Kansa vaatii valtaa - Egypti ja viimeisen mahdollisuuden perjantai

Egypti
Teksti
Netta Vuorinen
Kairo
Megafoni kiertää kädestä käteen Talaat Harbin aukiolla Kairossa marraskuun alkupuolella. Kuva Kaisa Rautaheimo.

Katso kuvakertomus Egyptistä.

Mielenosoittajat kokoontuvat tänään jälleen Tahririn aukiolle saadakseen Egyptin armeijahallinnon astumaan sivuun. Osa mielenosoittajista vaatii nyt myös maanantaisten parlamenttivaalien viivyttämistä.

Monet egyptiläiset kuitenkin haluavat päästä vaaliuurnille maanantaina. Suurin oppositioryhmä, Muslimiveljeskunta, ei kannata mielenosoituksia, ja ryhmän odotetaan pärjäävän hyvin myös vaaleissa.

Edellinen armeijan nimittämä siviilihallitus erosi aiemmin tällä viikolla väkivaltaisiksi muuttuneiden protestien velloessa eri puolilla maata.

Egyptiläisten tiedotusvälineiden mukaan armeijan korkein neuvosto on määrännyt entisen pääministeri Kamal Ganzourin muodostamaan uuden hallituksen. Ganzouri toimi Egyptin pääministerinä vuodesta 1996 vuoteen 1999 – presidentti Hosni Mubarakin alaisuudessa.

Monet kansalaiset eivät ilahtuneet uutisesta, sillä häntä pidetään osana vanhaa valtaa. Hänellä on kansan keskuudessa kuitenkin myös paljon kannattajia. Jotkut tahot ovat kaavailleet hänestä jopa presidenttiehdokasta. Toisaalta Facebookissa on ehdotettu 78-vuotiaan Ganzourin haastajaksi muinaisen ajan faaraoita.

Tutankhamonkin kävisi paremmin, hänhän on osa nuorisoa”, eräs yhteisöpalvelun käyttäjistä sanoi ja viittasi muinaisen Egyptin poikakuninkaaseen.

Pääministerikautenaan Ganzouri tunnettiin ”köyhien ministerinä”, joka edusti ennen kaikkea huono-osaisempia ihmisiä. Ganzourin hallitus onnistui myös uudistamaan ja eheyttämään Egyptin taloutta.

Valta kansalle, väkivalta seis

Monet Tahririn aukiolle kokoontuneista aktivisteista kutsuvat perjantaita viimeiseksi mahdollisuudeksi vaatia vallan välitöntä siirtämistä siviileille. Myös useat ammattiliitot ovat kaavailleet lakkoja tukeakseen mielenosoituksia.

Egyptin terveysministeriön mukaan 41 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa viikon aikana. Sotilashallinto on esittänyt surunvalittelunsa menehtyneiden omaisille ja luvannut näille myös korvauksia. Torstaina esitetty harvinainen anteeksipyyntö sisälsi myös lupauksen yrittää välttää verenvuodatusta vastaisuudessa.

Yli 2000 ihmistä on loukkaantunut mielenosoituksissa. Osallisiksi ovat joutuneet myös ulkopuoliset, kuten toimittajat: ainakin kaksi naispuolista journalistia on joutunut seksuaalisen väkivallan kohteeksi Kairossa.

Suuri osa väkivaltaisuuksista on tapahtunut Tahririn aukiolta sisäministeriöön johtavalla kadulla. Armeija onkin pystyttänyt muun muassa betonisia barrikadeja alueelle pitääkseen mielenosoittajat ja sotilaat erossa toisistaan.

Egyptin sotilashallinnon sallima väkivalta on tuomittu ankarasti ulkomailla. Lisäksi monet maat ovat paheksuneet armeijan vitkuttelua siviilihallinnon järjestämisessä samaan aikaan, kun maan talous hyytyy hyytymistään.

Viimeaikaiset levottomuudet tekevät talouden elvyttämistä entistä vaikeampaa. Ensimmäisenä siitä kärsivät miljoonat köyhät egyptiläiset, joiden turhautumisesta Mubarakin kukistanut kansannousu sai alkunsa.

Suomen Kuvalehden toimittaja Katri Merikallio ja valokuvaaja Kaisa Rautaheimo seurasivat vaaleihin valmistautuvan, kuohuvan Egyptin tunnelmia Kairossa. Katso kuvakertomus aiheesta täältä.

Lähteet: BBC News, Reuters