Kaukasian kriisi: Medvedevin mukaan Venäjä ei pelkää mitään, Bush syyttää vastuuttomuudesta

Abhasia
Teksti
Jyrki Jantunen
Georgia 260808

Puheet Kaukasian ympärillä kuumenvat. Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan Venäjä ei pelkää kansainvälisen tilanteen kiristymistä. Suurvallat kiistelevät nyt avustuskuljetuksista Georgiaan. Venäjä ja Georgia syyttivät toisiaan etnisestä puhdistuksesta.

”STOP Venäjä!” Georgialaisia mielenosoituksessa Venäjän suurlähetystön edessä Tbilisissä Georgiassa 26. elokuuta 2008.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on luvannut tv-kanava CNN:n haastattelussa maansa suojelevan Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa, jos niihin hyökätään.

Medvedev ilmoitti aiemmin eilen Venäjän tunnustavan Georgiasta eroon pyrkivien alueiden itsenäisyyden. Päätöstä hän perusteli Georgian ”kansanmurhaan” tähdänneellä hyökkäyksellä Etelä-Ossetiaan.

Hän sanoi venäläiselle uutiskanavalle, että Venäjä on tarvittaessa valmis vaikka uuteen kylmään sotaan.

Länsimaat tuomitsivat Venäjän ratkaisun tunnustaa Georgian separatistialueet kansainvälisen oikeuden periaatteiden vastaisena, ja Georgia tyrmistyi. Presidentti Mihail Saakashvili pyyteli tukea Natolta ja EU:lta.

Hän syytti tiistaina Venäjää etnisestä puhdistuksesta Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastatteleman presidentin mukaan puhdistus jatkuu edelleen.

”Venäjä ajaa jäljelle jääneet ihmiset pois, tuhoaa kyliä, tappaa, raiskaa ja ryöstää ihmisiä”, Saakashvili ilmoitti.

Saakashvili sanoi pitävänsä kriisiä 2000-luvun suurimpana etnisenä puhdistuksena.

”Miten maailma voi antaa heidän jatkaa tätä?”

Bush syytti
vastuuttomuudesta

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tuomitsee lausunnossaan Venäjän päätöksen tunnustaa Georgiasta eroon pyrkivien alueiden itsenäisyys.

Bush kutsuu päätöstä vastuuttomaksi ja vaatii Venäjää harkitsemaan sitä uudelleen. Etelä-Ossetian ja Abhasian tunnustaminen on vastoin Venäjän aiemmin hyväksymiä YK:n päätöslauselmia, Bush muistuttaa.

Yhdysvallat on uhannut käyttää veto-oikeuttaan, jos Venäjä hakee Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyydelle YK:n turvallisuusneuvoston siunausta.

Venäjä syytti läntistä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja Georgian aseistamisesta. Yhdysvallat tyrmäsi ”naurettavana” väitteen, että se veisi Georgiaan aseita avustuskuljetusten mukana.

Stubb: Venäjä rikkoo
Etyjin periaatteita

Etyjin puheenjohtajamaan edustajana ulkoministeri Alexander Stubb (kok) totesi, että Venäjän ratkaisu on vastoin Etyjin periaatteita. Hän asetti Etyjin tavoitteiksi tulitaukosopimuksen turvaamisen ja kansainvälisten rauhanturvaajien saamisen kiistanalaisille alueille.

Stubb painotti Etyjin kannanotossa, että Venäjä on Etyj-maana sitoutunut kunnioittamaan Georgian suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

”Kyllä se (itsenäisyystunnustus) oli pieni yllätys. Odotimme, että duuma tekee sen, mutta emme olleet varmoja Venäjän hallituksen kannasta”, Stubb kuvaili toimittajille eilen alkuillasta Helsingissä.

Stubb sanoi keskustelleensa asiasta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Stubb kuvasi keskustelua ”rakentavaksi”.

”Hän kyllä ymmärsi, mitä Etyjin puheenjohtajamaa tässä tilanteessa tekee ja joutuu tekemään.”

Ranskan ulkoministeri:
Me pelkäämme sotaa

Venäjä ja länsi syyttelivät toisiaan kovin sanoin tiistaina, kun Venäjä päätti tunnustaa Georgiasta eroon pyrkivien alueiden itsenäisyyden.

”Me pelkäämme sotaa emmekä halua sotaa”, sanoi EU:n puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner France 2 -tv-kanavalle.

YK:n turvallisuusneuvoston
entistä vaikeampi päästä sopuun

YK:n turvallisuusneuvoston mahdollisuudet löytää yhteisymmärrys Georgian kriisiin liittyen heikkenivät Venäjän tunnustamispäätöksen jälkeen. Diplomaattilähteiden mukaan YK:n on nyt entistä vaikeampi saada aikaan päätöslauselma, jonka turvin se saisi kansainvälisen rauhanturvaoperaation käyntiin Georgiassa.

”Olemme edistyneet, mutta alueellinen itsenäisyys on ollut olennainen osa keskustelujamme. Venäjän tämänpäiväinen päätös asetti neuvotteluille ison esteen”, Britannian YK-lähettiläs John Sawers kommentoi tiistaina.

Myös Ranskan YK-lähettiläs Jean-Pierre Lacroix sanoi, että neuvosto oli ennen Venäjän päätöstä paljon lähempänä yhteisymmärrystä.

”On selvää, että yksi suurimmista esteistä neuvotteluissa on ollut juuri alueellinen itsenäisyys. Nyt keskusteluja on entistä vaikeampi jatkaa.”

Venäjä ryöpytti jälleen
USA:n ohjushanketta

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev varoitti keskiviikkona Yhdysvaltoja sijoittamasta torjuntaohjuksia lähialueilleen.

Medvedevin mukaan Venäjä vastaisi sotilaallisesti uhkaan, jota amerikkalaisohjuksien sijoittaminen Puolaan merkitsisi sille.

Medvedev ei tarkentanut tv-kanava al-Jazeeran haastattelussa, millaisiin sotilaallisiin toimiin Venäjä saattaisi ryhtyä.

Venäläislehti varoittaa
itsenäisyystunnustuksen seurauksista

Venäjän valtiollinen sanomalehti varoittaa, että Venäjän päätös tunnustaa Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyys voi ajaa maan vaaralliseen tilanteeseen.

Rossijskaja Gazeta -lehden mukaan eilinen päätös voi eristää Venäjän vaarallisesti, mikäli muut maat eivät tunnusta Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa.

Yleensä Kremlin poliittista linjaa myötäilevä lehti huomauttaa myös, että tunnustus on omiaan lisäämään itsenäisyysvaatimuksia esimerkiksi Pohjois-Kaukasiassa.

Teksti
STT
STT-Reuters-AFP
STT-AFP
SK netin toimitus

Kuva
George Abdaladze / AP / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Liettuan ex-presidentti: Georgian jälkeen Venäjä kääntää huomionsa Ukrainaan, Baltiaan ja Suomeen (SK netti 26.8.2008)

Keskustelu: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?