"Vaalit ilman oppositiota - rikos!"

duuma
Teksti
Teppo Tiilikainen

Kuvakertomuksessa kuvat vaihtuvat oletuksena noin neljän sekunnin välein. Jos haluat vaihtaa kuvia itse, voit pysäyttää kuvakertomuksen ||-painikkeesta (vasen alalaita) ja käyttää nuolinäppäimiä. Kuvakertomuksen saa suurennettua klikkaamalla neljän nuolen kuvaa oikeassa alalaidassa.

Venäjä kielsi oppositiopuolueet. Ne syyttävät Vladimir Putinin hallintoa vallan ja varojen ryöstämisestä.

Pääministeri Putin ja presidentti Dmitri Medvedev ovat kieltäneet oppositiopuolueiden osallistumisen joulukuun 4. päivänä pidettäviin parlamenttivaaleihin.

Mielenosoittajien banderolleissa pilkataan avoimesti Kremlin tandem-kaksikkoa, Putinia ja Medvedeviä, joiden uskottavuus romahti lopullisesti syyskuun 24. päivänä, kun he ilmoittivat vaihtavansa paikkoja ensi maaliskuun presidentinvaalien jälkeen.

Viisi vuotta sitten Venäjällä oli yli 30 puoluetta. Suurin osa niistä on lakkautettu, koska ne eivät ole täyttäneet viranomaisten vaatimuksia.

Tänä vuonna viranomaiset ovat hylänneet ainakin kahdeksan puolueen hakemuksen. Vaalikelpoisiksi on rekisteröity yhtenäisen Venäjän lisäksi kuusi puoluetta, joista vain liberaalia Jablokoa ja kommunisteja voi pitää oppositiopuolueina. Myös niiden listoilta on pudotettu ehdokkaita Kremlin käskystä.

Vaaleissa on seitsemän prosentin äänikynnys. Duumaan nousevat valtapuolue Yhtenäisen Venäjän lisäksi todennäköisesti vain kommunistit, Vladimir Žirinovskin kansallismieliset populistit ja mahdollisesti myös Oikeudenmukainen Venäjä.

Rekisteröidyt puolueet:

1. Yhtenäinen Venäjä: Valtapuolueella on 450-jäsenisessä duumassa 315 edustajaa eli kahden kolmasosan enemmistö.
2. Kommunistinen puolue: 57 edustajaa duumassa.
3. Liberaalidemokraatit: Žirinovskilaiset haluavat palauttaa Venäjän suurvalta-aseman. 40 edustajaa duumassa.
4. Oikeudenmukainen Venäjä: Kremlin sosiaalidemokraattinen tukipuolue, jonka tehtävänä on kerätä kommunistien ääniä. 38 edustajaa duumassa.
5. Oikea asia: Oikeistoliberaali puolue, jonka Kreml hajotti syyskuussa. Ei edustajia duumassa
6. Jabloko: Grigori Javlinskin 1993 perustama liberaalipuolue. Ei edustajia duumassa.
7. Venäjän patriootit: Vasemmistolainen ja kansallismielinen puolue. Ei edustajia duumassa.

Kuvat: Kaisa Rautaheimo

Kapina Venäjällä – aiheesta lisää Suomen Kuvalehdessä 46/2011 (ilm. 18.11.).