Khamenei: Iran ei taivu mielenosoittajien vaatimuksiin

Iran
Teksti
SK:n toimitus

Iranin viranomaiset eivät taivu opposition mielenosoitusten edessä, sanoi maan korkein johtaja Ali Khamenei keskiviikkona.

Presidentinvaalien tulokseen pettyneet uudistusmieliset iranilaiset ovat osoittaneet mieltään jo toista viikkoa.

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei sanoi, että vaalituloksen laillisuudesta päättää valvojien neuvosto. Se koostuu kuudesta uskonoppineesta ja kuudesta tuomarista. Oppositioryhmät kyseenalaistavat neuvoston puolueettomuuden ja sanovat sen tukevan presidentti Mahmud Ahmadinejadia. Neuvosto antoi keskiviikkona lisäaikaa vaalivalitusten tekemiselle.

Iranin sisäministeri Sadeq Mahsouli syytti puolestaan ulkopuolisia tahoja levottomuuksien lietsomisesta. Hänen mukaansa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ja maanpaossa oleva oppositioryhmä ovat rahoittaneet mellakoitsijoita.

Mahsouli sanoi lisäksi, että Britannia, Yhdysvallat ja sionistinen hallitus (Israel) olivat levottomuuksien takana.

Ulkoministeri Manouchehr Mottakin mukaan Iran harkitsee suhteidensa tason alentamista Britanniaan. Iranin tiedustelun mukaan joillakin Britannian kansalaisilla ”oli osuutta mellakoissa”. Aiemmin viikolla Iran karkotti yleisradioyhtiö BBC:n kirjeenvaihtajan ja syytti tätä mellakoitsijoiden tukemisesta.

Mottaki sanoi myös, ettei Iran osallistu G8-maiden kokoukseen Italiassa. Kokous alkaa torstaina, ja sinne on kutsuttu myös Iran. Tarkoituksena oli keskustella sen kanssa Afganistanista ja Pakistanista.

Teksti STT-AFP-Reuters

Lue SK:n aiemmin julkaistu juttu Iran syyttää länsivaltoja mellakoista

[Kuvat:iran election]