Kaliforniassa myrskyää: Ihmisiä evakuoidaan maanvyöryjen pelossa

evakuointi
Teksti
Netta Vuorinen
Catherine Forbes katselee lastensa kanssa kuin San Lorenzo -joen pinta nousee nousemistaan. Jatkuvien myrskyjen vuoksi Kalifornian asukkaita evakuoidaan, ja kouluja sekä teitä suljetaan. Kuva Marcio Jose Sanchez / AP / Lehtikuva (21.1.2010)

Kaliforniassa evakuoitiin eilen satoja ihmisiä voimakkaiden vesisateiden ja tulvien takia. Osavaltioon on iskenyt kolme voimakasta myrskyä tämän viikon aikana.

Eilen alkaneen myrskyn arvellaan nostaneen vuorokauden sademäärän kolmeen metriin. Nyt viranomaiset pelkäävät maanvyörymiä etenkin maastopalojen tuhoamilla alueilla, joilla kasvillisuus on hyvin vähäistä.

Kansallisen sääpalvelun mukaan myrsky saattaa lisätä sademääriä jopa puolella metrillä tunnissa.

”Näin voimakkaat sateet voivat aiheuttaa vakavia tulvahyökyjä ja mutavyöryjä, etenkin maastopaloalueilla”, kerrotaan sääpalvelun turvallisuusohjeissa.

Los Angelesin alueella määrättiin eilen evakuoitavaksi 750 taloutta. Viranomaiset monilta eri tahoilta ovat keskittyneet tekemään paikallisille selväksi, että tilanne on vakava.

Piirikunnan palolaitoksen päällikkö Michael Freeman kertoo, että ihmisten turvaan siirtäminen muistuttaa ”kilpajuoksua luontoäitiä vastaan”.

”Jos sää jatkuu tällaisena, palomiesten on hyvin vaikeaa päästä pelastustoimiin lähiöalueilla, olivatpa he kuinka koulutettuja ja hyvin varustettuja tahansa”, Freeman toteaa.

Myös poliisipäällikkö Charlie Beck painottaa, että paikallisten täytyisi ryhtyä toimiin mahdollisimman pian. ”Ihmisiä ei pyydetä lähtemään siksi, että nurmikko on jäämässä mutavellin alle. Näissä myrskyissä kastuvat matot ja nojatuolitkin. Täällä ei ole turvallista.”

Lähde AFP