, jää parin vuoden päästä eläkkeelle.

Yli 300-jäseninen keskuskomitea keskusteli neljä päivää suljettujen ovien takana vakaan talouskasvun edellyttämistä toimista. Puolueen tarkoituksena on kiihdyttää kotimaista kulutusta viennin hiipuessa.

Keskuskomiteassa puhuttiin myös poliittisten uudistusten tarpeesta. Keskustelun herättelijänä toimi hieman yllättäen pääministeri Wen Jiabao, 68, joka on vihjannut viimeaikaisissa puheissaan ja haastatteluissaan, ettei puolue voi taistella ikuisesti demokratiavaatimuksia vastaan.

Joukko kommunistipuolueen arvovaltaisia veteraanijäseniä julkaisi keskuskomitean kokouksen alla Weniä tukevan kirjeen, jossa vaadittiin sensuurin lopettamista ja sananvapautta. Osa allekirjoittajista toimi aktiiviaikoinaan keskeisissä tehtävissä Kiinan sensuurikoneistossa uutistoimisto Xinhuan ja Kansan Päivälehden johdossa.

“Puoluejohdossa on selvästi tarve keskustella poliittisista uudistuksista. Mutta kysymys on keskustelusta, ei vallankumouksesta”, korostaa Kiinan poliittisesta järjestelmästä kirjan kirjoittanut australialainen toimittaja Richard McGregor.

Hän pitää tilannetta mielenkiintoisena. Hän muistuttaa, että Wen avasi keskustelun Shenzhenissä, missä Deng Xiaoping piti 1992 kuuluisan puheensa markkinataloudesta.

“Paikan valinnalla oli symbolista merkitystä. Weniä on arvosteltu, mutta keskustelu on jatkunut”, McGregor sanoo.

75 miljoonaa jäsentä

McGregor on seurannut Kiinan politiikkaa pitkään – hän on toiminut muun muassa brittiläisen talouslehden Financial Timesin Pekingin toimiston päällikkönä. Hänen kirjansa Puolue – Kiinan hallitsijoiden salainen maailma on julkaistu nyt myös suomeksi.

Kiinan kommunistinen puolue on 75 miljoonalla jäsenellään maailman ylivoimaisesti suurin poliittinen järjestö. 1949 perustettu puolue vannoo edelleen sosialismin nimeen, vaikka se toteuttaa käytännössä erittäin raakaa kapitalismia.

McGregorin mukaan puolueen rooli kiinalaisten arjessa on kuitenkin vähentynyt merkittävästi samalla, kun Kiina on kehittynyt takapajuisesta kehitysmaasta maailman toiseksi suurimmaksi talousmahdiksi.

“Kiinalaiset etsivät vapaasti työpaikkansa, he ostavat asuntoja ja matkustelevat vapaasti. Useimmilla ei ole enää minkäänlaista kontaktia puolueeseen”, McGregor sanoo.

Kansalaisia ei myöskään valvota samalla tavalla kuin aikaisemmin. Mutta viranomaiset reagoivat erittäin voimakkaasti, jos jonkun katsotaan yrittävän horjuttaa puolueen yksinvaltaa.

Pari viikkoa sitten virallinen Kiina raivostui Norjan Nobel-komitean päätöksestä myöntää rauhanpalkinto 11 vuoden vankeustuomiota kärsivälle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle. McGregor on tavannut Liun ja on tyytyväinen valintaan.

“Kiina teki virheen tuomitessaan hänet. On tärkeää, että asiaa pidetään esillä, vaikka sillä ei olisikaan välitöntä vaikutusta.”

McGregor arvelee, että Liulle tarjotaan mahdollisuutta vapautua vankilasta, jos hän suostuu muuttamaan pysyvästi ulkomaille.

“Mutta en usko, että Liu suostuu tähän.”