Kapina Venäjällä - tyytymättömyys Putinin valtaa kohtaan kasvaa

Venäjä kielsi oppositiopuolueet. Ne syyttävät Vladimir Putinin hallintoa vallan ja varojen ryöstämisestä.

Venäjä
Moskovalaiset osoittavat mieltään Puškinin aukiolla Venäjän nykyjohtoa vastaan. Kuvat Kaisa Rautaheimo.

Lauantai-iltapäivä Moskovan keskustassa. Valentina Zaikina jonottaa Puškinin aukiolla turvatarkastukseen. Hän on matkustanut 150 kilometriä Tveristä osoittamaan mieltään pääministeri Vladimir Putinin korruptoitunutta hallintoa vastaan.

Poliisit päästävät mielenosoittajia puistoon yksitellen metallinpaljastimien läpi. Laukut tutkitaan tarkasti, samoin Zaikinan kantama kyltti, jossa arvostellaan voimakkaasti Venäjän oikeusjärjestelmää. Zaikina päästetään kuitenkin läpi.

”Koko oikeuslaitos on läpimätä”, hän sanoo. ”Hodorkovski ja muut poliittiset vangit pitää vapauttaa.”

Venäjän oppositioryhmät ovat saaneet tällä kertaa luvan ”kunnon ihmisten mielenosoitukselleen”. Zaikinan ja muiden annetaan kokoontua rajatulle puistoaukiolle, jonne mahtuu reilut pari tuhatta ihmistä. Paikalle on komennettu satoja poliiseja ja siviilikaartilaisia. Heidän tehtävänään on estää joukkoa marssimasta kaduille. Puiston reunaan on parkkeerattu kymmeniä pidätysautoja.

Puškinin aukiolla vallitsee karnevaalitunnelma tiukasta valvonnasta huolimatta. Oppositioryhmien liput liehuvat ja kaiuttimista pauhaavat venäläisen rokin suuren toisinajattelijan Juri Ševtšukin laulut.

Paikalla on kirjava joukko nykymenoon tyytymättömiä ihmisiä – neuvostoaikaisia toisinajattelijoita, ihmisoikeusaktivisteja, markkinatalouteen uskovia liberaaleja ja äärivasemmistolaisia radikaaleja. Heitä yhdistää raivo Putinia ja presidentti Dmitri Medvedeviä kohtaan, koska nämä ovat kieltäneet oppositiopuolueiden osallistumisen joulukuun 4. päivänä pidettäviin parlamenttivaaleihin.

Viranomaisten mustalla listalla on kahdeksan puoluetta, joita ei ole hyväksytty puoluerekisteriin. Ehdokkaita pyyhitään mielivaltaisesti myös sallittujen puolueiden ehdokaslistoilta. Tv-kanavat on valjastettu valtapuolue Yhtenäisen Venäjän propagandavälineiksi.

Mielenosoittajien banderolleissa pilkataan avoimesti Kremlin tandem-kaksikkoa, Putinia ja Medvedeviä, joiden uskottavuus romahti lopullisesti syyskuun 24. päivänä, kun he ilmoittivat vaihtavansa paikkoja ensi maaliskuun presidentinvaalien jälkeen.

”Keisarilla ei ole vaatteita”, lukee keski-ikäisen naisen kantamassa kyltissä. Kuvassa Medvedevin halkaistu pääkoppa ammottaa tyhjänä.

Toisen naisen selässä roikkuu kuva pikkulapsesta, jolla on vakava viesti Medvedeville ja Putinille: ”Häipykää molemmat!”

Venäjä
Entinen varapääministeri Boris Nemtsov arvostelee Putinia ja Medvedeviä.

Musiikki taukoaa. Demokraattisen opposition keulahahmo Vladimir Ryžkov kiipeää puhujalavalle ja avaa tilaisuuden. Hän haukkuu Venäjän vallanpitäjät huijareiksi ja varkaiksi ja saa yleisöltä raikuvat aplodit.

”Riippumattomat kyselyt paljastavat, että huijareiden ja varkaiden puolueen tosiasiallinen kannatus on pudonnut alle 40 prosenttiin!” Ryžkov huutaa.

”Käy äänestämässä kaikkia vastaan – revi äänestyslippu!”

Ryžkov oli duuman viimeinen liberaali kunnes hänen ehdokkuutensa estettiin viime vaaleissa. Hän toimii nykyisin professorina Moskovan taloustieteellisessä korkeakoulussa.

Hänen jälkeensä lavalle nousee entinen pääministeri Mihail Kasjanov, jolle Putin antoi potkut 2004. Hän kehottaa kansalaisia menemään äänestyskoppiin ja vetämään ristin äänestyslipun päälle, koska vain Kremlin valitsemat puolueet saavat osallistua vaaleihin.

Sitten vuorossa on farkkuihin ja villapaitaan pukeutunut entinen varapääministeri Boris Nemtsov. Häntä pidettiin vielä 1990-luvun lopulla presidentti Boris Jeltsinin perintöprinssinä, mutta hän kuuluu nykyisin Kremlin kiivaimpiin kriitikoihin. Hänen kirjansa Putinismi ja Venäjän rappio on julkaistu myös suomeksi.

”Kaksi ihmistä päätti syyskuussa, kuinka valta jaetaan Venäjällä”, Nemtsov julistaa.

”Mutta me kehotamme vetämään ristin varkaiden ja huijareiden vallan päälle. Me lähetämme vallanpitäjät historian roskatynnyriin.”

Puheensa jälkeen Nemtsov tulee haastateltavaksi esiintymislavan taakse. Hän myöntää, että yleisömäärä on pettymys – paikalle on vaivautunut vain vajaat pari tuhatta ihmistä, vaikka tyytymättömyys Putinin valtajärjestelmää kohtaan kasvaa.

”Mutta tämä on vasta kampanjan alku”, Nemtsov sanoo. ”Jatkossa ihmisiä tulee enemmän.”

Se voi olla toiveajattelua. Venäläiset ovat turhautuneita politiikkaan ja he pelkäävät poliisia. Nemtsov on pidätetty tänä vuonna jo kolmesti katumielenosoitusten järjestämisestä. Tammikuussa hän oli putkassa yli kaksi viikkoa.

”Joskus minut pidätetään, joskus ei. Sitä ei tiedä koskaan etukäteen. Venäjä on tällainen.”

Tunnelma sähköistyy, kun kirjailija Eduard Limonov astuu lavalle. Hän on pitkän linjan toisinajattelija ja varsin erikoinen hahmo demokraattien rintamassa.

Limonov muutti Yhdysvaltoihin 1975, koska hän ei saanut julkaista kirjojaan Neuvostoliitossa. 1990-luvun alussa hän palasi Venäjälle ja perusti kansallisbolševistisen puolueen, joka yhdisteli äärivasemmistolaisuutta fasismiin ja tarjosi radikaalin vaihtoehdon suurkaupunkien kapinalliselle nuorisolle.

Jugoslavian sotien aikana Limonov tuki voimakkaasti serbejä. Britannian yleisradioyhtiö BBC kuvasi hänet serbijohtaja Radovan Karadžicin vieressä ampumassa vuorilta saarrettuun Sarajevoon.

Limonov tuomittiin 2001 neljäksi vuodeksi vankeuteen laittomien ampuma-aseiden hallussapidosta ja Kazakstaniin suuntautuvan hyökkäyksen suunnittelemisesta. Hän kiisti syyllisyytensä.

Sen jälkeen kansallisbolševistinen puolue kiellettiin ääriliikkeitä koskevan lain perusteella. Limonov perusti šakkimestari Garri Kasparovin kanssa Toiseksi Venäjäksi ristityn oppositioliikkeen, joka vastustaa Putinia ja korostaa kansalaisvapauksia.

Limonov ei pelkää poliiseja, hän hyökkää Putinia vastaan vielä rajummin kuin muut. Hän syyttää Venäjän älymystöä laiskuudesta ja kehottaa kuuluisia kirjailijoita Viktor Peleviniä, Vladimir Sorokinia ja Valentin Rasputinia mukaansa vaalipäivän iltana. Moskovassa on tarkoitus järjestää silloin suurmielenosoitus vaaliväärennöstä vastaan, samaan tapaan kuin Valko-Venäjällä vuosi sitten.

Puheenvuorot jatkuvat. Lavalle nousee aktivisteja, näyttelijöitä, toimittajia ja poliittinen räppäri Dino MC, joka antaa Tandem-kaksikon kuulla kunniansa. Lopuksi Ryžkov lukee julistuksen vaaliväärennöstä vastaan.

”Häpeä vallan varastajille!”

”Venäjä ilman Putinia!”

”Eläköön vapaa Venäjä!”

Venäjä
Poliisi valvoo Puškinin aukiolla.

Ryžkov, Nemtsov ja Kasjanov ovat yhdistäneet voimansa uuteen Kansan vapauden puolueeseen Parnasiin, joka kannattaa demokratiaa ja markkinataloutta. Puolue pyrki toukokuussa puoluerekisteriin, mutta hakemus hylättiin, vaikka Parnasin jäsenmäärä ylittää vaaditut 45 000 ja sillä on toimintaa 52 paikkakunnalla eri puolilla Venäjää.

”Viranomaiset rikkovat lakia”, Kasjanov sanoo toimistossaan. ”Putin ei halua Venäjälle riippumattomia puolueita.”

Kasjanov johtaa leipätyökseen kymmenen hengen konsulttitoimistoa MK Analyticaa muutaman kilometrin päässä Kremlistä. Vaalien lähestyessä suurin osa ajasta menee kuitenkin politikointiin.

Kasjanov kuului 1990-luvulla presidentti Boris Jeltsinin lähipiiriin, niin sanottuun ”perheeseen”. Häntä veikkailtiin jopa seuraavaksi presidentiksi, kunnes kylmät tuulet alkoivat puhaltaa Kremlissä.

Kasjanov tuntee Putinin hyvin, hän toimi pääministerinä koko Putinin ensimmäisen presidenttikauden. Miesten välit kiristyivät öljy-yhtiö Jukosin pääomistajan Mihail Hodorkovskin pidätyksen jälkeen, ja Kasjanov joutui eroamaan.

Kasjanov ei yllättynyt Putinin päätöksestä palata Kremliin nelivuotisen pääministerikauden jälkeen. Hän sanoo ymmärtäneensä jo kauan sitten, että Medvedev on pelkkä apupoika, joka lämmittää presidentin valtaistuinta väliaikaisesti.

Kasjanovin mielestä joulukuun parlamenttivaalit ovat vielä karkeampaa teatteria kuin edelliset vaalit. Silloin Yhtenäinen Venäjä sai duumaan 315 edustajaa yli 64 prosentin kannatuksella. Putin on päättänyt säilyttää perustuslain muuttamiseen riittävän kahden kolmasosan enemmistön myös näissä vaaleissa, mutta siihen päästään vain massiivisella vaaliväärennöksellä.

”Riippumattoman Levada-keskuksen selvityksen mukaan vain 29 prosenttia venäläisistä uskoo, että vaalit ovat vapaat ja lailliset”, Kasjanov sanoo. ”Edellisten vaalien alla siihen uskoi vielä 70 prosenttia.”

Kasjanov pelkää, että Venäjällä alkaa uusi ”pysähtyneisyyden kausi”, jolla viitataan yleensä neuvostojohtaja Leonid Brežnevin viimeisiin vuosiin. Hän näkee siitä monia merkkejä: korruptio on pahentunut, yhä useammat suunnittelevat maastamuuttoa ja sijoittajat vetävät rahojaan turvaan ulkomaille. Venäjän keskuspankki arvioi, että pääomapako kaksinkertaistuu tänä vuonna noin 70 miljardiin dollariin.

Kasjanov luonnehtii Putinin valtajärjestelmää ”kapitalismiksi kavereille”. Taloudelliset edut jaetaan pienen piirin kesken.

”Tavalliset liikemiehet eivät enää usko Venäjän tulevaisuuteen”, hän sanoo. ”He muuttavat pois, Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Ranskaan, Suomeen, Latviaan, Viroon ja jopa Bulgariaan.”

Kasjanov ennustaa, että raaka-aineiden jatkuvan hinnannousun varaan rakennettu talousjärjestelmä kaatuu muutamassa vuodessa omaan mahdottomuuteensa. Ruplan arvo on heikentynyt voimakkaasti viime kesästä lähtien, ja öljyn hinnan ennustetaan putoavan maailmantalouden taantuman vuoksi alle sataan dollariin tynnyriltä.

”Venäjän budjetti on tasapainossa, jos raakaöljy maksaa 120 dollaria”, Kasjanov sanoo.

”Mutta kaikki vararahastot joudutaan syömään, jos se halpenee 60 dollariin. Se on nykytilanteessa täysin mahdollista.”

Demokraattien rintamassa on muitakin yrittäjiä kuin liberaalipuolue Parnas. Moskovassa perustettiin jo kolme vuotta sitten uusi oikeistopuolue Oikea asia, joka hyväksyttiin puoluerekisteriin ja leimattiin sen vuoksi Kremlin hankkeeksi, vaikka puolueen perustajiin kuulunut Georgi Bovt tunnetaan analyyttisena lehtikirjoittajana ja Putinin kriitikkona.

Uskottavuuden lisäämiseksi puolueen puheenjohtajaksi kutsuttiin Venäjän kolmanneksi rikkain liikemies, metallurgiayhtiö Norilsk Nickelillä rikastunut Mihail Prohorov. Hän oli ensimmäinen oligarkki, joka uskaltautui politiikkaan Hodorkovskin tuomion jälkeen.

Yritys epäonnistui surkeasti – Oikea asia hajosi syyskuussa. Prohorov syytti Kremliä puolueen kaappaamisesta omiin tarkoituksiinsa.

Myös Bovt on jättänyt puolueen. Hän syyttää puolestaan Prohorovia.

”Prohorov ei osallistunut arkipäivän työhön, hän johti puoluetta vain nimellisesti”, Bovt kertoo, kun tapaamme Kofemania-kahvilassa Moskovan konservatorion vieressä.

Oikean asian hajoamiseen liittyy omituisia piirteitä. Prohorov luovutti puolueen käytännön johtamisen avustajilleen, joista osa kuuluu Kremliä myötäilevän Vladimir Žirinovskin kiihkoslaavilaiseen liberaalidemokraattiseen puolueeseen.

”Tapasin nämä ihmiset. En luottanut heihin, he eivät olleet politiikan ammattilaisia”, Bovt sanoo. Hänen mukaansa myös osa syyskuun puoluekokouksen edustajista oli Žirinovskin miehiä.

Bovt vakuuttaa, että alun perin tarkoituksena oli luoda Venäjän politiikkaan aito liberaali vaihtoehto, joka voisi toimia laillisesti. Prohorov neuvotteli sen vuoksi henkilökohtaisesti maan johtokaksikon kanssa. Medvedev oli aluksi kiinnostunut, mutta Putin suhtautui hankkeeseen kalseasti. Hän antoi kuitenkin Medvedevin leikitellä ajatuksella jonkin aikaa.

”Venäjällä on pakko pitää yhteyksiä johtoon ja suostua kompromisseihin, jos aikoo osallistua politiikkaan”, Bovt sanoo.

”Myös Kasjanov ja Nemtsov tekevät näin, eivät he ole mitään vuoristossa taistelevia sissejä.”

Bovt arvelee, että demokraattien tie on nyt tukossa vuosikausiksi. Laillisen liberaalipuolueen perustaminen ei ole mahdollista, politiikassa vallitsee pysähtyneisyyden aika.

”Venäläisen demokratian tärkeimmät nimet ovat nyt Alzheimer, Parkinsson ja Prostata.”

Putinin valta perustuu tiukkaan poliisivalvontaan ja tiedotusvälineiden manipulointiin. Televisio ja radio ovat Kremlin propagandavälineitä, mutta Venäjällä julkaistaan edelleen vapaita ja riippumattomia lehtiä.

Tunnetuin niitä on kaksi kertaa viikossa ilmestyvä Novaja Gazeta, joka on joutunut maksamaan kovan hinnan riippumattomuudestaan. Sen kuuluisin toimittaja Anna Politkovskaja ammuttiin viisi vuotta sitten kotiovelleen. Myös muita toimittajia on tapettu.

Politkovskajan työhuoneesta on tehty sananvapauden muistomerkki. Hänen kuvansa roikkuu seinällä, ja kirjoituspöytä on jätetty tyhjäksi.

Toimituspäällikkö Sergei Sokolovin mukaan murhatutkimukset ovat edistyneet. Epäiltyjä vastaan on nostettu uusia syytteitä, mutta murhan tilaajaa ei tunneta. Sokolov pitää todennäköisenä, että hänen henkilöllisyytensä jää ikuiseksi arvoitukseksi.

Novaja Gazetan levikki on noussut 270 000:een ja se kerää parisataatuhatta lukijaa myös netissä. Sokolovin mukaan lehti saa toimia suhteellisen vapaasti, koska sitä lukee vain sivistyneistö, joka suhtautuu muutenkin kriittisesti hallitukseen.

Sokolov piirtää lohduttoman kuvan Venäjän politiikasta. Hänen mielestään länsimaat tekivät pahan virheen kuvitellessaan, että Medvedev olisi Putinia vapaamielisempi. Medvedev puhuu kauniita asioita, mutta hän ei tee mitään niiden toteuttamiseksi.

”Tandem-ilmiön tarkoituksena oli saada ihmiset kuvittelemaan, että Venäjällä on aitoa politiikkaa”, Sokolov sanoo.

Novaja Gazeta on tutkinut tarkasti Putinin ja Medvedevin toimintaa. Sokolovin mukaan kumpikaan heistä ei pysty viemään ainuttakaan uudistusta loppuun asti. Kaikki lait ja määräykset tuhoutuvat viimeistään varaministerien käsittelyssä.

”Virkamiesten palkkojen korotus oli luultavasti ainoa laki, jonka he onnistuivat panemaan nopeasti toimeen”, Sokolov sanoo.

Lahjonta on moninkertaistunut Putinin valtakaudella. Venäjä on pudonnut neljän viime vuoden aikana Transparency Internationalin korruptiolistalla 143. sijalta 154:nneksi eli muun muassa Kenian, Zimbabwen ja Pakistanin alapuolelle. Korruption rahallinen arvo nousee noin 300 miljardiin dollariin vuodessa. Se on neljäsosa bruttokansantuotteesta.

Sokolovilla on tähän hyvä selitys: korruptiosta on tullut hallinnon kontrollin väline. Lahjottujen ja varastelevien virkamiesten annetaan jatkaa tehtävissään, koska heidät on helppo pitää ruodussa kiristämällä.

Suurliikemiehet on alistettu samaan peliin. Putin on nujertanut itsenäiset oligarkit, jotka pystyivät vaikuttamaan politiikkaan vielä vuosituhannen alussa.

”Kaikki oligarkit ovat nykyisin Kremlin juoksupoikia”, Sokolov sanoo.

”Heidän annetaan rikastua, mutta he joutuvat jakamaan osan varoistaan vallanpitäjille, joko henkilökohtaisiin tarpeisiin tai Sotšin olympialaisten kaltaisiin hankkeisiin. Tätä kutsutaan talouselämän sosiaaliseksi vastuuksi.”

Pietarissakin kytee kapina. Venäjän eurooppalaisimmassa kaupungissa Yhtenäisen Venäjän kannatus on mielipidemittausten perusteella pudonnut alemmaksi kuin missään muualla.

Putin nimitti elokuussa Pietarin uudeksi kuvernööriksi suojattinsa Georgi Poltavtšenkon, joka on tehnyt pitkän uran turvallisuuspalvelussa. Hän on toiminut muun muassa Viipurin FSB:n johtajana. Mielipidemittausten mukaan vain 15 prosenttia asukkaista hyväksyi nimityksen.

Liberaalipuolue Parnas, Toinen Venäjä ja riippumattomat kansalaisjärjestöt perustivat vaalien alla kaupungin suojelemiseksi Pietarin puolustuskomiteaksi kutsutun liikkeen. Parnasin paikallinen varapuheenjohtaja Andrei Pivovar korostaa, että kysymyksessä on epäpoliittinen liike, joka ei tähtää vaaleihin.

”Haluamme suojella historiallisen keskustan ilmettä ja Suomenlahden rannikkoa kaupungin johdon barbaarisilta suunnitelmilta.”

Kaupungin suojelussa on saavutettu myös voittoja. Vuosi sitten kaasuyhtiö Gazprom taipui kotimaisen ja ulkomaisen kritiikin edessä ja keskeytti 400-metrisen tornitalon rakennustyöt Nevan ja Ohtajoen risteyksessä Smolnan katedraalia vastapäätä. Uusi pääkonttori rakennetaan nyt keskustan ulkopuolelle Suomeen menevän valtatien varteen.

Andrei Pivovarin kanssa Pietarin puolustuskomiteaa vetävä Andrei Dmitrijev on yksi kaupungin tunnetuimmista kansalaisaktivisteista. Myös hän korostaa liikkeen epäpoliittisuutta. Dmitrijevin on pakko olla varovainen puheissaan.

Häntä ja 12:ta muuta aktivistia vastaan on nostettu syyte valtion vastaisesta toiminnasta – Pietarin viranomaiset luokittelevat Toisen Venäjän äärijärjestöksi. Aktivisteja uhkaa enimmillään kolmen vuoden vankeus.

”Syyte on täysin absurdi”, Dmitrijev sanoo. ”Sen tueksi ole mitään todisteita. Me olemme vain järjestäneet mielenosoituksia ja kokouksia, joissa puhutaan politiikkaa.”

Kolmekymppinen Dmitrijev on koulutukseltaan historianopettaja, mutta hän on uhrannut uransa vallankumoukselliselle taistelulle. Hän on entinen kansallisbolševikki ja joutunut sen vuoksi viranomaisten silmätikuksi.

Dmitrijev uskoo, että viranomaiset pyrkivät pitämään Toisen Venäjän aktivistit syytteiden avulla löysässä hirressä vaaleihin asti. Sen jälkeen tuomiosta voidaan tehdä ennakkotapaus, jonka nojalla puolue kielletään myös muissa kaupungeissa.

Dmitrijev pitää Putinia eräänlaisena mafiapäällikkönä, joka on liittoutunut ahneiden oligarkkien kuten lontoolaisen jalkapalloseuran Chelsean omistajan Roman Abramovitšin kanssa.

Dmitrijev uskoo, että Putin on nykyisin koko Euroopan rikkain mies. Hän viittaa sosiologi Stanislav Belkovskin kiisteltyyn selvitykseen, jonka mukaan Putin omistaisi 4,5 prosenttia Venäjän suurimmasta kaasuyhtiöstä Gazpromista.

Gunvorin pääjohtaja Gennadi Timtšenko kuuluu Putinin johtamaan Pietarin-klaaniin. Hän muutti Suomeen Neuvostoliiton romahdettua. Hän on Suomen kansalainen, mutta asuu nykyisin Genevessä.

Timtšenko on perustanut Suomeen bensiinin tukkukauppaa harjoittavan IPP-yhtiön, joka järjestää Helsingin Talissa vuosittain pelattavan kansainvälisen tennisturnauksen. Hän sponsoroi nuoria suomalaisia tennispelaajia ja häntä on veikkailtu myös jääkiekkoseura Espoon Bluesin tulevaksi omistajaksi.

Venäjä
Pietarilaiset aktivistit osoittavat mieltään Gostiny Dvor -tavaratalon edessä.

Dmitrijev ja Andrei Pivovar eivät ole mukana, kun oppositioaktivistit iskevät illansuussa Pietarin pääkadulla Nevski Prospektilla. Gostiny Dvor -tavaratalon edessä seisoskelevat poliisit seuraavat neuvottomina, kun kymmenkunta mielenosoittajaa ryntää metroasemalta kadulle banderolleineen.

”Vaalit ilman oppositiota on rikos!” mielenosoittajat huutavat.

”Alas poliisivaltio! Vapaus poliittisille vangeille!”

Toinen poliiseista kaivaa hermostuneena kännykän taskustaan ja kutsuu apuvoimia paikalle. Juuri ennen poliisiautojen saapumista mielenosoittajat heittävät lentolehtisensä ilmaan ja pakenevat paikalta alikulkukäytävän kautta. Poliisi saa kiinni heistä yhden, ja tämä viedään kuulusteluihin.

Ohikulkijat seuraavat tilannetta välinpitämättöminä. He ovat tottuneet siihen, että Gostiny Dvorin edustalla osoitetaan mieltä.

Myös sallitut puolueet kampanjoivat täällä. Kommunistit ovat pystyttäneet tavaratalon eteen lehtikioskin, jossa myydään Leninin ja Stalinin saavutuksia esitteleviä teoksia sekä Albanian edesmenneen stalinistijohtajan Enver Hoxhan kirjaa Titolaiset.

Kirjoja kauppaava uzbekkinainen Elja Kirilova haikailee vanhoja hyviä neuvostoaikoja, jolloin kaikilla oli vielä töitä.

”Venäjällä vallitsee nyt kapitalistinen diktatuuri”, hän sanoo.

”Sen tilalle pitää pystyttää proletariaatin diktatuuri. En kaipaa Hruštšovia enkä Gorbatšovia. He olivat revisionisteja. Mutta Stalin ei ollut revisionisti.”

Liberaalipuolue Jabloko jakaa omia vaalimainoksiaan lehtikioskin vieressä. Grigori Javlinskin perustama puolue näki parhaat päivänsä 1990-luvulla. Jabloko saa jostakin syystä edelleen osallistua vaaleihin, vaikka se kritisoikin ankarasti Putinin valtaa.

Jabloko on ottanut listoilleen myös muiden oppositioryhmien kuten Parnasin edustajia. Mielipidemittausten perusteella puolue nauttii Pietarissa reilun kymmenen prosentin kannatusta.

Viranomaiset pitävät kuitenkin huolen siitä, että vaaleissa kannatus jää selvästi seitsemän prosentin äänikynnyksen alapuolelle.

”Me saamme asettaa ehdokkaita, mutta meitä ei hyväksytä keskusvaalilautakuntaan eikä päästetä tasa-arvoisesti televisioon”, sanoo Maxim Reznik, Jablokon Pietarin osaston puheenjohtaja.

Tapaamme Reznikin Jablokon puoluetoimistossa Špalernaja-kadulla, vain muutaman sadan metrin päässä turvallisuuspoliisi FSB:n päämajasta. Reznik vaikuttaa väsyneeltä ja turhautuneelta. Myös hänet on haastettu oikeuteen katumielenosoitusten järjestämisestä.

Reznik on ammatiltaan opettaja. Hän on ollut mukana politiikassa jo 16 vuotta. Syyskuussa hän masentui pahan kerran, kun Putin ilmoitti jatkavansa presidenttinä vielä ainakin kuusi vuotta.

”Tunsin oksennuksen kohoavan suuhuni”, Reznik sanoo.

”Mutta Putinin ratkaisussa on myös hyviä puolia. Se rikkoi turhat kuvitelmat niiltä, jotka uskoivat Medvedev-nimiseen mitättömyyteen.”

Rezknik ei kannata vallankumousta – hänen mielestään niitä on nähty Venäjällä jo tarpeeksi.

Hän sanoo toivoneensa, että Putin valitsisi ”Jaruzelskin tien” ja siirtyisi vapaaehtoisesti sivuun. Näin ei kuitenkaan käynyt.

”Ilmapiiri on nyt niin kireä, että raju muutos saattaa tulla hyvinkin nopeasti”, Reznik arvelee.

”Venäjä on kuin bensiinijärvi, joka odottaa tulitikkua.”

Kremlin muovaama puoluekenttä

Viisi vuotta sitten Venäjällä oli yli 30 puoluetta. Suurin niistä on lakkautettu, koska ne eivät ole täyttäneet viranomaisten vaatimuksia.

Tänä vuonna viranomaiset ovat hylänneet ainakin kahdeksan puolueen hakemuksen. Vaalikelpoisiksi on rekisteröity yhtenäisen Venäjän lisäksi kuusi puoluetta, joista vain liberaalia Jablokoa ja kommunisteja voi pitää oppositiopuolueina. Myös niiden listoilta on pudotettu ehdokkaita Kremlin käskystä.

Vaaleissa on seitsemän prosentin äänikynnys. Duumaan nousevat valtapuolue Yhtenäisen Venäjän lisäksi todennäköisesti vain kommunistit, Vladimir Žirinovskin kansallismieliset populistit ja mahdollisesti myös Oikeudenmukainen Venäjä.

Rekisteröidyt puolueet:

1. Yhtenäinen Venäjä: Valtapuolueella on 450-jäsenisessä duumassa 315 edustajaa eli kahden kolmasosan enemmistö.

2. Kommunistinen puolue. 57 edustajaa duumassa.

3. Liberaalidemokraatit. Žirinovskilaiset haluavat palauttaa Venäjän suurvalta-aseman. 40 edustajaa duumassa.

4. Oikeudenmukainen Venäjä. Kremlin sosiaalidemokraattinen tukipuolue, jonka tehtävänä on kerätä kommunistien ääniä. 38 edustajaa duumassa.

5. Oikea asia. Oikeistoliberaali puolue, jonka Kreml hajotti syyskuussa. Ei edustajia duumassa.

6. Jabloko. Grigori Javlinskin 1993 perustama liberaalipuolue. Ei edustajia duumassa.

7. Venäjän patriootit. Vasemmistolainen ja kansallismielinen puolue. Ei edustajia duumassa.

Katso myös kuvakertomus: ”Vaalit ilman oppositiota – rikos!”

Juttu julkaistu alun perin Suomen Kuvalehdessä 46/2011.