Kauppasota on julmaa: USA voi menettää kymmeniätuhansia työpaikkoja, kun Kiina koventaa lentokoneiden tullia

Kiina ilmoitti uusista 25 prosentin tulleista. Yhdysvaltojen pahin pelko näyttää toteutuvan.

Donald Trump
Teksti
Jyri Raivio

Ensin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi maaliskuun alussa raskaat tullit Kiinasta tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Kiina vastasi pääsiäisen alla ilmoittamalla maailman kauppajärjestölle WTO:lle asettavansa jopa 25 prosentin tuontitullit 128:lle amerikkalaistuotteelle. Listalta löytyvät muun muassa sianliha, pähkinät ja etanoli. Tulleilla aiotaan kerätä yli 600 miljoonaa dollaria noin 2,5 miljardin arvoisesta tuonnista.

Trumpin vastausta odotetaan vielä tällä viikolla. Se vie nokittelun askelta pitemmälle.

Tulevilla tulleilla rangaistaan uutistoimisto Reutersin mukaan 50–60 miljardin dollarin arvoista tuontia, eikä nyt puhuta viineistä tai pähkinöistä: tullit koskevat todennäköisesti huipputekniikan tuotteita, jotka ovat syntyneet Kiinan teollistamisohjelman tuloksena. Yhdysvalloissa väitetään, että tämä ohjelma on rikkonut sopimattomalla tavalla amerikkalaisyritysten tekijänoikeuksien suojaa.

Kiina ilmoitti keskiviikkona 4. huhtikuuta vastauksestaan: 106 tuotteen listalla ovat mm. soijapavut, henkilöautot, viski – ja lentokoneet. Tulli on 25 prosenttia, ja se kohdistuu 50 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin Yhdysvalloista.