Egypti: Vapaat vaalit, valta kansalle

Egypti
Teksti
SK:n toimitus
SK

Kuohuva Egypti odottaa ensimmäisiä vapaita vaalejaan. Suomen Kuvalehden toimittaja ja kuvaaja kävivät katsomassa, kuinka vanhat, Mubarakin aikaiset jännitteet ovat nousseet pintaan.

”Loppu sotilasoikeudenkäynneille!”

”Siviilit siviilioikeuteen!”

Nuori huivipäinen nainen pitelee megafonia tottuneesti ja huutaa iskulauseita toinen käsi pystyssä. Satakunta mielenosoittajaa hänen ympärillään toistaa lauseet, äänenpainot ovat vaativia, vihaisiakin. Joukossa on paljon eri-ikäisiä naisia.

Pimeys on juuri laskeutunut Kairon keskustassa Talaat Harbin aukiolle. Tukkoinen liikenne nytkähtelee mielenosoittajien ohi jättäen jälkeensä sakean pakokaasupilven. Harva autoilija edes vilkaisee äänekkään joukon suuntaan.

Yhtäkkiä toistakymmentä nuorta miestä juoksee kadun toisella puolella mielenosoituksen ohi. Tulkkimme Nagwa säikähtää.

Demokratia-aktivistien mielenilmaukset ovat toistuvasti saaneet yllättävän käänteen. Joukkoon on työntynyt tuntemattomia nuoria miehiä kuin liittyäkseen protestiin. Hetken päästä he ryhtyvät tönimään toisia, kaivavat taskuistaan veitsiä ja keppejä ja alkavat pahoinpidellä mielenosoittajia. Poliisi katselee sivusta.

”Kun sotilaspoliisi jonkin ajan päästä lähtee liikkeelle, nämä mellakoitsijat pudottavat aseensa ja juoksevat pois. Poliisi tulee ja pidättää mielenosoittajia, ja heitä syytetään siviilien terrorisoimisesta. Tuomio 3-7 vuotta”, kuvailee Noor Ayman, nuori ihmisoikeusaktivisti.

Egyptiläiset ovat nähneet näytelmän jo niin useasti, että monet ovat vakuuttuneita siitä, että armeija tuo itse mellakoitsijat paikalle luomaan kaaosta. Armeija haluaa antaa sen kuvan, että mielenosoituksissa ei ole kyse painavista poliittisista vaatimuksista vaan huliganismista, joka vaatii järjestyksen palauttamisen.

Lue lisää Suomen Kuvalehden numerosta 47/2011.

Teksti Katri Merikallio.
Kuvat Kaisa Rautaheimo.