Kansa raivoaa eläkeiän nostamisesta Ranskassa - Sarkozyn suosio laskee yhä

ammattiliitot
Teksti
Netta Vuorinen
Mielenosoitus
Metallityöntekijät osoittivat mieltään Marseillessa tiistaina. Kuva Claude Paris / AP / Lehtikuva.

Sadattuhannet ranskalaiset työntekijät, opiskelijat ja virkailijat lakkoilivat tiistaina Ranskassa vastustaakseen eläkeiän nostoa 60 vuodesta 62 ikävuoteen. Lisäksi kansaa kuohuttaa myös se, että täyden eläkkeen saamisen ikärajaa aiotaan nostaa 65:stä 67:ään.

Kuukausia kestänyt kiista eläkeuudistuksesta alkaa saavuttaa käännekohtaa. Eilinen mielenosoitus oli jo neljäs kuukauden aikana. Arvio mielenosoittajien määrästä vaihtelee: ammattiliitot ovat puhuneet 3,5 miljoonasta, poliisit 1,2 miljoonasta.

Tänään ammattiliitot päättävät, jatketaanko lakkoilua yhä ja missä muodossa. Vaihtoehtona on toistaiseksi jatkuva tai epäsäännöllinen, toistuva lakkoilu. Liittojen johtajat ovat muistuttaneet, että seurauksena voi olla polttoaineen loppuminen, minimiin supistettu rautatie- ja lentoliikenne, koulujen sulkeminen ja kenties jopa paikoittainen sähköjen katkaisu.

Presidentti Nicolas Sarcozyn kannatus on viime kuukausina laskenut. Viimeisimpien tietojen mukaan kannatus roikkuu enää 30 prosentissa. Osa mielenosoittajista vastusti paitsi eläkeiän nostamista, myös Sarkozya yleensä.

Joidenkin arvioiden mukaan mielenosoituksilla ei kuitenkaan ollut merkittävää vaikutusta. Sarkozyn uusi eläköitymislaki on jo pääpiirteittäin mennyt läpi parlamentin alahuoneessa. Myös Ranskan senaatti on jo hyväksynyt eläkeiän nostamisen 62 ikävuoteen. Ammattiliitot eivät kuitenkaan aio luovuttaa.

”Me aiomme jatkaa”, vannoi Ranskan suurimman ammattiliito CGT:n johtaja Bernard Thibault. ”Kansan liikekannallepano ei lopu vain sillä, että senaattorit ovat äänestäneet.”

Lähteet: BusinessWeek, The Washington Post