Kashmir kuohuu - syynä Intian joukkojen väkivaltaisuudet?

Intia
Teksti
Netta Vuorinen
Intialaisjoukot hyökkäävät kashmirilaista siviiliä kohti Intian Srinagarissa. Kuva Mukhtar Khan / AP / Lehtikuva.

Intian sotilasjoukot ovat julistaneet tiukan ulkonaliikkumiskiellon maan luoteisosassa sijaitsevalle Kashmirin alueelle rauhoittaakseen rajut mellakat, joissa on tähän mennessä menehtynyt 11 ihmistä.

Levottomuudet alkoivat, kun kashmirilainen koulupoika sai surmansa 11. kesäkuuta. Nyt alueen asukkaat syyttävät Intian turvallisuusjoukkoja kashmirilaisten tappamisesta.

Jokainen kuolemantapaus on laukaissut uuden väkivaltakierteen. Tiistaina kansan raivo kasvoi, kun turvallisuusjoukot ampuivat kolme teini-ikäistä nuorta eteläisellä Anantnagin alueella. Tänään julistettujen ulkonaliikkumiskieltojen toivotaan rauhoittavan tilannetta.

Kamppailu on tavallaan kaksiosainen – ensimmäisenä on sotilaallinen konflikti, toisena siviilien protesti. Separatistit ovat taistelleet Intian valtaa vastaan jo vuosia, jotta Kashmir voisi itsenäistyä tai liittyä naapurimaa Pakistaniin.

Tällä hetkellä Kashmirissa vallitsee ulkonaliikkumiskieltojen lisäksi mielenosoittajien järjestämä yleislakko.

Rauhatonta asiaintilaa ei helpota se, että hindujen vuosittainen pyhiinvaellus Himalajan rinteille on jälleen alkanut. Intia lisäsi tänään sotilasjoukkojen määrää, sillä menneisyydessä pyhiinvaeltajat ovat joutuneet ääri-islamilaisten sissiryhmien kohteeksi.

Katso uutiskuvia aiheesta SK:n kuvaseinällä.

Lähde AFP